Alan Perlis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Alan Jay Perlis
Rođenje (1922-04-01)1. 4. 1922.
Pittsburgh, SAD
Smrt 7. 2. 1990. (dob: 67)
New Haven, SAD
Polje računarstvo
Alma mater Carnegie Mellon, MIT
Istaknuti studenti Gary Lindstrom
Zohar Manna
David Parnas
Poznat po IT, ALGOL
Istaknute nagrade Turingova nagrada

Alan Džej Perlis (engl. Alan Jay Perlis ; Pitsburg, 1. april 1922Nju Hejven, 7. februar 1990) je bio američki naučnik koji se bavio računarstvom, poznat po svom pionirskom bavljenju razvojem programskih jezika i kao prvi dobitnik Tjuringove nagrade.

Biografija[uredi | uredi kod]

Perlis je rođen u Pitsburgu, u američkoj državi Pensilvanija, gde je i diplomirao hemiju 1943. godine. Osnovne studije je završio na Univerzitetu Karnegi Melon, a magistraturu je odbranio 1949. godine na MIT-u, gde je 1950. godine odbranio i doktorat iz oblasti matematike pod nazivom O integralnim jednačinama, njihovim rešenjima dobijenim pomoću iteracija i analitičkim proširenjima (On Integral Equations, Their Solution by Iteration and Analytic Continuation).

Dve godije kasnije Perlis je bio član tima koji je napravio Vihor (Whirlwind), prvi računar koji je radio u realnom vremenu, i koristio monitor kao izlazni medij. Univerzitetsku karijeru je započeo na državnom univerzitetu Perdju u Indijani, da bi se 1956. godine prebacio na Karnegi institut, gde je najpre bio šef odseka za matematiku, a zatim i šef katedre za računarstvo. Izabran je za predsednika ACM-a 1962. godine.

Postao je prvi dobitnik Tjuringove nagrade 1966. godine, za, kako je navedeno u obrazloženju, uticaj na polju naprednih programerskih tehnika i stvaranje kompajlera.[1] Ovde se prvenstveno misli na njegov rad iz vremena kada je bio član tima koji je razvio programski jezik ALGOL.

Perlis je 1971. godine prešao na Univerzitet Jejl gde mu je ponuđeno mesto šefa odseka za računarstvo, a 1977. godine je izabran za člana Nacionalne tehničke akademije.

Početkom osamdesetih godina dvadesetog veka objavio je članak Epigrami o programiranju (Epigrams on Programming) u časopisu SIGPLAN koji izdaje ACM. U njemu je u formi nezavisnih rečenica opisao mnoge stvari koje je naučio o programiranju u svojoj karijeri. Ti epigrami su često citirani.

Perlis je radio na Univerzitetu Jejl sve do svoje smrti, u februaru 1990. godine.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „1966 – A. J. Perlis”. awards.acm.org. Arhivirano iz originala na datum 2009-12-23. Pristupljeno 9. 6. 2009. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]