Карл-Франценс Универзитет Грац

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Карл-Франценс Универзитет Грац

Karl-Franzens-Universität Graz

Univerza v Gradcu
лат. Carolo Franciscea Graecensis
University Graz.jpg
Хисторија
Оснивање 1585.
Студенти
Удружења УМ
Службене странице
uni-graz.at/en


Карл-Франценс Универзитет Грац

Карл-Франценс Универзитет (КФУ), познат и као Универзитет Граца је најстарији универзитет у Грацу.

Оснивање и развој[uredi - уреди | uredi kôd]

Карл-Франценс Универзитет Грац основан је 1585. године од стране Карла II као језуитски колеџ који се састојао од филозофског и теолошког факултета у Грацу, сједишту покрајине Штајермарк, на југоистоку Аустрије. Године 1778. Универзитету је прикључен и Факултет правних наука, што је био увод у ширење овог Универзитета које ће бти настављено 1782. кроз увођење медицинско-хируршког студија, које је означило Грац као универзитетски град, те ће га довести до позиције једног од најпознатијих универзитетских центара. 1863. медицински студиј прераста у Медицински факултет, а 1872. год је преименован у данашњи назив од стране цара Карла-Франценса I. 1895. године отворена је тзв. «главна зграда»,deut. "Hauptgebaude", која је и данас у служби и налази се у центру кампуса. Универзтет у Грацу има и оних тужних момената у својој историји, као што је отпуштање 17% професора, међу којим је било нобеловаца, као и 33% студената 1938. године од стране нациста из расистичких побуда.

Данас је овај Универзитет један од пет у Грацу, а 1999. године достигао је бројку од 32000 студената, највише у својој историји. 2002. године. Медицински факултет се одвојио од овог Универзитета и основао властити Медицински универзитет.

Кампус[uredi - уреди | uredi kôd]

Кампус КФУ-а у Грацу осликава 400 година различитих утицаја на архитектуру. Универзитет се простире на 93000 кв. м. корисног простора, а центру кампуса налази се зграда изгађена у нео-ренесансном стилу која је уједно и заштићени споменик културе. Око ње се налазе млађе зграде које осликавају различите архитенктонске стилове. Сам кампус налази се у близини центра града и већина студената до њега долази пјешице или бициклом. Они мало удаљенији најчесће користе услуге градског превоза.

Ректор[uredi - уреди | uredi kôd]

Ректор КФУ-а је млади проф. др. Алфред Гучелхофер. Рођен је 1960. год, а апсолвирао је студиј економије 1985. год у Грацу. након осам година рада на институту за привредну педагогију,1993. године постаје доктор привредних и социјалних наука. Након тога ради на америчким факултетима и фирмама, а 1999. год враћа се у Грац, на КФУ. Предсиједница универзитетског Савјета је проф. др. Ирмгард Грис, а предсиједница Сената КФУ-а је Моника Хинтерегер

Студиј на КФУ[uredi - уреди | uredi kôd]

Универзитет се сатсоји из 6 организационих јединица, од којих су 5 факултети, а једна је Управа универзитета. Они се даље састоје од 72 различита института, од којих сваки нуди различите правце студираља. Тако се нпр. у оквиру Економског факултета налази Институт за статистику који, као опцију за студирање, нуди неколико различитих смјерова из статистике. На факултету се тренутно налази око 21000 студната од којих су 3000 бруцоши,2300 апсолвенти, а њих 260 спремају докторат. На факултету ради 3000 службеника, од којих су 2000 научници. На универзитету, чији је буџет 125 милиона евра, предаје се 9000 предмета у различитим облицима (предавања, вијежбе...).

Познати на КФУ[uredi - уреди | uredi kôd]

Најпознатији Србин који је студирао на овом универзитету свакако је Иво Андрић, а такође у Грацу, само на Техничком универзитету студирао је и Никола Тесла, али само једну годину. На овом универзитету предавали су нобеловци Фриц Прегл (1923, Нобелова награда-Хемија), Жулијус Вагнер вон Јаурег (1927, Медицина), Ервин Шродлингер (1933, Физика), Отто Леви (1936, Медицина), Виктор Ф. Хес (1938, Физика) те Карл фон Фриш (1973, Медицина).

Види још[uredi - уреди | uredi kôd]

Спољашње везе[uredi - уреди | uredi kôd]