Popis francuskih vladara

Izvor: Wikipedia
Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg

Francuski monarsi su Francuskom vladali primarno kao kraljevi, a jedno kratko vrijeme i kao carevi. Verdunskim sporazumom, Franačko Carstvo Karla Velikog podijeljeno je Zapadnu Franačku, Istočnu Franačku i Središnju Franačku. Iz Zapadne Franačke kasnije će nastati Francuska, iz Istočne Franačke Njemačka, dok će Središnja Franačka ubrzo biti svedena na današnju sjevernu Italiju.

Godinom nastanka Kraljevstva Francuske obično se smatra 987., kada na vlast dolazi Hugo Capet. Ovaj popis također sadrži i kraljeve Zapadne Franačke iz Karolinške dinastije, počevši s 843. godinom. Za ranije vladare vidjeti ovaj članak. Dinastija Capet vladala je Francuskom neprekidno od 987. do 1792. godine, i ponovno od 1814. do 1848. godine Međutim, ogranci dinastije koji su vladale nakon 1328. nose imena Valois i Bourbon.

Tokom Stogodišnjeg rata, engleski kraljevi su polagali pravo na francusku krunu kao potomci Isabelle, kćerke Philippea IV. Godine 1420., Charles VI. je priznao svog zeta, engleskog kralja Henryja V., za svog nasljednika u pokušaju da se okonča rat. Međutim, Charlesov sin, Charles VII., nije se htio odreći svog prava na krunu. Kada je Charles VI. umro, engleski kralj Henry VI. (sin tada već umrlog Henryja V. i unuk Charlesa VI.) bio je priznat kao kralj jednog dijela Francuske, dok je Charles VII. vladao drugim. Iako je okrunjen kao i svi ostali francuski vladari, engleski kralj Henry VI. se uglavnom ne uključuje u spiskove francuskih vladara pa tako ni ovdje. Engleski i britanski vladari su sve do 1801. smatrali sebe pretendentima na francusko prijestolje.

Pored kraljeva, navedena su i imena kraljica, koje su, iako nisu bile monarsi, često utjecale na vladavinu muževa ili sinova. Također navedena je i rodbinska veza s prethodnim monarhom.

Popis[uredi - уреди]

      Karolinzi      Robertinska dinastija/Dinastija Capet      Bosonidi      Dinastija Valois      Dinastija Bourbon      Bonaparte

Zapadna Franačka (843. - 987.)[uredi - уреди]

Portret Ime Vladavina Supruga Odnos s prethodnikom Titula i grb
CharlesIItheBald.JPG Charles II. Ćelavi
(Charles II le Chauve)
20. juni 840. - 6. oktobar 877. Ermentrude od Orléansa
Richilde od Provanse
sin Louisa I. Pobožnog kralj Franaka
(Roi des Francs)
Louis II of France.JPG Lois II. Mucavac
(Louis II le Bègue)
6. oktobar 877. - 10. april 879. Ansgarda od Burgundije
Adélaïde od Pariza
sin Charlesa II.
Charles Auguste Guillaume Henri François Louis de Steuben - Louis III (vers 863-882) et Carloman (vers 866-884).jpg Louis III.
(Louis III)
10. april 879. - 5. august 882. / sinovi Louisa II.
Carloman II.
(Carloman)
10. april 879. - 6. decembar 884.
Die deutschen Kaiser Karl der Dicke.jpg Charles Debeli
(Charles le Gros)
20. maj 885. - 13. januar 888. Richardis od Švapske unuk Louisa I. Pobožnog
Odo of France.PNG Odo
(Eudes)
29. februar 888. - 1. januar 898. Théodrate od Troyesa /
Georges Rouget (1783-1869) - Charles III, dit le simple, roi de France en 896 (879-929).jpg Charles III. Glupi
(Charles III le Simple)
28. januar 893. - 13. juli 923. Frédérune
Eadgifu od Wessexa
posthumni sin Louisa II.
Robert I de France.jpg Robert I.
(Robert Ier)
29. juni 922. - 15. juni 923. Adèle od Maine
Béatrice od Vermandoisa
mlađi brat kralja Oda
Rudolph of France.PNG Rudoloph
(Raoul)
13. juli 923. - 14. januar 936. Emma od Francuske zet Roberta I.
Louis IV of France.PNG Louis IV. Prekomorski
(Louis IV d'Outremer)
19. juni 936. - 10. septembar 954. Gerberge od Saksonije sin Charlesa III.
Lothaire-Face.jpg Lothaire
(Lothaire)
12. novembar 954. - 2. mart 986. Ema od Italije sin Louisa IV.
Louis V.jpg Louis V. Lijeni
(Louis V le Fainéant)
8. juni 986. - 22. maj 987. / sin Lothairea

