How Watson Learned the Trick

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"How Watson Learned the Trick"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1924. (napisana 1922.)
Vrsta kratka priča
Detalji o fabuli
Klijent(i) nitko
Zločinac/ci nitko

"How Watson Learned the Trick" je kratka priča Arthura Conana Doylea iz 1922. godine. Priča se bavi pokušajem doktora Watsona da Holmesu demonstrira kako je otkrio njegov "površni trik" logičke dedukcije tako što mu daje krati pregled njegovih dnevnih aktivnosti, što Holmes sluša sa zanimanjem, samo da bi na kraju otkrio kako je svaki njegov zaključak potpuno pogrešan.

Doyle je bio jedan od pisaca koji su dobili narudžbu da napišu priču za Kuću lutaka kraljice Mary; ostali pisci bili su J. M. Barrie, Thomas Hardy, Rudyard Kipling i W. Somerset Maugham. Prihvativši zadatak, Doyle je dobio knjigu dimenzija 3.75 cm x 3.15 cm, u koju je napisao priču od 503 riječi naslovljenu "How Watson Learned the Trick". Priča je zauzela ukupno 34 stranice. Doyleov originalni rukopis je i danas dio Kuće lutaka.

Adaptacija[uredi | uredi kod]

Scena veoma slična ovoj prikazana je u adaptaciji priče "The Adventure of the Resident Patient" u sklopu Granadine serije The Adventures of Sherlock Holmes s Jeremyjem Brettom u glavnoj ulozi. U ovoj epizodi, Watson pokušava Holmesu demonstrirati kako je prokužio njegove metode u čemu, u principu, griješi, mada Holmes priznaje kako "ima element istine u onome što je rečeno."

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]