The Adventure of the Blanched Soldier

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Blanched Soldier)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Blanched Soldier"

Dodd gleda svog prijatelja Godfreyja na prozoru; autor: Howard K. Elcock
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1926.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1903.
Klijent(i) James M. Dodd
Zločinac/ci nitko

"The Adventure of the Blanched Soldier" (srpskohrvatski: Blijedi vojnik) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je objavljena 1926. godine u Strandu, uz ilustracije Howarda Elcocka, a čini sastavni dio zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes. Uz priču "The Adventure of the Lion's Mane", objavljenu u istoj zbirci, ovo je jedina priča koju prepričava sam Holmes, navodeći kako ga je Watson "ostavio zbog žene". Ipak, ovaj iskaz stvorio je određene kontradikcije. Naime, u priči "The Adventure of the Empty House" navodi se kako je Watsonova supruga, Mary Morstan, umrla te kako se taj događaj morao dogoditi negdje između 1891. (nakon radnje priče "The Final Problem") i 1894. godine. Radnja ove priče smještena je 1903. godine, gotovo deset godina kasnije, što bi značilo da se Watson u međuvremenu ponovo oženio i otišao Holmesa, no druga gospođa Watson ne spominje se ni u jednoj drugoj priči.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Tokom siječnja 1903., Holmesa je posjetio James M. Dodd, koji je tražio pomoć oko nestalog prijatelja, Godfreyja Emswortha. Njih su dvojica zajedno služili u Južnoj Africi, u nedavno završenom Drugom burskom ratu. Emsworth je zadobio ozljedu u borbi, a Dodd nije čuo ništa o njemu otkako je primljen u bolnicu. Kako su bili jako dobri prijatelji, Doddd vjeruje kako se nešto dogodilo. Pokušao je pisati Emsworthovom ocu, ali nakon dva pisma, u šturom odgovoru, rečeno mu je kako je Godfrey otišao na put oko svijeta. Dodd nije povjerovao u priču, vjerujući kako Godfrey ne bi otišao na takav put bez da mu se javi. Dodd je posjetio Emsworthove u blizini Bedforda, ali u kući je pronašao samo Godfreyjeva oca i majku te starog batlera i njegovu suprugu. Stari Emsworth bio je prilično ljutit zbog posjeta te je čak insinuirao da Dodd laže da poznaje njegova sina. Dodd je tražio neke podatke o Godfreyjevoj lokaciji kako bi mu poslao pismo, ali pukovnik Emsworth je to odbio.

Tokom popodneva, Dodd je uspio porazgovarati s batlerom Ralphom. Nije saznao previše, ali kada je Ralph o Godfreyju govorio u prošlom vremenu, Dodd je pomislio kako mu je prijatelj mrtav. Ralph je do demantirao, ali je dodao da bi možda bilo bolje da jest. Slučaj se dodatno zakomplicira kada Dodd ugleda Godfreyja na prozoru ispred svog radnog stola. Njegov prijatelj piljio je u njega kroz prozor, ali je bio blijed kao krpa. Dodd je iskočio kroz prozor kako bi uhvatio prijatelja i riješio misterij, no izgubio ga je, a u daljini je čuo tek zvuk zatvaranja vrata. Nije dolazio iz smjera kuće.

Dodd je odlučio još jedan dan ostati na imanju Emsworthovih i sljedećeg jutra pregledati imanje. Uspio je pronaći na jednu kućicu udaljenu od glavne kuće. Iz nje je izašao lijepo odjeven muškarac, koji se prilično uznemirio kada je vidio da ga Dodd promatra. Dodd je tada bio uvjeren kako je njegov prijatelj pobjegao u tu kućicu, ali kada ju je pregledao, bila je prazna. Tokom noći, išuljao se iz kuće i uspio, kroz rupu na prozoru, proviriti u spomenutu kućicu. Tu je vidio čovjeka što ga je vidio tokom jutra i još jednog muškarca za kog je bio siguran da je Godfrey. U tom se trenutku, iza leđa, pojavio pukovnik Emsworth i bijesno naredio Doddu da ode prvim sljedećim vlakom.

Dodd je tada otišao kod Holmesa kako bi potražio pomoć. Holmes slučaj smatra prilično jednostavnim i zaključi kako postoji tek malen broj razloga zašto bi netko izolirao člana obitelji. Istoga dana, odlazi kod Emsworthovih, gdje mu miris katrana na Ralphovim kožnim rukavicama upotpuni cijelu priču. Bijesni pukovnik Emsworth prijeti zvanjem policije, ali Holmes ga upozori da bi to uzrokovalo baš onu tragediju što ju je htio izbjeći.

Holmes priču zaključi vrlo jednostavnim rješenjem - gubom. Nakon što posjete kućicu, Godfrey im osobno ispriča cijelu priču. Nakon što je ranjen u Južnoj Africi, Godfrey je pronašao kuću i zaspao u njoj. Kada se ujutro probudio, bio je okružen gubavcima, a liječnik mu je rekao kako se nalazi u bolnici za gubavce i kako je vjerojatno i sam obolio nakon spavanja u jednom od kreveta. Doktor mu je sanirao rane, a kada se Godfrey vratio u Englesku, simptomi su se počeli pojavljivati. Strah od odvođenja njihova sina u instituciju kao i stigme koja je bila vezana uz gubavce natjerao je Emsworthove da cijeli slučaj zataškaju.

Slučaj je razriješen sretno, a Holmes je sa sobom doveo i Sir Jamesa Saundersa, poznatog dermatologa iz Londona. Sir James je ustvrdio kako Godfrey ne boluje od prave gube, već od ihtioze, koja je izlječiva.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

djela koja se odnose na The Adventure of the Blanched Soldier na Wikizvoru