Vasilij Čapajev

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vasilij Čapajev

Vasilij Čapajev
Vasilij Čapajev

Lični podaci
Datum rođenja 9. februar 1887.
Mesto rođenja Budajka (Ruska Imperija)
Datum smrti 5. septembar 1919.
Vojska Crvena armija

Vasilij Ivanovič Čapajev (rus. Василий Иванович Чапаев; Budajka, 9. februar 1887 — , 5. septembar 1919) je bio ruski vojnik i komandant Crvene armije za vreme Ruskog građanskog rata.

Čapajev je rođen u siromašnoj seljačkoj porodici u selu Budajka, danas deo grada Čeboksari. Za vreme Prvog svetskog rata tri puta je nagrađivan ordenom Svetog Đorđa. U septembru 1917. godine priključuje se boljševičkoj partiji, a u decembru iste godine biva izabran za komandanta 138. pešadijske regimente glasovima vojnika. Kasnije je komandovao drugom Nikolajevskom divizijom i 25 streljačkom divizijom.

Petog septembra 1919. godine sedište divizije blizu Lbiščenska (danas Čapajeva) biva napadnuto od strane beloarmejaca, Čapajev je tada pokušao da pobegne preplivavanjem Urala, ali je nestao. Telo mu nikad nije bilo nađeno.

Nakon što je osnovan SSSR, Čapajev je proglašen za heroja Oktobarske revolucije.

Godine 1926. je njegov saborac Dmitrij Furmanov o njemu napisao roman Čapajev, koji je 1934. adaptiran u Čapajev, jedan od najpopularnijih filmova u istoriji sovjetske kinematografije, u kome je lik Čapajeva glumio Boris Babočkin.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]