Kuče

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kuče
Kuče na mapi Hrvatske
Kuče
Kuče
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Velika Gorica
Najbliži (veći) grad Velika Gorica
Površina 33,20 km²
Geografske koordinate
 - z. š. 45.74 N
 - z. d. 16.08 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 1453
 - Gustoća 44 st./km²
Pošta 10419 Vukovina
Pozivni broj +385 (0)1
Autooznaka ZG

Kuče je naselje smješteno u Zagrebačkoj županiji, kraj Velike Gorice uz kanal Sava - Odra i Turopoljski lug. Prema popisu iz 2011. godine ima 1453 stanovnika. Broj stanovnika se znatno povećao za vrijeme i poslije Domovinskoga rata zbog naseljavanja prognanika iz Vukovara, Iloka i Banovine te izbjeglica iz Bosne i Hercegovine.

Povijest[uredi | uredi kod]

Prvi put se spominje u ispravi iz 1466. godine. Čunčićev list nastao u Kučama 1521. godine najstariji je kajkavski dokument. Pisan je na jednom listu papira koji je oštećen. Počinje riječima: "Ja Štefanuš Čunčić", dalje se spominju "plemenita bratija Kučani" i Štefanuševa žena Margareta Čunčić, a tekst završava na latinskom: "Data in Kuče ab in mea curia, Štefanuš Čunčić, Anno Domini 1521." - Dano u Kučama, u mojoj kuriji, Štefanuš Čunčić, godine Gospodnje 1521.

U prošlosti se selo dijelilo na Gornje i Donje Kuče, kolokvijalno "Gorence" i "Dolence". Iz knjige Emilija Laszowskog doznajemo da su u to vrijeme u Gornjim Kučama bile obitelji: Držanić, Fabijančić, Majdak, Majdešić, Čunčić, Lučić, Videković, Berković, Paleon i Horvačić (danas Hrvačić), a u Donjim: Pukanić, Puceković, Čunčić, Malčić, Horvačić, Gjuračić (tada prezime Gjurinović, u današnje vrijeme Đuračić), Vihlaj i Novak. Laszowski također piše da je selo već onda bilo brojno i imućno te su nabrojene obitelji spadale pod plemićke.

Prema Laszowkom u Kučama se rodio hrvatski književnik i svećenik isusovac Juraj Habdelić. Kuče je u to vrijeme pripadalo katoličkoj župi Staro Čiče gdje je Juraj Habdelić bio kršten. Kasnije je župna crkva premještena u Vukovinu, pa sada Kuče pripada župi Vukovina. U Kučama se rodio i hrvatski glazbenik, skladatelj, orguljaš, muzikolog i glazbeni pedagog Franjo pl. Lučić.

Šport[uredi | uredi kod]

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

Dan sela Kuča obilježava se 20. siječnja na dan Svetog Fabijana i Sebastijana kojima je posvećena crkva s oltarnom slikom tih svetaca iz 1640. godine. U selu je i manja kapela Svetog Florijana, sagrađena sredstvima Amerikanaca iz Kuča, nogometno i košarkaško igralište sa sportskim domom, nekadašnja osnovna škola izgrađena na kat od hrastovine, zadružni dom i Park hrvatskih branitelja.

Selo Kuče dalo je 167 branitelja u Domovinskom ratu. Jedan je poginuo, a tri su ranjena u borbama u Dubrovniku, Vukovaru i na Pokupskom.

U selu djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo Kuče, Nogometni klub Turopoljac, Hrvatsko pjevačko društvo Kučani, Udruga veterana domovinskoga rata, Udruga umirovljenika i Udomiteljska udruga sa sjedištem u Kučama.

Nekad je Kuče, osim vrijednih poljoprivrednika i stočara, imalo mlinare, užare, kolare, kovače, brijače, pekare i druge zanate. Danas se tu nalazi limarija, parketar, građevinarstvo, voćarstvo, pilana, bravarija, autolimarija, tri trgovine i tri ugostiteljska objekta.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Kuče treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.