Vahidski Vilajet Bir Ali

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Vahidski Vilajet Bir Ali
ولاية الواحدي بير علي
sultanat
od 18301962   
Lokacija
Lokacija
Glavni grad Bir Ali
Jezik/ci arapski
Politička struktura sultanat
Historija
 - Uspostavljena od 1830
 - Ukinuta 1962

Vahidski Vilajet Bir Ali (arapski: ولاية الواحدي بير علي ) ili samo Vahidi Bir Ali (engleski: Wahidi Bir Ali), prostirao se na istoku britanskog Protektorata Aden uz obale Indijskog oceana i unutrašnjost Istočnog Jemena. Danas je teritorij ovog bivšeg sultanata dio jemenske muhafaze Šabva.

Historija sultanata

[uredi | uredi kod]

Vahidski Vilajet Bir Ali nastao je kao rezultat podjele starog plemenskog Vahidskog sultanata (Wahidi sultanate) 1830 godine, u četiri sultanata; Vahidski sultanat Azan, Vahidski Vilajet Bir Ali, Vahidski Sultanat Haban i Vahidski Sultanat Balhaf.

Vahidski Vilajet Bir Ali potpisao je neformalni sporazum o zaštiti s Britanijom 1895 godine i postao dio Protektorata Aden. Sultan Abdulah Umar, koji je na čelo Vahidskog sultanata Balhaf, stupio 1881, uspio je iste godine 4. maja 1881 ujediniti Vahidske sultanate; Balhaf i Azan, nakon toga je Vahidskom sultanatu Balhaf pristupio i Vahidski Vilajet Bir Ali 1961 godine.

Potom su se sultanati; Balhaf i Haban ujedinili kao posljednji 29. oktobra 1962, tako je nastao novi ujedinjeni Vahidski sultanat u kome je sultan Bir Ali imao podređenu ulogu.

Posljednji sultan ovog sultanata bio je: Alawi ibn Salih ibn Ahmad Al Wahidi, koji je razvlašćen 1967 kad je ukinut Vahidski Vilajet Bir Ali, te osnovana Narodna Republika Južni Jemen, koja se ujedinila s Sjevernim Jemenom 22. maja 1990 u današnju državu Republiku Jemen.

Sultani Vahidskog Vilajeta Bir Ali

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]