The Return of Sherlock Holmes

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Return of Sherlock Holmes
The Return of Sherlock Holmes, edition published in 1905 by McClure, Phillips & Co., New York..djvu
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1903. - 1904. (serija)
7. ožujka 1905. (knjiga)
Izdavač Strand Magazine (serija)
Georges Newnes (knjiga)
Vrsta zbirka priča
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1894. - 1903.

The Return of Sherlock Holmes je zbirka od 13 kratkih priča o Sherlocku Holmesu koju je napisao Arthur Conan Doyle. Priče su isprva tiskane u Strandu od 1903. do 1904. godine, a knjiško izdanje cjelokupne zbirke pojavilo se 1905. godine.[1]

Priče obuhvaćaju period od 1894. do 1903. godine i predstavljaju povratak i "oživljavanje" Sherlocka Holmesa nakon njegove "smrti" u priči "The Final Problem", objavljenoj u sklopu zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes. Ovo je treća zbirka priča o slavnom detektivu.

Sadržaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Svih 13 priča pisao je dr. Watson u prvom licu:

Izdavanje i značaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Cjelokupna zbirka prvi je put izdana u veljači 1905. godine u New Yorku od strane McClure, Phillips & Co., dok je prvi britansko izdanje tiskao Georges Newnes Ltd., 7. ožujka 1905. godine.[2]

Radilo se tu o prvoj zbirci o Holmesu još od 1893., kada je slavni detektiv "umro" u priči "The Final Problem". Nakon što je 1902. izdao roman The Hound of the Baskervilles, čija je radnja, doduše, smještena prije Holmesove "smrti", Dolye je bio izložen velikom pritisku da oživi svog lika. Radnja prve priče, "The Adventure of the Empty House", smještena je 1894. i opisuje Holmesov povratak, odnosno objašnjava period od 1891. do 1894. godine, popularno nazvan "Velika stanka".

Znakovito je spomenuti kako je Watson, u posljednjoj priči iz ciklusa, naveo kako se Holmes umirovio i kako mu je zabranio pisati nove priče.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]