Dmitrij Furmanov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Dmitrij Furmanov (razvrstavanje).
Dmitrij Furmanov
Dmitrij Furmanov, portret koji je naslikao Sergej Maljutin
Biografske informacije
RođenjeDmitrij Andrejevič Furmanov
7. 11. 1891.
(26. oktobar po starom kalendaru)
selo Sereda, Kostromska gubernija, Rusko Carstvo (danas grad Furmanov u Ivanovskoj oblasti)
Smrt15. 3. 1926. (dob: 34)
Moskva, RSFSR, SSSR
Nacionalnostruska
SupružnikAna Stešenko
Obrazovanje
Zanimanjeaktivist, revolucionar, oficir, književnik
Opus
Književni pravacboljševizam
socrealizam
Jezikruski
Znamenita djela
Nagrade

Dmitrij Andrejevič Furmanov (7. novembar 1891 - 15. mart 1926) bio je ruski i sovjetski aktivist, oficir i književnik, najpoznatiji kao autor romana Čapajev koji je poslužio kao predložak za popularni istoimeni film.

Furmanov se književnošću počeo baviti kao gimnazijalac. Studij filologije na Moskovskom univerzitetu je prekinuo prvi svjetski rat, u kome je sudjelovao radeći u bolnici Crvenog križa, gdje je upoznao suprugu Anu Stešenko. Za vrijeme revolucije 1917. se priključio maksimalističkoj frakciji esera, a neko vrijeme je koketirao i sa anarhizmom. Sudjelovao je u gušenju Kornilovskog puča te postao predsjednik revolucionarnog sovjeta u gradu Ivanovo. Podržao je Oktobarsku revoluciju, a godine 1918. se priključio boljševičkoj partiji. Postao je bliski suradnik Mihaila Frunzea, koji ga je 25. marta 1919. imenovao političkim komesarom 25. divizije Crvene armije, čiji je komandant bio Vasilij Čapajev. Nakon sukoba sa Čapajevem (koji se tradicionalno tumači Čapajevom vezom sa njegovom suprugom) je poslan u Turkestan gdje je 1920. sudjelovao u gušenju anti-boljševičkih ustanaka. Posljednja značajna operacija mu je bila u dolini Kubana gdje je tokom likvidacije Ulagajevskog desanta kontuziran. Za ratne zasluge je odlikovan Odrenom Crvene zastave.

Poslije završetka građanskog rata se vratio u Moskvu te posvetio završetku studija, ali i spisateljskoj djelatnosti. Objavio je četiri knjige od kojih je najuspješnija i najpoznatija bila Čapajev iz 1923. godine. Tri godine kasnije je umro od meningitisa.

Furmanov se 1934. pojavio kao lik u filmu Čapajev gdje ga je tumačio Boris Blinov. Nakon smrti je po njemu širom SSSR-a nazvan niz ulica i trgova, ali i nekoliko naselja. Rodno selo Sereda je tako danas postalo Furmanov. Po njemu je također nazvan i rječni kruzer Dmitrij Furmanov kao i klasa brodova.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]