The Adventure of the Lion's Mane

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Lion's Mane"

Holmes i Stackhurst pronalaze McPhersona; autor: Howard K. Elcock
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1926.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Case-Book of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1907.
Klijent(i) Nitko
Zločinac/ci Nitko

"The Adventure of the Lion's Mane" (srpskohrvatski: Lavlja griva) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je premijerno objavljena u Strandu 1926. godine, uz ilustracije Howarda Elcocka, a čini sastavni dio zbirke The Case-Book of Sherlock Holmes.

"The Lions's Mane" je specifična zbog nekoliko detalja. Prvo, ovo je samo jedna od dvije priče (druga je "The Blanched Soldier") što ih je u prvom licu prepričao sam Holmes, a ne dr. Watson, koji se u ovoj priči uopće ne pojavljuje. Nadalje, priča je specifična po tome što je tek druga priča čija je radnja smještena tokom Holmesove mirovine (druga je "His Last Bow"). Za kraj, ova priča utoliko je specifična jer je jedina priča u cijelom kanonu kod koje ne postoji ni klijent, ali ni zločinac, mada postoje i zločin i zagonetka. Ispostavlja se kako je krivac za smrt u ovoj priči zapravo životinja.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Dok uživa u svojoj mirovini u Sussexu, Holmes na plaži susretne starog prijatelja, Harolda Stackhursta, ravnatelja obližnjeg internata. Nedugo zatim, ispred njih se pojavi jedan od Stackhurstovih profesora, Fitzroy McPherson, koji se sruši, uspije izbrbljati nešto o "lavljoj grivi" i umre. Na leđima je prepun tragova koji, izgleda, potječu od fleksibilnog oružja koje se savija sukladno obliku ljudskog tijela. Nedugo zatim, pojavi se Ian Murdoch, profesor matematike, ali on nije vidio napad. Holmes uoči nekoliko ljudi i brodica dolje na plaži, ali zaključi kako su svi redom bili predaleko da bi dobro vidjeli napad.

Ispostavlja se kako su Murdoch i McPherson prijatelji, ali nije uvijek bilo tako. Murdoch je prilično enigmatičan tip s povremenim ispadima agresivnog ponašanja, a Holmes saznaje kako je jednom prilikom izbacio McPhersonova psa kroz prozor. Ipak, Stackhurst je uvjeren kako su sada prijatelji. Holmes saznaje kako je McPherson imao ljubavnicu, Maud Bellamy, za koju se kasnije ispostavlja da mu je zaručnica. Kod njega je pronađena poruka koja potvrđuje susret, ali bez detalja. Silaskom na plažu, Holmes pronalazi McPhersonov ručnik, potpuno suh, iz čega zaključuje kako pokojnik uopće nije ulazio u vodu. Dogovori pretragu okolnih špilja i klisura, ali, kako je i pretpostavio, bez ikakvih rezultata.

Holmes i Stackhurst odluče posjetiti gospođicu Bellamy u nadi da će moći rasvijetliti slučaj, ali kada dođu do njene kuće iz nje izlazi Ian Murdoch. Stackhurst zahtijeva da mu profesor kaže što je tu radio, ali ovaj, ljutit, ustvrdi kako se njega to ne tiče. Stackhurst izgubi živce i na mjestu otpusti Murdocha, nakon čega ovaj bijesan odlazi kako bi se spakirao. Po dolasku u kuću, otkriju kako je Maud Bellamy izrazito lijepa i prijatna žena, ali je okružena naprijatnim bratom i ocem, koji nisu odobravali njenu vezu s profesorom McPhersonom. Dapače, do tog trenutka nisu ni znali za zaruke. Maud Bellamy nudi svu pomoć, ali izgleda kako ni ona ne zna ništa što bi Holmesu moglo biti od koristi. Holmes ipak saznaje kako je profesor Murdoch bio, ranije, potencijalni udvarač gospođice Bellamy. Detektiv posumnja na njega, misleći da je McPhersona mogao ubiti iz ljubomore.

Kada se ispostavi kako je McPhersonov pas umro nedaleko od svog gazde, u jednakim mukama, slučaj se dodatno zakomplicira i Holmes zaključi kako njegova ranija teza o Murdochu nije točna. Tada se sjeti McPhersonovih posljednjih riječi, "lavlja griva", što mu potakne um, ali ne može te točno sjetiti na što se ta fraza odnosi.

Inspektor Bardle dolazi kod Holmesa kako bi ga upitao ima li dovoljno dokaza da uhapsi Iana Murdocha, ali detektiv daje negativan odgovor. Sve se dodatno zakomplicira kada se ispostavi da Murdoch ima alibi. Uz sve to, jasno je kako Murdoch sam ne bi mogao svladati McPhersona. Isto tako, ozljede pronađene na McPhersonu imaju jako specifičan oblik. Holmes se tada dosjeti i odlazi do kupališta kako bi provjerio svoju teoriju. Ipak, na izlasku ga je dočekao Stackhurst koji je doveo Murdocha. Profesor matematike je u velikim bolovima i ima identične tragove kao i njegov preminuli kolega. Iako se isprva onesvijesti, uspije se oporaviti.

Došavši do kupališta, Holmes odmah ugleda ubojicu! Radi se o vrsti Cyanea capillata, smrtonosnoj i opasnoj meduzi za koju je već čuo, a koja se naziva i "lavlja griva". Holmes uzima stijenu i ubija životinju. Ovakav rasplet oslobađa Murdocha, kojemu se Stackhurst ispričava i nudi mu natrag njegov posao.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]

djela koja se odnose na The Adventure of the Lion's Mane na Wikizvoru