The Case-Book of Sherlock Holmes

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Case-Book of Sherlock Holmes

Naslovnica suvremenog izdanja zbirke
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja listopad 1921. - travanj 1927. (serija)
1927. (knjiga)
Izdavač Strand Magazine (serija)
John Murray (knjiga)
Vrsta zbirka priča
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1896. - 1907.

The Case-Book of Sherlock Holmes je zbirka posljednjih 12 kratkih priča o Sherlocku Holmesu, čiji je autor Arthur Conan Doyle. Svih dvanaest priča prvo je tiskano u časopisu Strand Magazine od listopada 1921. do travnja 1927. prije nego su 1927. godine izdane u knjiškom obliku. Zbirka je zaključena tri godine prije Doyleove smrti, nakon čega više nije pisao o slavnom detektivu.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Zbirka sadrži ukupno dvanaest priča smještenih u periodu od 1896. do 1907., većinski poslije 1900. godine. Dr. Watson je u prvom licu prepričao ukupno devet, dok su tri čitatelju prezentirane na drugi način - priče "The Blanched Soldier" i "The Lion's Mane" prepričao je sam Holmes, a priča "The Mazarin Stone" je pisana u trećem licu. Iako je Conan Doyle imao jasan redoslijed objavljivanja svojih priča, izdavači nerijetko vole preokrenuti taj raspored što ponekad stvara nedoumice oko toga koja je posljednja napisana priča o Holmesu. Dva rasporeda su sljedeća:

Originalna kronologija
Raspored izdavača

Ako je vjerovati rasporedu izdavača, priča "The Adventure of the Retired Colourman" je posljednja objavljena priča o Sherlocku Holmesu dok je to zapravo, što pokazuje izvorna kronologija, priča "The Adventure of Shoscombe Old Place".

Komentar[uredi | uredi kod]

Iako su neke priče usporedive s Doyleovim ranijim radom, kritičari su uglavnom složni da je cijela ova zbirka jedno od lošijih ostvarenja u sklopu kanona o Sherlocku Holmesu. David Stuart Davies je prokomentirao kako se priča "The Adventure of the Creeping Man" "kreće prema smiješnoj znanstvenoj fantastici". Nicholas Meyer u knjizi The Seven-Per-Cent Solution ide još dalje - njegov Watson tvrdi kako su spomenuta priča, te još tri ("The Mazarin Stone", "The Three Gables" i "The Lion's Mane"), krivotvoreno "baljezganje". Kyle Freeman je također sugerirao kako priče "The Mazarin Stone" i "The Three Gables" nisu djelo Conana Doylea, tvrdeći kako u njima nema ničega što bi podsjećalo na autorov karakterističan stil.[1]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Kyle Freeman, p35 Intro V2 The Complete Sherlock Holmes, isbn13:978-1-59308-040-2

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]