Buševec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Buševec. Za druga značenja, v. Buševec, Tverska oblast.
Buševec
Buševec na mapi Hrvatske
Buševec
Buševec
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Velika Gorica
Najbliži (veći) grad Velika Gorica
Površina 4,17 km²
Geografske koordinate
 - z. š. 45.639 N
 - z. d. 16.114 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 906
 - Gustoća 217,26 st./km²
Pošta 10417 Buševec
Pozivni broj +385 (0)1
Autooznaka ZG

Buševec je selo koje administrativno pripada gradu Velika Gorica. Smjestilo se u turopoljskoj ravnici na cesti od Zagreba prema Sisku, oko 25 km južno od Zagreba. Selo broji oko 1000 stanovnika. Poštanskog je broja 10417.

Ime je najvjerojatnije dobilo po plemićkoj obitelji Buševec (Bussewetz de Bussewetz), koja je do kraja 16. stoljeća živjela u selu. Osim plemićke obitelji Turhan, u Buševcu su na kmetskim selištima živjeli u to doba kmetovi plemičke obitelji Berislavić Malomlački, zagrebačkog Kaptola te kasnije Ambroza Gregorjanca (Medvedgradskog).

Povijest

[uredi | uredi kod]

Zbog čestih turskih provala stradavale su mnoge turopoljske obitelji i njihovi posjedi. Kad je 1592. godine Hasan-paša bosanski opustošio Turopolje i odveo u ropstvo oko 35.000 ljudi, iskorijenjene su brojne turopoljske obitelji i nestala čitava sela. Iz Buševca zauvijek nestaju plemičke obitelji Buševec i Turhan. Danas živi obitelj Buševec (u štokavskom narječju Buševac) u Bosni, u mjestu Buševu kod Kladnja i islamske je vjeroispovijedi.

Od 17. stoljeća zabilježene su u Buševcu nove plemičke obitelji, od kojih većina i danas živi u selu. Nije poznato odakle su i kako stigle u Buševec. Tada je bila sagrađena i drvena kapelica sv. Apostola, koja je vjerojatno bila srušena ili izgorjela i stotinu godina kasnije, 1768. godine, u sadašnjem obliku ponovno podignuta. Početkom 20. stoljeća kapelica je iz nepoznatog razloga posvećena sv. Ivanu Krstitelju.

Zbog čestih požara osnovano je 1900. godine dobrovoljno vatrogasno društvo. Godine 1908. otvorena je petogodišnja pučka škola, 1912. godine seoska knjižnica, 1920. godine "Seljačka sloga" a 1934. godine sportski klub "Seljak" (danas "Polet").

Buševec danas

[uredi | uredi kod]

Danas Buševec ima oko 1.000 stanovnika. U selu se nalazi dječji vrtić, osnovna škola (četiri razreda), novoizgrađena crkva, društveni dom, vatrogasni dom, sportski dom s igralištima, par poduzeća i trgovine. U selu djeluje niz udruga - Ogranak "Seljačke sloge" s folklornom i dramskom sekcijom, sportski klub "Polet" s nogometnom i šahovskom sekcijom, te PoletINFO, Dobrovoljno vatrogasno društvo Buševec, Lovačka udruga "KUNA", Društvo žena Buševec.

Znamenite ličnosti

[uredi | uredi kod]

Šport

[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Buševec treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.