Kraljevstvo Francuska (987. - 1792.)[uredi - уреди]

Portret Ime Vladavina Supruga Odnos s prethodnikom Titula i grb
King Hugh Capet.jpg Hugo Capet
(Hugues)
3. juli 987. - 24. oktobar 996. Adélaïde od Akvitanije unuk Roberta I. kralj Franaka
(Roi des Francs)
Robert II of France (coloured).jpg Robert II. Pobožni
(Robert II le Pieux)
30. decembar 987. - 20. juli 1031. Rozala od Italije
Berthe od Burgundije
Constance od Arlesa
sin Huga Capeta
Henri I.jpg Henri I.
(Henri Ier)
14. maj 1027. - 4. august 1060. Mathilde od Frizije
Ana od Kijeva
sin Roberta II.
Od 1060. do 1066., majka Philippea I., Ana od Kijeva, vladala je kao regent.
Philip I of France · HHWXI28.svg Philippe I. Zaljubljeni
(Philippe Ier l' Amoureux)
23. maj 1060. - 4. august 1060. (suvladar)
4. august 1060. - 29. juli 1108.
Berthe od Holandije
Bertrade de Montfort
sin Henrija I.
Louis VI of France.gif Lois VI. Debeli
(Louis VI le Gros)
29. juli 1108. - 1. august 1137. Adélaïde od Savoie sin Philippea I.
Louis7 le jeune.jpg Louis VII. Mladi
(Louis VII le Jeune)
25. oktobar 1131. - 18. septembar 1180. Eleanor od Akvitanije
Constanza od Castille
Adèle od Champagne
sin Louisa VI. kralj Franaka
(Roi des Francs)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg
Louis-Félix Amiel-Philippe II dit Philippe-Auguste Roi de France (1165-1223).jpg Philippe II. August
(Philippe II Auguste)
1. novembar 1179. - 14. juli 1223. Isabelle od Hainauta
Ingeborg od Danske
Agnès od Meranije
sin Louisa VII. kralj Franaka
(Rois des Francs)
kralj Francuske
(Roi de France)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg
Louis8lelion.jpg Louis VIII. Lav
(Louis VIII le Lion)
14. juli 1223. - 8. novembar 1226. Blanca od Castille sin Philippea II.
Od 1226. do 1234. te ponovo od 1248. do 1252., majka Louisa IX., Blanca od Castille, vladala je kao regent.
Louis-ix.jpg Louis IX. Sveti
(Louis IX; Saint Louis)
8. novembar 1226. - 25. august 1270. Marguerite od Provanse sin Louisa VIII.
Philippe3lehardi.jpg Philippe III. Hrabri
(Philippe III le Hardi)
25. august 1270. - 5. oktobar 1285. Isabel od Aragóna
Marie od Brabanta
sin Louisa IX.
Philippe IV le bel.jpg Philippe IV. Lijepi
(Philippe IV le Bel)
5. oktobar 1285. - 29. novembar 1314. Jeanne I. od Navarre sin Philippea III. kralj Francuske i Navarre
(Roi de France et de Navarre)
Arms of the Kingdom of France & Navarre (Ancien).svg
Louis X Le Hutin.jpg Louis X. Svađalac
(Louis X le Hutin)
29. novembar 1314. - 5. juni 1316. Marguerite od Burgundije
Klemencia od Ugarske
sin Philippea IV.
Tokom 1316., stric Jeana I., Philippe V., vladao je kao regent.
John I of France.jpg Jean I. Posthumni
(Jean Ier le Posthume)
15. novembar 1316. - 20. novembar 1316. / posthumni sin Louisa X.
Philippe V Le Long.JPG Philippe V. Visoki
(Philippe V le Long)
20. novembar 1316. - 3. januar 1322. Jeanne II. od Burgundije sinovi Philippea IV.
Charles IV Le Bel.jpg Charles IV. Lijepi
(Charles IV le Bel)
3. januar 1322. - 1. februar 1328. Blanche od Burgundije
Marie od Luksemburga
Jeanne d'Évreux
Philippe6devalois.jpg Philippe VI. Sretni
(Philippe VI le Fortuné)
1. april 1328. - 22. august 1350. Jeanne od Burgundije
Blanche od Navarre
unuk Philippea III. kralj Francuske
(Roi de France)
Arms of the Kingdom of France (Ancien).svg
JeanIIdFrance.jpg Jean II. Dobri
(Jean II le Bon)
22. august 1350. - 8. april 1364. Jeanne I. od Auvergne sin Philippea VI.
Charles5lesage.jpg Charles V. Mudri
(Charles V le Sage)
8. april 1364. - 16. septembar 1380. Jeanne od Burgundije sin Jeana II.
