Bregenz

Izvor: Wikipedia
Bregenz

Bregenz Luftbild.jpg
Pogled na grad iz vazduha

Grb
Osnovni podaci
Država  Austrija
Gradonačelnik Markus Linhart
Stanovništvo
Stanovništvo 27.439 (2008. god.)
Gustina stanovništva 930 st./km²
Geografija
Koordinate 47°30′18″N 9°44′57″E / 47.505°N 9.749167°E / 47.505; 9.749167
Vremenska zona UTC+1, leti UTC+2
Nadmorska visina 427 m
Površina 29,51 km²
Bregenz is located in Austrije
Bregenz
Bregenz
Bregenz (Austrije)
Ostali podaci
Veb-strana www.bregenz.at


Koordinate: 47° 30′ 18" SGŠ, 9° 44′ 57" IGD

Bregenz (fonetski: Bregenc) je važan grad u Austriji, smešten u krajnje zapadnom delu države. Bregenc je, mada nije najveće naselje pokrajine Forarlberg, je njen glavni grad. Bregenc je i sedište istoimenog okruga Bregenc. Sa drugih značajnim gradom pokrajine, Dornbirnom, udaljenim svega 10 km, pravi konurbaciju "Forarlberg".

Prirodne odlike[uredi - уреди]

Bregenc se nalazi u krajnje zapadnom delu Austrije, blizu granice sa Švajcarskom i Nemačkom. Prestonica države, Beč, udaljena je oko 640 km istočno od grada.

Reljef: Bregenc se smestio na istočnom obali Bodenskog jezera. Reka Bregenzer Ah, čija dolina predstavlja "žilu kucavicu" Foralberga, uliva se u jezero na mestu grada. Iznad grada se izdiže planina Pfänder u sastavu Alpa.

Klima: Klima u Bregencu je umereno kontinetalna sa osetnim uticajem planinske klime zbog blizine Alpa i znatne nadmorske visine.

Vode: Bregenc leži na na Bodenskom jezeru i na reci Bregenzer Ah, koja se tu uliva u jezero.

Istorija[uredi - уреди]

Dobro očuvano staro gradsko jezgro - ulica Antona Šnajdera
Gradska luka

Prva naselja na mestu današnjeg Bregenca nastaju oko 1500. pne. U 4. veku pne. ovde postoji značajno keltsko utvrđenje. Rimljani osvajaju utvrđenje oko 15. pne. i osnivaju grad Brigantijum (lat. 'Brigantium), po keltskom plemenu Briganti. Odatle i Bregenc vodi poreklo svog imena.

U 3. veku germansko pleme Alemani par puta uništavaju Brigantijum, no ipak su Rimljani sve do 4. veka imali u gradu snažnu jezersku ratnu flotilu. Najzad su Alemani oko 450. g. osvojili i naselili oblast starog Brigantijuma. U ranom 7. veku škotski ovde propovedaju misionari Kolumban i Gal, u 13. veku nastaju gradski bedemi.

Godine 1451. g. Habzburgovci kupuju polovinu grofovine Bregenz sa istoimenim gradom. Bregenc postaje deo takozvane Prednje Austrije (-{Vorderösterreich}-). 1523. g. Habzburgovci dobijaju i preostali deo grofovine Bregenc. Bregenc ostaje do napoleonskih ratova u sastavu Prednje Austrije čiji su glavni gradovi bili prvo Konstanc i zatim Frajburg u današnjoj Nemačkoj. 1805. g. Bregenzz pripada Napoleonovom savezniku Bavarskoj, ali je 1814. g. opet austrijski. Posle bečkog kongresa 1815. nestaje Prednje Austrije i Bregenc je zajedno sa Forarlbergom u sastavu Tirola, u kojem ostaje sve do posle Prvog svetskog rata. Posle monarhije, u Republici Austriji, Forarlberg se odvaja od Tirola i postaje zasebna pokrajina sa Bregencom kao glavnim gradom. U Bregencu i Forarlbergu se 1919. g. organizuje referendum o prisjedinjenju Švajcarskoj. Većina je bila za prisjedinjenje, no Švajcarska je to odbila.

Stanovništvo[uredi - уреди]

Danas je Bregenc grad sa blizu 30.000 stanovnika, sa predgrađima dvostruko više. Ako se ubroji i susedna aglomeracija Dornbirna i njemu bliži gradovi onda nastaje konurbanica "Foralberg" sa oko 200.000 stanovnika.

Privreda[uredi - уреди]

Bregenz, kao upravno središte pokrajine, značajan deo privrede vezuje za aktivnosti uprave.

Grad je i turističko središte, jedino značajno turističko odredište na austrijskom delu Bodenskog jezera. Tome ide u prilog i očuvano staro gradsko jezgro i više crkava, manastira i palata. Posebno je lep kej duž jezera.

Kultura i obrazovanje[uredi - уреди]

Bregenc je kulturno središte Foralberga. Na polju kulture grad je posebno poznat po godišnjem Bregenskom pozorišnom festivalu.

Grad ima više liceja i srednjih škola.

Galerija slika[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]