The Adventure of the Creeping Man

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Creeping Man"

Pas napada Presburyja; autor: Howard K. Elcock
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1923.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1903.
Klijent(i) Trevor Bennett
Zločinac/ci Profesor Presbury

"The Adventure of the Creeping Man" (srpskohrvatski: Pužući čovjek) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno je objavljena u Strandu, uz ilustracije Howarda Elcocka, a čini sastavni dio zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes. Zajedno s velikim brojem priča iz iste zbirke, priča "The Creeping Man" prošla je izrazito loše među kritičarima koji su ju opisivali kao "smiješnu znanstvenu fantastiku" ili sumnjali u njezinu autentičnost.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Sherlocka Holmesa posjećuje Trevor Bennett, mladi znanstvenik koji je istovremeno i osobni tajnik i zarućnik kćeri slavnog profesora Presburyja. Profesor Presbury je šezdesetjednogodišnji ugledni znanstvenik, a i sam je trenutno zaručen za Alice Morphy, kći svog kolege koja je uvelike mlađa od njega. Iako profesorove zaruke ne izazivaju skandal, problem zbog kojega je Bennett došao pojavio se upravo u to vrijeme. Sve je počelo tako što je profesor napustio dom na dva tjedna bez da je ikome rekao gdje ide. Kada se vratio, djelovao je prilično izmoreno od puta, a Bennett je preko pisma prijatelja saznao da je profesor boravio u Pragu. Isto tako, značajno je kako je profesorov inače vjerni i mirni pas nekoliko puta napao svog vlasnika, zbog čega je morao biti zavezan. Iz svoje studije pasa, Holmes zna kako je to značajan dokaz.

Po povratku iz Češke, profesor informira Bennetta kako bi za njega trebala stizati pisma označena križićem. Iako je Bennett dotad uživao puno profesorovo povjerenje te je otvarao sva njegova pisma, ta pisma imao je dostaviti direktno profesoru, bez otvaranja. Je li profesor na njih odgovarao - ne zna. Od tog je trenutka, cijelo kućanstvo ima osjećaj da živi s drugom osobom - profesor je uvelike promijenio ponašanje i navike, neke su čak postale bizarne, ali njegov um je ostao isti. I dalje je briljantan profesor, a njegova predavanja su i dalje izvrsna. Ipak, Bennett je jedne noći uočio neobičnu pojavu - kada se ustao usred noći, vidio je profesora kako puže kućom na rukama i nogama. Kada ga je upitao što se događa, ovaj ga je ispsovao i otjerao. Usred razgovora s Bennettom, u 221B Baker Street dolazi Edith Presbury, koja potvrdi priču i doda kako je jedne noći, u dva ujutro, vidjela svoga oca na prozoru svoje sobe. To ne bi bilo čudno da njezina soba nije na drugom katu i da nema nikakvih stuba koje vode do prozora.

Bennett dalje govori kako su se napadi psa zbili 2., 11. i 20. srpnja. Iako Holmes to ne govori, razvidno je kako se napadi događaju svako devet dana.

Holmes i Watson odlaze u Camford kako bi se susreli s profesorom. Iako nemaju dogovor, nadaju se kako će profesor smatrati da je na njega naprosto zaboravio. Ipak, profesor je uvjeren kako nema nikakav dogovor te to potvrdi sa svojim posramljenim tajnikom. Nakon saznanja da su ga pokušali prevariti, profesor pobijesni i gotovo se fizički sukobi sa svojim gostima. Kada ga Bennett uvjeri da bi fizički sukob sa osobom Holmesova renomea izazvao skandal, profesor se smiri, a dvojica prijatelja napuštaju kuću. Holmes je zadovoljan posjetom jer je saznao da profesorov um i dalje savršeno funkcionira. Na izlasku, Bennett zaustavlja Holmesa kako bi mu rekao da je saznao adresu na koju profesor šalje svoja pisma. Radi se o čovjeku po imenu Dorak, za kojeg Holmes ubrzo saznaje kako je Čeh koji vodi trgovinu. Prije odlaska, Holmes promotri prozor Edith Presbury i otkriva kako je jedini način da se do njega dođe preko biljke na zidu, što djeluje prilično nevjerojatno za osob od 61 godine.

Holmes formulira teoriju kako profesor Presbury svako devet dana uzima nekakvu drogu koja izaziva čudno ponašanje. Ovisan je vjerojatno postao u Pragu, a trenutni dobavljač mu je Dorak. Gospodinu Bennettu najavi kako će se Watson i on vratiti u Camford sljedećega utorka, ali mu ne daje objašnjenje zašto.

Kada se u utorak pojave na licu mjesta, Holmes dolazi do novog zaključka. Iako je već ranije uočio profesorove šake, nije ih povezao s njegovim čudnim ponašanjem, napadima psa i biljkom na zidu ispod sobe. Sada, kada je to učinio, zaključuje kako se profesor Presbury ponaša kao majmun! Te iste večeri, Holmes i Watson svjedoče majmunolikom ponašanju profesora Presburyja, koji divlja vrtom i onda zlostavlja vlastitoga psa. Ipak, pas se ovoga puta oslobodi i napadne profesora, nanoseći mu teške ozljede. Uz Bennettovu pomoć, uspijevaju odvojiti psa, nakon čega dva liječnika pomognu profesoru i saniraju ozljede. Holmes pregleda profesorov ured i doista otkriva drogu, ali i pismo izvjesnog Lowensteina, luđaka čiju je pomoć Presbury tražio kako bi se pomladio, što je očito želio s obzirom na predstojeće vjenčanje za znatno mlađu ženu. Droga je sadržavala majmunske hormone, koji doista jesu pomladili Presburyja, ali su mu prenijeli i ponašanje istih.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

djela koja se odnose na The Adventure of the Creeping Man na Wikizvoru