Carlo VI di Francia, Maestro di Boucicaut, codice Ms. Français 165 della Biblioteca Universitaria di Ginevra.jpg Charles VI. Voljeni ili Ludi
(Charles VI le Bien-Aimé ou le Fol)
16. septembar 1380. - 21. oktobar 1422. Isabeau od Bavarske sin Charlesa VI. kralj Francuske
(Roi de France)
Arms of the Kingdom of France (Moderne).svg
Charles VII de france.jpg Charles VII. Pobjedonosni ili Posluženi
(Charles VII le Victorieux ou le Bien Servi)
21. oktobar 1422. - 22. juli 1461. Marie d'Anjou sin Charlesa VI.
Louis XI of France.jpg Louis XI. Razboriti
(Louis XI le Prudent)
22. juli 1461. - 30. august 1483. Margaret od Škotske
Charlotte od Savoie
sin Charlesa VII.
Od 1483. do 1491., sestra Charlesa VIII., Anne od Francuske vladala je kao regent.
Charles VIII de france.jpg Charles VIII. Ljubazni
(Charles VIII l'Affable)
30. august 1483. - 7. april 1498. Ana od Bretanje sin Louisa XI.
Ludvig XII av Frankrike på målning från 1500-talet.jpg Louis XII. Otac Naroda
(Louis XII le Père du Peuple)
7. april 1498. - 1. januar 1515. Jeanne od Francuske
Ana od Bretanje
Mary od Engleske
praunuk Charlesa V.
Francis1-1.jpg François I. Otac i Restaurator Pisama
(François Ier le Père et Restaurateur des Lettres)
1. januar 1515. - 31. mart 1547. Claude od Francuske
Eleonore Austrijska
prapraunuk Charlesa V. kralj Francuske
(Roi de France)
Grand Royal Coat of Arms of France.svg
Tokom 1515., od 1525. do 1526. i ponovo tokom 1529., majka Françoisa I., Louise od Savoie vladala je kao regent.
Henry II of France..jpg Henri II.
(Henri II)
31. mart 1547. - 10. juli 1559. Caterina de' Medici sin Françoisa I.
Od 1560. do 1563., majka Charlesa X., Caterina de' Medici vladala je kao regent.
Francesco II.jpg François II.
(François II)
10. juli 1559. - 5. decembar 1560. Mary, kraljica Škota sinovi Henrija II.
kralj Škota
(1558. - 1560.)
Charles IX by Francois Clouet.jpg Charles IX.
(Charles IX)
5. decembar 1560. - 30. maj 1574. Elisabeth od Austrije kralj Francuske
(Roi de France)
Grand Royal Coat of Arms of France.svg
Anjou 1570louvre.jpg Henri III.
(Henri III)
30. maj 1574. - 2. august 1589. Louise od Lorraine
kralj Poljske
veliki vojvoda Litve
(1573. - 1575.)
HenriIV.jpg Henri IV. Veliki ili Zeleni Šarmer
(Henri IV le Grand ou le Vert-Galant )
2. august 1589. - 14. maj 1610. Marguerite od Valoisa
Maria de' Medici
potomak Louisa IX. u desetom stupnju muške loze kralj Francuske i Navarre
(Roi de France et de Navarre)
Grand Royal Coat of Arms of France & Navarre.svg
Od 1610. do 1617., majka Louisa XIII., Maria de' Medici, vladala je kao regent.
LouisXIII.jpg Louis XIII. Pravedni
(Louis XIII le Juste)
14. maj 1610. - 14. maj 1643. Ana od Austrije sin Henrija IV.
Od 1643. do 1651., majka Louisa XIII., Ana od Austrije, vladala je kao regent.
Louis XIV of France.jpg Louis XIV. Veliki ili Kralj Sunce
(Louis XIV le Grand ou le Roi Soleil)
14. maj 1463. - 1. septembar 1715. María Teresa od Austrije sin Louisa XIII.
Od 1715. do 1723., rođak Louisa XIV., Philippe II., vojvoda od Orléansa, vladao je kao regent.
LouisXV-Rigaud1.jpg Louis XV. Voljeni
(Louis XV le Bien-Aimé)
1. septembar 1715. - 10. maj 1774. Maria Leszczyńska praunuk Louisa XIV.
Antoine-François Callet - Louis XVI, roi de France et de Navarre (1754-1793), revêtu du grand costume royal en 1779 - Google Art Project.jpg Louis XVI. Posljednji
(Louis XVI le Dernier)
10. maj 1774. - 21. septembar 1792. Marie-Antoinette unuk Louisa XV.
kralj Francuza
(Roi des Français)

Prva Republika (1792. - 1804.)[uredi - уреди]

Prva Republika trajala je od 1792. do 1804. godine, kada se Napoleon Bonaparte proglasio Carem.

