Bob Hoskins

Izvor: Wikipedia

Bob Hoskins

Accéder aux informations sur cette image commentée ci-après.

Bob Hoskins na setu filma "Ruby Blue" 2008.

Lični podaci
Ime po rođenju Robert William Hoskins
Rođenje 26. oktobar 1942. (1942-10-26) (dob 71)
Engleska Bury St Edmunds, Suffolk, Engleska
Bračni drug(ovi) Jane Livesey (1967.-1978.)
Linda Banwell (1982.-)
Profesionalna karijera
Nagrade Najbolji glumac - drama
1987. Mona Lisa

Robert William "Bob" Hoskins, Jr. (Bury St Edmunds, Suffolk, Engleska, 26. listopada 1942. -) britanski je glumac i povremeni redatelj, najpoznatiji po ulogama u gangsterskim filmovima, ali i po obiteljskim djelima. Među njegovim slavnijim filmovima su i "Brazil", "Tko je smjestio zeki Rogeru?", "Kuka" i "Super Mario Bros".

Mlade godine[uredi - уреди]

Hoskins se rodio u Suffolku u Engleskoj kao dijete Elsie Lillian, kuharice i učiteljice u dječjem vrtiću, i Roberta Williama Hoskinsa Sr., vozača kamiona i knjigovođe[1][2]. Jedna njegova baka bila je Romkinja[3].

1967. proveo je neko vrijeme kao volonter u Kibucu Zikim u Izraelu, a prije filmske karijere radio je i kao gutač vatre u cirkusu, dimnjačar, mornar i prodavač. Završio je obrazovanje za knjigovođu.

Karijera[uredi - уреди]

Prema vlastitom opisu, prvu ulogu dobio je potpuno slučajno 1969: htio je samo otpratiti prijatelja do castinga, no jedan od agenata ga je zamijenio za glumca i dobio je ulogu u jednoj predstavi. Svoju prvu ulogu u seriji dobio je 1972. u TV seriji Villains. Osobito je bio zapažen u glavnoj ulozi u BBC-ovoj TV mini-seriji "Novčići s neba", a proboj je doživio sa kultnim krimi filmom "Crni petak za gangstere" iz 1980: za obje uloge je nominiran za nagradu BAFTA.

U satiri "Brazil" i fantastičnom mjuziklu "Pink Floyd The Wall" imao je male uloge, a sa hvaljenim filmom "Mona Lisa" Neila Jordana je osvojio nagradu za najboljeg glavnog glumca u Cannesu, BAFTA nagradu i Zlatni globus. Uz to je i dobio nominaciju za Oscara, ali iako je bio favorit, kip mu je "preoteo" Paul Newman za film "Boja novca". Brian De Palma ga je zamolio da bude "rezerva" u filmu "Nedodirljivi" za svaki slučaj da Robert De Niro ne prihvati ulogu Al Caponea. No kada je De Niro ipak prihvatio, De Palma mu je dao ček od 200.000 $ uz zahvalu što je čekao, na što mu je Hoskins šaljivo odgovorio pitanjem planira li još filmova u kojima ne želi da on glumi[4].

1988. njegova fantastična komedija "Tko je smjestio zeki Rogeru?" a koju je režirao Robert Zemeckis je bila veliki hit a on je nominiran za Zlatni globus za najboljeg glumca - komedija ili mjuzikl te za nagradu Saturn. Zanimljivo, iako je prihvatio glumiti Super Marija u filmu "Super Mario Bros.", nije znao da se zasniva na istoimenoj video igri. U intervjuu za The Guardian, izjavio je da je to bila "najgora stvar koju je ikada napravio"[2].

Kasnije je snimio manje popularne filmova, ali neki su ipak bili zapaženi, poput "Neprijatelj na vratima" i "Gđa. Henderson vam predstavlja", za koju je ponovno nominiran za Zlatni globus. Dječji film "Duga" čak je i osobno režirao.

Nikada u životu nije pohađao školu glume jer smatra da to mora biti potpuno prirodno.

Iza sebe ima dva braka: prvi sa Jane Livesey, sa kojom ima dvoje djece - Alex i Sarah - te drugi sa Lindom Banwell, sa kojom također ima dvoje djece - Rosa i Jack.

Izabrana filmografija[uredi - уреди]

Izvori[uredi - уреди]

  1. Bob Hoskins Biography (1942-)
  2. 2.0 2.1 Guardian intreview - Bob Hoskins
  3. Moline, Karen (1988). Bob Hoskins: An Unlikely Hero. Michigan: Sidgwick & Jackson, 201. ISBN0283995084
  4. IMDb.com, "The Untouchables" (1987), trivia

Vanjske veze[uredi - уреди]