Uzavreli grad

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Uzavreli grad

filmski poster
Režija Veljko Bulajić
Producent Avala Film
Scenario Bruno Barati
Radenko Ostojić
Dragoslav Ilić
Veljko Bulajić
Uloge Dragomir Felba
Ilija Džuvalekovski
Janez Vrhovec
Lela Šimecki
Milena Dravić
Olivera Marković
Velimir Bata Živojinović
Muzika Vladimir Kraus-Rajterić
Fotografija Krešimir Grčević
Montaža Ljerka Stanojević
Datum(i) premijere
20. jul 1961 (1961-07-20)
Trajanje 114 min.
Zemlja  SFR Jugoslavija
Jezik srpskohrvatski

Uzavreli grad je jugoslovenski crno-bijeli igrani film snimljen 1961. u režiji Veljka Bulajića. Po žanru je drama, koja se po temi i stilu naslanja na njegov raniji film Vlak bez voznog reda, odnosno prikazuje dramatične ekonomske i socijalne promjene u Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata. Radnja je smještena u Zenicu 1950-ih i prikazuje izgradnju tamošnjih čeličana, te kako je ona dovela do nagle transformacije provincijskog bosanskog gradića u veliki i moderni grad. Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu gdje je podijelio Zlatnu arenu za najbolji film sa slovenskim filmom Balada o trubi i oblaku.

Nepuna pola vijeka kasnije je hrvatski filmski kritičar Jurica Pavičić napisao kako je Uzavreli grad dokumentirao poratnu transformaciju poratnog društva, prije svega kroz prizmu rodnih odnosa, odnosno kako su žene kroz proces industrijalizacije i urbanizacije stekle kakvu-takvu ravnopravnost i dostojanstvo.[1]

Kratak sadržaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Seljaci i njihove porodice, inženjeri, tehničari, kriminalci i prostitutke stekli su se na izgradnji industrijskih postrojenja u Zenici. Osećajući dobro sve želje i preokupacije ovih ljudi, Šiba pokušava da im pomogne, radeći sa predanošću i ljubavlju koja prevazilazi njegovu dužnost. Teško je zadovoljiti sve i ostvariti što više u tom uzavrelom gradu i Šiba čini greške, nošen željom da postigne i nemoguće. Velikim naporom, graditelji uspijevaju savladati stihiju posle pucanja brane, i dok prvo željezo teče iz novih peći, Šiba, smijenjen zbog učinjenih grešaka, napušta uzavrelu Zenicu.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Glumac Uloga
Ilija Džuvalekovski Šiba
Velimir Bata Živojinović monter Luka
Dragomir Felba Sarac
Janez Vrhovec inženjer Plavšić
Miloš Kandić Kiko
Nikola Privora radnik na dizalici
Olivera Marković Riba
Lela Šimecki Marica
Milena Dravić Hajra

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]