Julska Monarhija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kraljevina Francuska
Royaume de France
  
1830. – 1848.   
Zastava Grb
Zastava Grb
HimnaLa Parisienne
Lokacija Kraljevine Francuske
Lokacija Kraljevine Francuske
Francuska 1848. godine
Glavni grad Pariz
Jezik/ci francuski jezik
Vlada Ustavna monarhija
Kralj
 - 1830. – 1848. Louis-Philippe I
Premijer
 - 1830. Victor de Broglie (prvi)
 - 1848. Louis-Mathieu Molé (zadnji)
Legislatura Parlament
 - Gornji dom Dom perova
 - Donji dom Zastupnički dom
Historija
 - Julska revolucija 26. srpnja 1830.
 - Usvojen ustav 7. kolovoza 1830.
 - Revolucija 1848. 23. veljače 1848.
Valuta franak
Danas dio  Francuska

Julska Monarhija (francuski: Monarchie de Juillet) je naziv za period u historiji Kraljevine Francuske od Julske revolucije 1830. godine do Revolucije 1848. godine. Julska Monarhija bila je liberalna ustavna monarhija kojom je 18 godina vladao Louis-Philippe I iz bočne grane dinastije Bourbon.

Julska Monarhija je započela rušenjem Charlesa X i glavne loze Bourbonaca, nakon kojega je na francuski tron došao Louis-Philippe I iz tradicionalno liberalnije dinastije Orléans. "Kralj-Građanin", kako su nazvali Louisa-Philippea zbog velike podrške koju je uživao među buržoazijom, obećao je francuskom narodu juste milieu, srednji put između konzervativnih pristaša Bourbonaca i radikalnih ljevičara. Kraljeva popularnost među građanskim slojem dovela je do toga da su upravom Julske Monarhije dominirali buržoazija i visokorangirani časnici iz Napoleonova vremena. Nakon konsolidacije moči tokom 1830-ih i kriznih godina što se tiče vlada, Julska Monarhija je postepeno postajala sve konzervativnija, a vrunac konzervativne politike doživjela je za vrijeme Françoisa Guizota. Kralj je iskoristio svoje prijateljstvo s Britanijom, a bio je i pobornik kolonijalne ekspanzije, što je u tom periodu obilježeno kolonizacijom Alžira.

S vremenom su monarhija i kralj gubili na popularnosti, posebice zbog konzervativnog zaokreta, što je dovelo do konačnog svrgavanja kraljevine u Francuskoj tokom Revolucije 1848. godine. Julsku Monarhiju zamijenila je kratkotrajna Druga Republika.