The Adventure of the Solitary Cyclist

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Solitary Cyclist"

Violet Smith i njezin pratitelj; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1903.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1895.
Klijent(i) Violet Smith
Zločinac/ci Woodly i Williamson

"The Adventure of the Solitary Cyclist" (srpskohrvatski: Usamljeni biciklist) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno je objavljena u Strandu 1903. godine, uz ilustracije Sidneyju Pagetu, a čini sastavni dio zbirke The Return of Sherlock Holmes.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Sherlocka Holmesa posjećuje gospođica Violet Smith iz Surreyja kako bi se konzultirala s njim oko vrlo neobičnig raspleta događaja u životinja njezine majke i nje same. Njezin pokojni otac nije im ostavio previše imovine, tako da su živjele prilično skromno. Ipak, u novinama se iznenada pojavio oglas čiji je pošiljatelj tražio upravo njih. Kada su se javile na oglas, upoznale su gospodu Carruthersa i Woodleyja. Carruthers je bio prijatan gospodin, dok je Woodly evidentno bio nasilnik. Njih su se dvojica vratili iz Južne Afrike, gdje su upoznali Violetina ujaka, Ralpha Smitha. Ujak Ralph je također umro u siromaštvu, ali je, čuvši za smrt svoga brata, želio da se netko pobrine za njegovu rodbinu. Majki i kćeri to je bilo prilično čudno jer već 25 godina nisu čuli nikakve vijesti o ujaku Ralphu.

Carruthers je ubrzo ponudio Violet posao učiteljice klavira za svoju desetogodišnju kći uz plaću od £100 godišnje, što je bilo dvostruko od redovnih plaća za taj posao. Violet je prihvatila i sve je bilo u najboljem redu dok jedne večeri, Woodly nije pokušao, na najvulgarniji i najprimitivniji mogući način, nagovoriti Violet da spava s njim i da se uda za njega, obećavajući joj pri tome luksuzni život. Kada ju je zgrabio i zahtijevao poljubac, upao je Carruthers i smjesta izbacio Woodlyja iz kuće. Nakon toga ga više nisu vidjeli.

Ipak, Violet Smith je Holmesa posjetila zbog druge stvari. Naime, svaki put kada se vikendom vozi biciklom do kolodvora kako bi posjetila majku, prati ju čudni bradati muškarac. On uvijek drži istu distancu i doslijedno prati njezine kretnje - kada ona ubrza, ubrza i on, kada ona zastane, zastane i on. Usamljeni biciklist joj ne govori ništa niti joj, naizgled, predstavlja nekakvu prijetnju, ali joj stvara nepotrebni strah. Jednom kada ga je pokušala slijediti, krenuti prema njemu, on se brzo okrenuo i naglo nestao iza jednog grma. Holmes se raspita oko mogućih obožavatelja, izuzev Woodlyja, ali Violet se ne može sjetiti nikoga, izuzev Carruthersa, koji se, unatoč tome, ponaša kao pravi gospodin.

Nakon što Violet ode, Holmes počinje razmišljati o slučaju. Pošalje Watsona u Surrey kako bi saznao informacije, ali Watson se vraća gotovo bez ičega - mogao je samo potvrditi da gospođica Smith govori istinu i da se neobični biciklist svaki put pojavljuje i vraća iz smjera Charlington Halla. Holmes ga oštro kritizira što nije donio novih podataka. Ubrzo dobivaju pismo od gospođice Smith u kojem stoji da ju je Carruthers zaprosio, ali ga je odbila jer je već zaručena za izvjesnog Cyrila Mortona, inženjera elektronike iz Coventryja.

Holmes odluči osobno posjetiti Surrey te odlazi u lokalni pub po informacije. Dok je bio tamo, pročulo se tko je te mu je prišao Woodly, zahtijevajući da mu detektiv kaže što traži u Surreyju. Razgovor je eskalirao fizičkim obračunom iz kojeg je Holmes izašao s tek nekoliko ogrebotina, dok su Woodleyja morali nositi kući. Holmes se cijele tučnjave prisjeća s velikom dozom humora. Detektiv je uspio saznati kako je Woodly prilično redovit gost Charlington Halla, kuće koju je iznajmio Williamson, koji je, kako se priča, svećenik.

Ubrzo dolazi novo pismo gospođice Smith u kojem govori kako je situacija postala nemoguća zbog prosidbe gospodina Carruthersa i ponovnog pojavljivanja gospodina Woodlyja te kako, zbog svega toga, daje otkaz. Carruthers je bio toliko dobar da joj je unajmio kočiju koja bi ju prevezla do kolodvora. Znajući kako se nešto sprema, Holmes požuri Watsona da na vrijeme stignu u Surrey. Ipak, Holmes nije predvidio da će Violet uzeti raniji vlak tako da stignu prekasno - naiđu na kočiju, ali kada ona dođe do njih, potpuno je prazna. Netko je oteo Violet na putu. Prateći tragove, Holmes i Watson susretnu usamljenog biciklista, koji u njih uperi revolver, ali sva trojica ubrzo shvate kako su na istoj strani i kako im je zajednički cilj dobrobit gospođice Smith. Biciklist im objasni kako su otimači Woodly i Williamson.

U potrazi, grupa prvo naiđe na kočijaša koji im, nakon što ga osvijeste, govori kako će otimače pronaći u vrtu Charlington Halla. Dolazeći tamo, pronalaze Williamsona, bivšeg svećenika, kako predvodi ceremoniju vjenčanja između Woodlyja i Violet Smith, kojoj su svezali usta. Nakon što se Woodly počinje hvaliti kako je oženio gospođicu Smith, biciklist, koji je zapravo gospodin Carruthers, ispali metak u njega i rani ga. Slučaj je tako završen.

Carruthers kasnije objašnjava Holmesu i Watsonu cijelu priču. Woodly i on su doista poznavali ujaka Ralpha u Južnoj Africi, ali on nije bio siromašan, kako su rekli, već je uspio steći prilično velik imetak. Kako je starac bio nepismen i nije mogao sastaviti oporuku, sav novac pripao bi Violet. Znajući tu činjenicu. Carruthers i Woodly su napravili plan da jedan od njih (Woodly je tu priliku dobio na kartama) oženi Violet i tako stekne sav novac. Williamsona su uvukli obećavši mu dio novca. Ipak, kada su Woodlyjevi pokušaji propali, a Carruthers se zaljubio u Violet, odbio je bilo kakav kontakt s bivšim ortacima i odustao od plana. Svakog vikenda, on bi se maskirao i biciklom pratio Violet kako bi bio siguran da joj Woodly i Williamson neće nauditi. Sve što je činio, činio je kako bi ju zaštitio.

U konačnici, Woodly i Williamson su dobili visoke kazne, dok je Carruthers osuđen na nekoliko mjeseci zbog Woodlyjeve loše reputacije. Holmes je uvjerio Carruthersa kako je sklopljeni brak nepostojeći; ne samo da je sklopljen bez pristanka gospođice Smith, već ga je sklopio čovjek koji odavno više nije svećenik tako da nije imao nikakve ovlasti provesti tu ceremoniju.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]