Pjesma Eurovizije 2006.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Eurosong 2006)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pesma Evrovizije 2006. se održala 18. maja i 20. maja 2006. u Atini, glavnom gradu Grčke. Ovo je bilo 51. izdanje Pesme Evrovizije, na kojem su učestvovale pesme predstavnice 37 zemalja. Program su iz atinske Olimpijske zatvorene sale vodili Marija Menunos i Sakis Ruvas. Pobedio je finski hard rok sastav Lordi, sa 292 poena, najvišim brojem poena ikada u istoriji Pesme Evrovizije.

Osim zvaničnog loga Pesme Evrovizije sa grčkom zastavom u srcu, grčka televizija je osmislila i vizuealni identitet kroz dve pod-teme, Disk iz Faista, popularni simbol stare Grčke, i talasni motiv u pet boja, za koje kaže kako predstavljaju pet elemenata Grčke (zlatna – plaže, zelena – prirodu, bela – jarko Sunce, crvena – živost i gostoprimstvo, i plava, naravno – more), koji, kako počinje muzika, oživljavaju i pokreću se u njenom ritmu. Nakon istanbulskog "Pod istim nebom" i kijevskog "Buđenje", zvanični slogan atinske Pesme Evrovizije je "Oseti ritam", nalik na slogan grčkog turizma "Oseti mit". Organizacija Pesme Evrovizije pripala je Grčkoj nakon pobede Elene Paparizu na Pesmi Evrovizije 2005. u Kijevu.

Takmičenje je održano u dve večeri, polufinalu 18. maja i finalu 20. maja. U finalu je izvedeno 24 kompozicije, a direktno učestvuju pesme iz deset najbolje plasiranih zemalja sa Pesme Evrovizije 2005. (ali vidi dole), te tzv. "Velike četvorke" — Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Španije. Ovim 14 pesmama pridružilo se u finalu još deset najbolje plasiranih kompozicija iz polufinala, u kojem su se takmičile ostale 23 pesme.

O pobedniku odlučuju gledaoci u postupku koji se naziva teleglasanjem. Teleglasanje se vrši u određenom vremenskom periodu nakon izvođenja pesama, tako što gledaoci zovu telefonski broj ispred pesme za koju želi da glasaju, i to zasebno u svakoj zemlji učesnici (ovi pozivi nisu besplatni). Pesma koja osvoji najviše glasova gledalaca u određenoj zemlji dobija 12 poena, sledeća 10, zatim 8,7,6,...,1 poen. Ovi glasovi će zatim (iza scene) biti dostavljeni kontroloru glasanja, nakon čega se u program redom uživo uključuju voditelji iz studija svih zemalja učesnica i saopštavaju poene iz te zemlje. Ova procedura, koja je za poklonike Evrovizije nesumnjivi vrhunac večeri, je prethodnih nekoliko godina umela da potraje dosta preko sat vremena, je za većinu gledalaca izgleda bila naprosto suviše duga i zamorna — primećeno je, naime, da je gledanost u mnogim zemljama drastično opadala tokom saopštavanja glasova. Zato će se, po prvi put 2006. godine, nakon uključenja iz svakog studija u prenos, na tabli odmah pojavljivati poeni od 1 do 7, dok će spiker uživo saopštavati jedino poene 8, 10 i 12. Jedino će tri zemlje koje budu poslednje glasale, zbog neizvesnosti oko ishoda, saopštavati uživo sve svoje poene (un point! deux points!... douze points!). Poeni se saopštavaju jedino u finalu, koje će ovim skraćenim postupkom glasanja, isprobanim na Dečijoj Pesmi Evrovizije 2005., biti vraćeno u dogovoren termin od tri sata. U polufinalu, koje traje samo dva sata, se nakon teleglasanja jedino slučajnim redosledom saopšte pesme koje su izborile plasman u finale.

Pravila su takođe izmenjena i u pogledu direktnog plasmana u finale, koji će počevši od 2007. pripadati jedino pesmama iz šest najbolje plasiranih zemalja na prošlogodišnjem takmičenju i "Velike četvorke"; preostalih četrnaest pesama će se plasirati iz polufinala, na kojem će učestvovati sve ostale zemlje (do trideset) i koje će time i samo biti produženo na tri sata.

Program Pesme Evrovizije 2006. će voditi Marija Menunos, poznata grčko-američka televizijska voditeljka i glumica, i Sakis Ruvas, koji je sa pesmom Shake It osvojio treće mesto za Grčku na Pesmi Evrovizije 2004. u Istanbulu. Za Menunos se može čuti i da će voditi prvo izdanje šou programa koji bi po evrovizijskoj licenci i formatu od 2007. u Sjedinjenim državama trebao da prikazuje NBC. Po nepisanom pravilu, prošlogodišnja pobednica Elena Paparizu će voditi uključenja u program iz sobe za izvođače.