Prvo Carstvo (1804. - 1814.)[uredi - уреди]

Portret Ime Vladavina Supruga Odnos s prethodnikom Titula i grb
Napoleon I (by Anne Louis Girodet de Roucy-Trioson).jpg Napoleon I. Veliki
(Napoléon Ier le Grand)
18. maj 1804. - 11. april 1814. Joséphine de Beauharnais
Marie-Louise od Austrije
/ car Francuza
(Empereur des Français)
Grandes Armes Impériales (1804-1815)2.svg

Burbonska restauracija (1814. - 1815.)[uredi - уреди]

Portret Ime Vladavina Supruga Odnos s prethodnikom Titula i grb
Lodewijk XVIII.jpg Louis XVIII. Strastveni
(Louis XVIII le Désiré)
11. april 1814. - 20. mart 1815. Maria Giuseppina di Savoia (1771. - 1810.) unuk Louisa XV. kralj Francuske i Navarre
(Roi de France et de Navarre)
Grand Royal Coat of Arms of France.svg

Sto dana (1815.)[uredi - уреди]

Portret Ime Vladavina Supruga Odnos s prethodnikom Titula i grb
Napoleon I (by Anne Louis Girodet de Roucy-Trioson).jpg Napoleon I.
(Napoléon Ier)
20. mart 1815. - 22. juni 1815. Joséphine de Beauharnais
Marie-Louise od Austrije
/ car Francuza
(Empereur des Français)
Grandes Armes Impériales (1804-1815)2.svg
80 Napoleon II.jpg Napoleon II. 22. juni 1815. - 7. juli 1815. / sin Napoleona I.

Druga restauracija i Julska monarhija (1815. - 1848.)[uredi - уреди]

Portret Ime Vladavina Supruga Odnos s prethodnikom Titula i grb
Louis XVIII, the Desired.jpg| Louis XVIII. Strastveni
(Louis XVIII le Désiré)
7. juli 1815. - 16. septembar 1824. Maria Giuseppina di Savoia (1771. - 1810.) unuci Louisa XV. kralj Francuske i Navarre
(Roi de France et de Navarre)
Grand Royal Coat of Arms of France.svg
Charles X Roi de France et de Navarre.jpg Charles X.
(Charles X)
16. septembar 1824. - 2. august 1830. Maria Teresa di Savoia (1773. - 1805.)
Louis antoine artois.jpg Louis XIX.
(Louis XIX)
2. august 1830.
(20 minuta)
Marie Thérèse od Francuske sin Charlesa X.
Comte-de-chambord.jpg Henri V.
(Henri V)
2. august 1830. - 9. august 1830. Maria Theresia von Österreich-Este (1846. - 1883.) unuk Charlesa X.
Louis-Philippe de Bourbon.jpg Louis-Philippe I. Kralj-građanin
(Louis Philippe, le Roi Citoyen)
9. august 1830. - 24. februar 1848. Maria Amelia od Napulja i Sicilije potomak Louisa XIII. u šestom stupnju muške loze kralj Francuza
(Roi des Français)
Coat of Arms of the July Monarchy (1831-48).svg

Druga Republika (1848. - 1852.)[uredi - уреди]

Druga Francska Republika trajala je od 1848. do 1852., kada se njezin predsjednik Louis-Napoléon Bonaparte proglasio Carem.

Drugo Carstvo (1852. - 1870.)[uredi - уреди]

Portret Ime Vladavina Supruga Odnos s prethodnikom Titula i grb
Franz Xaver Winterhalter Napoleon III.jpg Napoleon III.
(Napoléon III)
2. decembar 1852. - 4. septembar 1870. Eugénie de Montijo bratić Napoleona I. car Francuza
(Empereur des Français)
Coat of Arms Second French Empire (1852–1870)-2.svg

Porodično stablo[uredi - уреди]

Izvori[uredi - уреди]

Vanjske poveznice[uredi - уреди]