Maršal (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Maršal
Režija Vinko Brešan
Producent Interfilm
HRT
Scenario Ivo Brešan
Vinko Brešan
Uloge Dražen Kühn
Linda Begonja
Ilija Ivezić
Boris Buzančić
Inge Appelt
Ivo Gregurević
Predrag Vušević
Ksenija Pajić
Muzika Mate Matišić
Fotografija Živko Zalar
Montaža Sandra Botica-Brešan
Datum(i) premijere 1999.
Trajanje 97 min.
Zemlja  Hrvatska
Jezik hrvatski
Maršal na Internet Movie Database

Maršal je hrvatska satira iz 1999. godine koju je režirao Vinko Brešan prema scenariju kojeg je napisao zajedno sa ocem Ivom.[1] Radnja se odvija oko policajca koji odlazi na mali dalmatinski otok kako bi istražio navode o ukazanju Tita nekim mještanima, što dovodi do raznih komičnih i satiričnih situacija, pošto se ukazanje jednog simbola komunizma i socijalizma koristi od mještana radi kapitalističke eksploatacije priljeva turista. Priča se također satirički bavi religioznim fenomenom ukazanja.

Maršal je bio najgledaniji hrvatski film u hrvatskim kinima te godine, te drugi najgledaniji desetljeća sa preko 100.000 gledatelja (prvi je bio Brešanov Kako je počeo rat na mom otoku).[2] U jednoj anketi 2008., Maršal se našao na raznim listama najboljih hrvatskih filmova među kritičarima: Dragan Antulov ga je stavio na peto mjesto a Nikolaj Nikitin, savjetnik Berlinalea, programski direktor festivala u Paliću ga je stavio na drugo mjesto.[3] Po filmu je 2011. izvedena i istoimena opera Silvija Foretića.[4]

Sadržaj[uredi - уреди | uredi kôd]

U malom otočnom mjestu pronio se glas da se na otoku pojavio duh pokojnog maršala Tita, što izaziva razne reakcije ljudi. Stari isluženi partizani žele vjerovati da je došlo vrijeme povratka socijalizma, pa mjesto neobične pojave diktatora postaje hodočasničko odredište umirovljenih boraca, koji u gomili dolaze s kopna na otok. Agilni gradonačelnik koristi ovu pomamu da pokrene otočni turizam, pa u patvorenoj kulisi, s uvježbanim govorima, crvenim zastavama i kolektivnim ritualima, želi reanimirati Honeckera, Staljina i Maoa kako bi time maksimalno povećao profit.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi kôd]

Wikicitat
Wikicitat: Maršal