Zelena politika

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Serija članaka na temu:
Zelena politika

A sunflower-Edited.png


Portal Politika ·  p  r  u 

Zelena politika ili zelena ideologija je ideologija koju propagiraju stranke Zelenih u svijetu, a temelj im je ekologizam, ekologija i održiva ekonomija a za cilj ima stvoriti ekološki održivo društvo. Njeni je zagovornici smatraju alternativom klasičnim ideologijama kao što su socijalizam, konzervativizam i liberalizam, dok zagovornici tradicionalnih ideologija imaju običaj Zelene promatrati kao jednu od njihovih varijacija. Zelene stranke se, s druge strane, uglavnom smještaju među političku ljevicu, i to obično radikalniju od one koja se danas vezuje uz socijaldemokratske stranke.

Sljedbenici Zelenog pokreta, ili Zeleni, drže se zelene ideologije i dijele mnoge od svojih ideja s ekološkim, konzervacijskim, environmentalističkim, feminističkim i mirovni pokretima.

Izraz Zeleni se kao pridjev koristio za sljedbenike Zelene ideologije kasnih 1970-ih kada su u raznim zemljama stvroene prve stranke Zelenih. Za taj pokret se ponekad u Evropa i akademskim krugovima koristi izraz politička ekologija.

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]