Mičevec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Mičevec je selo sa 1200 stanovnika i većina njih djeluje u nizu udruga, poput Zelene akcije, KUD-a Mičevec ili Caritasa / Uređuju prostor škole, a počeli su i radove na izgradnji ekoparka, pomažu starijima te mogu poslužiti kao izvrstan primjer svim ostalim stanovnicima zemlje u brizi za okoliš.

Vladimir Štarkelj, predsjednik Zelene akcije Mičevec, on je uz pomoć drugih udruga i sa župnikom Josipom Kidjemetom uspio osnovati i Caritas,uz pomoć Zagrebačke banke uspjelo kupiti 40 prostornih metara drva za ogrjev. Tako je drva za zimu dobilo 13 siromašnijih domaćinstava. Uz to, Štarkelj je uz još sedam autora, napisao knjigu »Povijest Mičevca«, koja bi svjetlo dana trebala ugledati u ožujku iduće godine.

Kako bi u svom djelovanju bili što djelotvorniji, Mičevčani su osnovali Forum građana.

Prema pisanim podacima u programima smotri folklora u Zagrebu, još prije II svjetskog rata, nalazimo da je pjevački zbor Ogranka seljačke sloge «Klas» iz Mičevca nastupio na II seljačkoj pjevačkoj smotri 7. lipnja 1936. godine. Tom prilikom članovi ogranka izveli su pjesme «Oj djevojko, da si moja» i «Do te, polje, oral bude». Ogrank je osnovan 1936. godine i broji je 42 člana. Osnivači i članovi Ogranka seljačke sloge

Folklorne grupe često nastupaju na smotrama gardova: Zagreba, Velike Gorice, Karlovca, Zeline i Križu. 2001. godine društvo nastupa u Italiji u Rimu na trgu Piazza Navona.

Povodom međunarodne godine volontera društvo je organiziralo koncert u Mičevcu u Hrvatskom domu na kojem nastupa nekoliko društava sa područja grada Velika Gorice.

Također, društvo je pokretač mnogih drugih aktivnosti te je tako iste godine organiziralo i izložbu «Mičevec u 20 stoljeću» na kojem su bile prikazane fotografije raznih udruga i pojedinih istaknutih mještana. Izložba je imala za cilj sačuvati od zaborava najznačajnija događanja u Mičevcu u 20 stoljeću.

U Mičevcu djeluje i nogometni klub Klas koji je na pragu da uđe u prvu županijsku ligu čime se stanovnici posebno ponose.

U njemu je naprosto sve zeleno, svi se brinu za svoje selo i za dobrovit cijele zajednice u kojoj žive što doprinosi ljepoti krajolika.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]