Zvanični sponzori Pesme Evrovizije 2006. su Kosmote i Amstel.

Pre decembarskog roka za potvrdu učešća, sa ovogodišnje Pesme Evrovizije povukle su se Austrija i Mađarska. Mađarski emiter je povlačenje 9. decembra obrazložio nedostatkom novca, dok je iz Austrije 18. juna nakon dugog niza razočaravajućih rezultata (sa izuzetkom Alfa Pojera 2003.) poručeno da "je takmičenje postalo parodija svojih ranijih izdanja, u potpunom raskoraku sa onim što se danas dešava na austrijskoj muzičkoj sceni". Češka Republika i Gruzija su u oktobru potvrdile da se ove godine neće pridružiti festivalu. Zbog unutrašnjih problema između nacionalnih emitera RTS i RTCG oko izbora pesme predstavnice, nakon skandala koji je izazvalo glasanje na izbornom festivalu Evropesma-Europjesma, Srbija i Crna Gora se zvanično povukla na sastanku šefova delegacija 20. marta 2006; gledaoci iz Srbije i Crne Gore će, međutim, ipak učestvovati u teleglasanju. Osigurano mesto za predstavnika Srbije i Crne Gore u finalu pripalo je Severini iz Hrvatske, a Referentna grupa ERU je preporučila da SCG ne bude dodatno kažnjena zbog kasnog povlačenja osim propisanog plaćanja pune naknade za učešće.

Jermenija ove godine po prvi put nastupa na Pesmi Evrovizije. Na ovoj Pesmi Evrovizije biće izveden i 1000. po red evrovizijski nastup: biće to pesma Every Song Is A Cry For Love irskog predstavnika Brajana Kenedija u polufinalu.

Veliki kladioničarski favorit za pobedu je predstavnica domaćina, Ana Visi.

Učesnici finala Pesme Evrovizije 2006.[uredi | uredi kod]

    R     Zemlja Izvođač Pesma Mesto Broj poena
1  Švicarska six4one If We All Give A Little 17 30
2  Moldavija Arsenijum & Natalija Gordijenko
feat. Connect-R
Loca 20 22
3  Izrael Edi Batler Together we are one (זה הזמן) 23 4
4  Latvija Kosmos I Hear Your Heart 16 30
5  Norveška Kristina Gildbrandsen Alvedansen 14 36
6  Španija Las kečap Bloody Mary 21 18
7  Malta Fabricio Fanijelo I Do 24 1
8  Njemačka Teksas lajtning No No Never 15 36
9  Danska Sidsel Ben Semane Twist of Love 18 26
10  Rusija Dima Bilan Never Let You Go 2 248
11  Makedonija Elena Risteska Ninanajna 12 56
12  Rumunija Mihaj Trajstariju Tornerò 4 172
13  Bosna i Hercegovina Hari Mata Hari Lejla 3 229
14  Litvanija LT junajted We Are the Winners 6 162
15  Ujedinjeno Kraljevstvo Daz Sampson Teenage Life 19 25
16  Grčka Ana Vissi Everything 9 128
17  Finska Lordi Hard Rock Hallelujah 1 292
18  Ukrajina Tina Karol Show Me Your Love 7 145
19  Francuska Viržinija Pušen Il Était Temps 22 5
20  Hrvatska Severina Moja štikla 13 56
21  Irska Brajan Kenedi Every Song Is A Cry For Love 10 93
22  Švedska Karola Invincible 5 170
23  Turska Sibel Tuzun Süperstar 11 91
24  Armenija Andre Without Your Love 8 129

Učesnici polufinala Pesme Evrovizije 2006.[uredi | uredi kod]

    R     Zemlja Izvođač Pesma
1  Armenija Andre Without Your Love
2  Bugarska Marijana Popova Let Me Cry
3  Slovenija Anžej Dežan Mr. Nobody
4  Andora Dženi Sense tu
5  Belorusija Polina Smolova Ma
6  Albanija Luiz Ejlji Zjarr e ftohtë
7  Belgija Kejt Rajan Je t'adore
8  Irska Brajan Kenedi Every Song Is A Cry For Love
9  Kipar Anet Artani Why Angels Cry
10  Monako Severina Ferer La Coco-Dance
11  Makedonija Elena Risteska Ninanajna
12  Poljska Ih troje i Rial Mekkoj Follow My Heart
13  Rusija Dima Bilan Never Let You Go
14  Turska Sibel Tuzun Süperstar
15  Ukrajina Tina Karol Show Me Your Love
16  Finska Lordi Hard Rock Hallelujah
17  Nizozemska Trebl Amambanda
18  Litvanija LT junajted We Are the Winners
19  Portugal Nonstop Coisas de nada
20  Švedska Karola Invincible
21  Estonija Sandra Oksenrid Through My Window
22  Bosna i Hercegovina Hari Mata Hari Lejla
23  Island Silvija Not Congratulations

Pogledajte i[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]