Vukovina

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Vukovina
Vukovina na karti Hrvatske
Vukovina
Vukovina
Vukovina na karti Hrvatske
Županija Zagrebačka županija
Općina/Grad Velika Gorica
Najbliži (veći) grad Velika Gorica
Površina 5,84 km²
Geografske koordinate
 - z. š. 45.74 N
 - z. d. 16.08 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 947
 - Gustoća 162 st./km²
Pošta 10419 Vukovina
Pozivni broj +385 (0)1
Autooznaka ZG

Vukovina je naselje u neposrednoj blizini Zagreba, kraj Velike Gorice. Na njezinom se prostoru nalazi župna crkva Pohoda blažene djevice Marije te mjesno groblje. Prema popisu iz 2011. godine ima 947 stanovnika. Nalazi se na glavnoj prometnici Zagreb - Sisak te je autobusnom linijom direktno povezana sa Velikom Goricom. Prvi se puta u pisanim dokumentima spominje 1630. godine, u viziti arhiđakona Martina Bogdana.

Obrazovanje[uredi - уреди | uredi kôd]

OŠ Vukovina je osnovna škola iz naselja Vukovine kraj Velike Gorice sa šest područnih četverorazrednih škola: PŠ Buševec, PŠ Mraclin, PŠ Rakitovec, PŠ Veleševec, PŠ Bukevje i PŠ Novo Čiče. Nastava se održava u pedeset razrednih odjela, s oko 1170 učenika. Ravnatelj škole je prof. Krešimir Matašin. 10. rujna 1976. godine otvorena je nova školska zgrada u Gornjem Podotočju (nakon velikog požara u kojem je izgorjela stara zgrada u Vukovini). Danas je isto ostarjela, prostorni uvjeti u kojima se treba odvijati nastava nisu zadovoljavajući (nedostatak učioničkog prostora), velika je udaljenost područnih škola od matične, (npr. PŠ Veleševec je udaljena 30 km). Bez obzira na spomenute teškoće, učitelji ulažu veliki napor da učenicima škole pruže solidno osnovnoškolsko obrazovanje. Učenici OŠ Vukovina s uspjehom se upisuju u srednje škole Velike Gorice i Zagreba, te postižu zamjetne rezultate na gradskim, županijskim i državnim natjecanjima iz svih nastavnih predmeta.

Šport[uredi - уреди | uredi kôd]


House icon.png Flag of Croatia.svg Nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Vukovina treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.