Tirol (austrijska savezna zemlja)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tirol, Austrija Tirol, Österreich
Zastava Tirola
Zastava Tirola
Grb Tirola
(Zastava) (Grb)
Glavni grad Insbruk
Predsednik pokrajine Günther Platter
Geografska širina:
Geografska Dužina:
36° 39′ – 47° 45′ S
10° 06′ – 12° 58′ I
Površina 12.640,17 km²
Populacija 746.153 (2017)
Gustina naseljenosti 59 st./km²

Tirol (nem. Tirol) je jedna od 9 Austrijskih saveznih zemalja. [1]

S površinom od 12.640,17 km² Tirol je treća i sa 746 153 stanovnika (2017) peta najveća austrijska savezna zemlja. Glavni grad Tirola je Insbruk.

Geografija

[uredi | uredi kod]

Nalazi se na zapadu Austrije. To je treća po veličini austrijska država i peta po stanovništvu, s glavni, ujedno i najvećim, gradom Innsbruckom. Graniči sa Vorarlbergom na zapadu, Salzburgom i Koruškom na istoku, Bavarskom u Njemačkoj na sjeveru, na jugozapadu sa švicarskim Graubündenom dok na jugu graniči sa talijanskim provincijama Bellunom i Južnim Tirolom.

Sa svojih 719 km granice čini je najvećom austrijskom graničnom državom. Najveća rijeka u Tirolu je Inn, koja napaja ravnice ove brdovite pokrajine.

Administracija

[uredi | uredi kod]

Podijeljena je na Istočni i Sjeverni Tirol, a oni su podijeljeni na devet općina

Sjeverni Tirol
Istočni Tirol

Topografija

[uredi | uredi kod]

Najviša dva vrha Austrije se nalaze u ovoj saveznoj državi. To su Grossglockner (visok 3798 m) i Wildspitze (visok 3768 m).

Klima

[uredi | uredi kod]

Klima Tirola je umjereno kontinentalna. Provincija se nalazi na sjecištu utjecaja atlantske klime, sredozemne klime i klime kontinentalne Evrope. Klimu Tirola karakteriziraju vlažna ljeta, suhe jeseni i vrlo snježne zime. Središnji godišnji prosjek padalina iznosi 1375 mm .

Historija

[uredi | uredi kod]

U drevna vremena područje je bilo podijeljeno između rimskih provincija Recije i Norika. U ranom srednjem vijeku ovdje je formirano matično vojvodstvo Bavarske od strane grofova Tirolskih. Nakon smrti grofova Tirolskih provinciju su nasljedili grofovi Gorički. Dva brata, Mainhard i Albert dijele Tirol na Južni i Sjeverni. Nakon gašenja loze Goričkih grofova zemlju su prema pravu nasljeđivanja pridobili Habsburzi. On nakon pada Napoleonove Francuske šire posjede na današnju sjevernu Italiju (današnja pokrajina Južni Tirol). Ubrzo dolazi I. svj. rat i Habsburška Monarhija pada. Londonskim ugovorom iz 1915. i ugovorom iz Saint-Germaina Južni Tirol je dodijeljen Italiji, a tadašnji sjeverni Austriji.

Tirolski grb

[uredi | uredi kod]

Tirolski grb je stari grb koji datira još iz Srednjeg vijeka, to je simbol drevne pokrajine Tirol (današnjeg Tirola u Austriji i Južnog Tirola u Italiji). Grb prikazuje crvenog orla okrunjena zlatnom krunom na srebrnom štitu. Iza glave orla nalazi se lovorov vijenac kao simbol borbe Tirolskog naroda protiv Napoleona. Grb se popularno naziva Tiroler Adler.

Ekonomija

[uredi | uredi kod]

Ekonomija Tirola bazira se većinom na industriji i turizmu. Stanovništvo je visoko obrazovano i većinom rade u tercijarnom sektoru posjedujući svoja vlastita gospodarstva. U velikoj mjeri vladaju manja i srednja gospodarstva.

Tirol je također i važno turističko mjesto pogotovo Achensee i Zillertal. U Tirolu ima 340 000 ležaja, a turizam zapošljava oko 53 000 ljudi.

Poljoprivreda je vrlo malo zastupljena, ali je vrlo važna radi očuvanja prirode.

Udio stanovništva po sektorima

[uredi | uredi kod]
  • primarni: 1,2 %
  • sekundarni: 28 %
  • tercijarni: 70,8 %

Promet

[uredi | uredi kod]

Tirol ima važan geografski položaj jer se smjestio na križanju putova u Europi. Još u 15. godini pne. kroz Tirol je vodila Via Augusta od Rima do Bavarske. Zračni promet je također vrlo razvijen jer u Innsbrucku postoji zračna luka koja je svakodnevnim letovima povezana sa ostalim lukama svijeta. Što se tiče željezničkog prometa kroz Tirol vodi željeznička pruga od Münchena do Verone.

Povezano

[uredi | uredi kod]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Bundesländer (engleski). Encyclopedia of Austria. Pristupljeno 10. 07. 2012. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]