Louis VII od Francuske

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Louis VII. od Francuske)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
National Emblem
Dinastija Capet
Ostali monarsi

Luj VII. (1120. - 18. rujna 1180.), francuski kralj od 1137. - 1180. godine

Poslije smrti oca Luja VI. 1. kolovoza 1137. godine jedva punoljetni Luj VII. je postao novi francuski kralj. Pred sam kraj svoga života otac mu je ugovorio vjenčanje s Elenor vojvodkinjom Akvitanije koja je bila dvije godine mlađa od njega. Taj brak je od samog početka bio neuspjeh. Crkveno obrazovani Luj se nije mogao nositi s liberalno obrazovanom Elenor. Ona sama je za svog muža izjavila kako je mislila da se ženi za muškarca, a ne svećenika.

Poslije petnaest godina braka bez muške djece Luj VII se rastavio od supruge odričući se na taj način Akvitanije. Razvedena Elenor s tako velikim mirazom je odmah upala u oči desetak godina mlađem kralju Engleske Henriku II. koji je odmah ženi donoseći Engleskoj ovu veliku francusku pokrajinu. S druge strane Luj je tek u trećem braku dobio sina koji ga je naslijedio.

Za vrijeme svog vladanja on nastavlja očevu politiku slabljenja plemića ne uvidjevši prilike za širenje svoga kraljevstva. Građanski rat koji traje 15 godina tijekom njegovog vladanja u Engleskoj je bila prilika koju nije smio propustiti za izbacivanje Engleske iz Francuske. Umjesto smanjivanja okupiranog teritorija on ga na kraju i proširuje darivanjem Akvitanije.

U doba njegove smrti 18. rujna 1180. godine Engleska vlada s više od pola tadašnje Francuske. Naslijeđen je od dugo čekanog sina Filipa II.

Prethodnik: Kralj Francuske Nasljednik:
Luj VI. Filip II.

Linkovi[uredi | uredi kod]