Ken Thompson

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kenneth Lane Thompson

Ken Thompson (lijevo) i Dennis Ritchie
Rođenje 4. veljače 1943.
New Orleans, Louisiana, SAD
PoljeRačunarstvo
InstitucijaBell Labs
Entrisphere, Inc
Google Inc.
Poznat poUNIX
Bon
Istaknute nagradeTuringova nagrada
Nacionalna medalja tehnologije
Tsutomu Kanai nagrada

Kenneth Lane Thompson (rođen 4. veljače 1943.), obično zvan samo kao Ken Thompson (ili jednostavno Ken u hakerskim krugovima), je američki pionir računarstva, istaknut u svojem radu na programskom jeziku B i razvijanju operacijskih sustava UNIX i Plan 9 from Bell Labs.

Biografija

[uredi | uredi kod]

Thompson se rodio u New Orleansu, Louisiana, SAD. Stekao je titulu bakalaureata 1965. te magisterij 1966., oboje u električnom inženjerstvu i računarstvu, na Sveučilištu Kalifornije u Berkeleyu, gdje mu je magistarski mentor bio Elwyn Berlekamp.

1960-ih su Thompson i Dennis Ritchie radili na operacijskom sustavu Multics. Dok su pisali Multics, Thompson je stvorio programski jezik Bon. Na kraju su oboje odustali od projekta Multics kako je ovaj s vremenom postajao presložen, a naučeno su prenijeli u Bell Labs, gdje su 1969. Thompson i Ritchie bili principijelni tvorci operacijskog sustava UNIX. Tu je Thompson stvorio programski jezik B, prethodnika Ritchiejevog C-a.

Thompson je razvio CTSS verziju uređivača teksta QED, koja je uključivala regularne izraze za pretraživanje teksta. QED i Thompsonov kasniji uređivač ed (pretpostavljeni uređivač na Unixu) su naširoko doprinjeli popularizaciji regularnih izraza, koji su prethodno bili smatrani samo alatom (ili igračkom) za logičare. Regularni su se izrazi s vremenom raširili u Unix programima za obradu teksta (kao što je grep). Gotovo svi današnji programi koji podržavaju regularne izraze koriste neku varijantu Thompsonove notacije za njih.

Skupa sa Josephom Condonom, stvorio je sklopovlje i programsku podršku za računalo za igranje šaha Belle. Također je napisao programe za generiranje potpunih enumeracija završavanja poteza u šahu, za sva završavanja od 4, 5 i 6 dijelova, dopuštajući računalnim programima koji igraju šah da naprave "savršene" poteze jednom kad je dosegnuta pozicija u njima pohranjena. Kasnije, uz pomoć stručnjaka sa završnice u šahu Johna Roycrofta, Thompson je dijelio svoje prve rezultate na CD-ROM-u.

Thompsonov stil programiranja je utjecao na druge, napose u konciznosti izraza i preferencijom čistih naredbi.

Kasne 2000., Thompson odlazi iz Bell Labsa. Radio je u Entrisphere, Inc kao fellow sve do 2006., i sad radi u Googleu.

Nagrade

[uredi | uredi kod]

Turingova nagrada

[uredi | uredi kod]

1983. Thompson i Ritchie su zajednički primili Turingovu nagradu za zajednički razvoj generičke teorije operacijskih sustava te specifično prilikom ostvarenja operacijskog sustava UNIX. Njegov govor prilikom prihvaćanja, "Reflections on Trusting Trust Arhivirano 2012-05-25 na Archive.is-u", je predstavio napad stražnjim vratima poznat kao Thompsonov hak, a koji se na svojstven mu način naširoko smatra vrlo plodnosnim radom u računalnoj sigurnosti.

Nacionalna medalja tehnologije

[uredi | uredi kod]

27. travnja 1999. Thompson i Ritchie su zajednički primili Nacionalnu medalju tehnologije za 1998. godinu od strane predsjednika Billa Clintona za zajednički izum operacijskog sustava UNIX i programskog jezika C koji su vodili ka enormnim napretcima u računalnom sklopovlju, programskoj podršci, mrežnim sustavima i stimuliranom rastu cijele industrije, povećujući američko vodstvo u informacijskom dobu [1] [2].

Tsutomu Kanai nagrada

[uredi | uredi kod]

1999. je Institut za električne i elektroničke inženjere odabrao Thompsona za primanje prve Tsutomu Nakani nagrade za njegovu ulogu u stvaranju operacijskog sustava UNIX, koji je desetljećima bio ključna platforma za rad raspodijeljenih sustava. [3]

Reference

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]