Zločin aparthejda

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

"Zločin aparthejda" definisan je Rimskim stautom MKS iz 2002. godine kao činjenje nehumanih akata sličnih drugim zločinima protiv čovečnosti u kontekstu institucionalizovanog režima sistematskog ugnjevetavanja i dominacije jedne rasne grupe nad drugom ili drugima i učinjenih sa namerom održavanja tog režima. Izričito se navode krivična dela kao što su ubistvo, porobljavanje, lišavanje slobode, prinudno raseljavanje, seksualno nasilje i kolektivno proganjanje.[1]

Generalna skupština UN je 1973. godine je usvojila i predala na potpisivanje i ratifikaciju Međunarodnu konvenciju o suzbijanju i kažnjavanju zločina aparthejda (MKSKZA)[2] Konvencija je definisala zločin aparthejda kao nehumane akte učinjene u cilju ustanovljavanja i održavanja dominacije jedne rasne grupe osoba nad drugom rasnom grupom i u cilju sistematskog ugnjevetavanja te grupe. Spominju se akti kao što su ubistvo, ograničavanje sloboda i dostojanstva, samovoljno hapšenje i zatvaranje, nametanje nehumanih uslova života, prinudni rad ili sprovođenje mera kojima se rasna grupa sprečava da učestvuje u političkom, društvenom, ekonomskom i kulturnom životu zemlje (kao što su uskraćivanje osnovnih prava, u koja spadaju pravo na rad, sindikalno organizovanje, obrazovanje, slobodan ulazak i izlazak iz zemlje, pravo na nacionalnost, slobodu kretanja i stanovanja, slobodu mišljenja i izražavanja i pravo na mirno okupljanje i udruživanje).

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

Termin aparthejd je holandskog porekla i bukvalno znači odvojenost. Termin se zvanično upotrebljavao kao naziv južnoafričkog sistema rasne segregacije. Prvi put je ovo pitanje izneto pred UN još 12. jula 1948. godine, kada je Padmanabha Pilaj, predstavnik Indije u UN, u pismu[3] generalnom sekretaru izneo zabrinutost zbog ponašanja južnoafričke vlade prema etničkim Indijcima u Južnoj Africi. Sistem segregacije u Južnoafričkoj Republici postaće predmet međunarodne osude, a prouzorkovaće i sistem sankcija prema Južnoj Africi. Sistem aparthejda srušen je u Južnoj Africi pre svega delovanjem čuvenog borca za prava crnaca Nelsona Mendele.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Fusnote[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. United Nations (2002). "Rome Statute of the International Criminal Court, Article 2, Chapter 5". Arhivirano iz originala 2009-06-10. http://web.archive.org/web/20090610131114/http://www.un.org/law/icc/statute/romefra.htm. pristupljeno 9. oktobar. 
  2. United Nations (30 November). "International Convention on the Suppression and Punishment of the Crime of Apartheid". http://www.unhchr.ch/html/menu3/b/11.htm. pristupljeno 8. oktobar. 
  3. Pillai, Padmanabha (12 July). "Letter from the representative of India to the Secretary-General concerning the treatment of Indians in South Africa". http://www.anc.org.za/un/undocs1a.html#2. pristupljeno 17. jul. 
Međunarodno krivično pravo
Izvori prava:
Povelja MVT - Zločini protiv međunarodnog prava - Zločin protiv čovečnosti - Zločini protiv mira
Zločin aparthejda - Zločin genocida - Običajno pravo - Ratno pravo - Nirnberški principi
Peremptorna norma - Rimski statut - Univerzalna jurisdikcija - Ratni zločini - Agresorski rat
Sudovi:
Međunarodni vojni tribunal u Nirnbergu
Međunarodni vojni tribunal za Daleki istok - Suđenja za ratne zločine u Habarovsku
Tribunal za bivšu Jugoslaviju - Međunarodni tribunal za Ruandu - Specijalni sud za Sijera Leone
Međunarodni krivični sud
Istorija međunarodnog krivičnog prava:
Spisak ratnih zločina
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi