Ron Rivest

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ronald Lin Rivest
Ronald Lin Rivest (u sredini)
Rođenje 1947.
Šenestedi, SAD
Polje kriptografija
Alma mater Stanford University
Yale University
Akademski mentor Robert W. Floyd
Istaknuti studenti Ben Adida
Javed Aslam
Alan Baratz
Paul Bayer
Margrit Betke
Avrim Blum
Stephen Boyack
Victor Boyko
Ben-Zion Chor
Kevin Fu
Igal Galperin
Sally Goldman
Jonathan Herzog
Susan Hohenberger
Burt Kaliski
Andrea LaPaugh
Errol Lloyd
Anna Lysyanskaya
Ron Pinter
Zulfikar Ramzan
Robert Schapire
Alan Sherman
Mona Singh
Robert Sloan
Donna Slonim
Andrew Sutherland
Stephen Weis
Poznat po javni ključ
RSA, RC2, RC4, RC5, RC6
MD2, MD4, MD5, MD6
Istaknute nagrade Turingova nagrada

Ronald Lin Rivest (engl. Ronald Linn Rivest; rođen 1947, Šenestedi, Njujork, SAD) je kriptograf i profesor na MIT Univerzitetu na katedri za elektrotehniku i računarstvo.

Najpoznatiji je po svom radu na javnom-ključu enkripciji sa Leonardom Ejdlmanom i Adijem Šamirom, posebno na RSA algoritmu, za koji su 2002. dobili Tjuringovu nagradu.

Pronalazač je simetričnog ključa enkripcionog algoritama RC2, RC4, RC5, i ko-pronalazač RC6. „RC“ je „Rivestova brojka“, ili alternativno „Ronov kod“. (RC3 je bio provaljen u RSA obezbeđenju tokom istraživanja, slično RC1 nije nikada objavljen). Takođe je napisao MD2, MD4 i MD5 kriptografske funkcije za pretresanje.

Godine 2006. je objavio svoj izum „Tri listića“ glasačkog sistema, inovativnog glasačkog sistema, koji uključuje mogućnost glasača da primete da je njihov glas računat, dok i dalje štiti njihovu glasačku privatnost. Najvažnije, ovaj sistem se ne oslanja na kriptografiju uopšte. Iznevši „Naša demokratija je veoma važna“, istovremeno je smestio „Tri listića“ u javni domen.

Profesor Rivest je član Nacionalne akademije za inženjerstvo, Nacionalne akademije nauka, i saradnik je Asocijacije za kompjuterske mašine, Međunarodne asocijacije za kriptografska istraživanja, i Američke akademije nauka i umetnosti. Zajedno sa Adi Šamirom i Led Edlmenom bio je nagrađen, IEEE Kođi Kobajaši nagradom za računarstvo i komunikacije 2002. Profesor Rivest je primio počasnu titulu „laurea honoris causa“ univerziteta u Rimu. Saradnik je svetske tehnološke mreže, i finalista za Svetsku tehnološku nagradu 2002, za komunikacionu tehnologiju. Godine 2005. primio je MITX nagradu za životno dostignuće.

Diplomirao je matematiku na Jejl univerzitetu 1969, i doktorirao kompjuterske nauke na Stenford univerzitetu 1974. On je ko-autor „Uvoda u algoritme“, standardnog udžbenika iz algoritama sa Tomasom H. Kormenom, Čarlsom E. Lajzersonom i Klifordom Stejnom. Član je na MIT-u u laboratoriji za kompjuterske nauke i veštačku inteligenciju u teoriji računarske grupe, i osnivač je njihove grupe za kriptografiju i obezbeđenje informacija. Takođe je bio osnivač RSA Data Securty (sada spojena sa Security Dynamics i formirao RSA Securty) i Peppercoin-a. Profesor Rivest ima istraživačkih interesovanja u kriptografiji, kompjuterskoj i mrežnoj sigurnosti, i algoritmima.