Velimir Chytil

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Velimir Chytil (Koprivnica, 21. srpnja 1925. – Zagreb, 9. travnja 2009) je bio hrvatski lutkarski umjetnik, kazališni redatelj, kreator lutaka, koreograf i filmski glumac.

Biografija[uredi | uredi kod]

Rodio se u Koprivnici. U Zagrebu se zaposlio u kazalištu lutaka. U toj je ustanovi radio od prvih dana (1948) otkad je postala profesionalnom, sve do odlaska u mirovinu 1982. godine. Odigrao je veliki broj kazališnih uloga. Veliku je ulogu imao prigodom kreiranja lutaka za prve televizijske lutkarske emisije. Prva predstava koju je režirao je bila Pospanko i zmaj Jurja Bukše koju mu se postavilo 1951. godine. Godine 1952. je pod njegovom redateljskom palicom postavljena predstava Loptice hopsice, koja je postala najizvođenijom ikad lutkarskom kazališnom predstavom u povijesti ZKL-a: odigrana je više od tisuću puta. Tokom 1960-ih je usavršio svoje lutkarsko umijeće studirajući lutkarstvo na Umjetničkoj akademiji u Pragu. Nastupio je i na filmu i u televizijskim serijama. Tako se pojavio u Putovanju u Vučjak, Velom mistu, Winnetouu i drugima. Suprug je hrvatske književnice Višnje Stahuljak.[1][2]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kod]

Za ulogu Kišobrana u predstavi Crveni kišobrani je dobio Prvomajsku nagradu UDUH-a, svojevremeno najveću glumačku nagradu u Hrvatskoj.

Filmografija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Mojportal.hr Komemoracija
  2. HAZU Višnja Stahuljak Chytil

Vanjske veze[uredi | uredi kod]