Olimpijada 1972

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice XX. Olimpijske igre - München 1972.)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
XX. Olimpijske igre - München 1972
XX. Olimpijske igre - München 1972

Opći podaci
Grad domaćin München, Njemačka
Otvaranje 26. kolovoza 1972.
Zatvaranje 11. rujna 1972.
Statistika
Broj država 121
Broj sportaša 7123
Broj sportova 23
Broj takmičenja 195

XX. Olimpijske igre - München 1972. Međunarodni olimpijski komitet je u julu 1966. godine odredio da se XX. Olimpijske igre održe u Münchenu, koji je tada bio dijelom Zapadne Njemačke. München je domaćinstvo izborio u konkurenciji s Detroitom, Madridom i Montrealom.

Slično kao i organizatori tokijske olimpijade osam godina ranije, zapadnonjemački organizatori su Olimpijske igre shvatili kao priliku da svoju zemlju predstave kao konačno lišenu mračne prošlosti vezane uz drugi svjetski rat, kao i da pokažu dostignuća njemačkog privrednog čuda. U Igre je uložen veliki novac, sagrađena moderna infrastruktura i niz objekata kojima se München dan-danas ponosi.

Igre su bile službeno označene kao "Sretne igre", i organizatori su inzistirali na opuštenoj atmosferi, nastojeći postići što je moguće veći kontrast sa spektaklom i nacističkim konotacijama berlinske Olimpijade.

Međutim, upravo je ta opuštenost bila jednim od faktora koji je omogućio palestinskim teroristima da izvrše prepad na Olimpijsko selo i otmu izraelske sportaše u događaju koji će postati poznat kao minhenski masakr. To krvoproliće, najveće u historiji Olimpijskih igara, bio je traumatičan događaj koji je zasjenio sva natjecanja. Ali, usprkos svemu, Međunarodni olimpijski komitet je donio kontroverznu odluku da se Igre ipak nastave, nastojeći dokazati kako je olimpijska ideja ipak jača od terorizma.