The Adventure of Black Peter

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of Black Peter"

Holmes, Watson i inspektor Hopkins; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1904.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1895.
Klijent(i) inspektor Stanley Hopkins
Zločinac/ci James Wilder

"The Adventure of Black Peter" (srpskohrvatski: Crni Petar) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno objavljena u Strandu 1904. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča je sastavni dio zbirke The Return of Sherlock Holmes.

Slučaj[uredi | uredi kod]

U Wealdu se dogodilo grozomorno ubojstvo harpunom i mladi inspektor, Stanley Hopkins, moli Sherlocka Holmesa, kojemu se divi, za pomoć. Holmes odmah zaključuje kako je potrebna velika snaga da se čovjeka nabije na harpun i onda sve to čvrsti stavi na zid. Žrtva ubojstva je Peter Carey, znan još i kao Crni Petar (eng. Black Peter), pedesetogodišnjak prilično neugodna i nasilna ponašanja, pogotovo u alkoholiziranom stanju. Njegova supruga i kći su sretne što je mrtav i što više neće morati trpjeti zlostavljanje koje su trpjele godinama.

Holmes saznaje kako je Carey imao nekoliko prilično neobičnih navika. Primjerice, nije spavao u obiteljskoj kući već u kolibi koju je izgradio nedaleko od obiteljske, a koju je uredio kao brodsku kabinu. U toj je kolibi pronađen mrtav, a Holmes nije pronašao nikakve tragove ni otiske. Ipak, na lokaciji ubojstva pronašao je tabakeru od tuljanove kože s inicijalima 'P. C.', punu brodskog duhana. To otkriće bilo je čudno jer je Carey pušio jako rijetko, a u prilog tomu išla je i činjenica da inspektor Hopkins u kućici nije pronašao lulu.

Sljedeći trag daje im svjedok, zidar po imenu Slater, koji tvrdi da je dva dana prije ubojstva kroz prozor kolibe vidio siluetu glave koja nije bila Careyjeva. Dan nakon, Carey je bio izrazito neugodan, a jutro nakon toga se iz kolibe čuo glasan vrisak. Njegova kći nije reagirala jer je bilo uobičajeno da Carey kriči kad je pijan. Tijelo je, tako, otkrveno tek oko podneva, a inspektor Hopkins je ubrzo došao na mjesto ubojstva.

Carey je bio uredno odjeven, što je značilo da je nekoga očekivao. U kolibi su bile dvije prljave čaše i boca ruma, kao i brendi i whisky, ali pića nisu dirnuta. Na podu, ispred trupla, pronađen je i nož kojeg je gospođa Carey prepoznala kao mužev. U kolibi je pronađen i notes. Na jednoj stranici nalazili su se inicijali J. H. N. i godine 1883., a na sljedećoj akronim C. P. R., što je Holmes povezao s kompanijom Canadian Pacific Railway. Prvi inicijali vjerojatno se odnose na kakvog mešetara jer je cijeli notes prepun burzovnih podataka.

Holmes otprati Hopkinsa do kolibe gdje ustanove kako je netko pokušao provaliti u kolibu, ali bez uspjeha. Holmes je uvjeren kako će odgovorni pokušati ponovo, ovaj put s efikasnijim oruđem. Pregledom prostorije, Holmes uočava kako je nešto uklonjeno s police, iako provalnik nije ušao unutra. Zaključuje kako se radi o kutijici ili knjizi. Holmes, Watson i Hopkins se sakriju u kolibu i čekaju provalnika, koji se tokom noći i pojavi. Odlazi do jedne od Careyjevih starih knjiga, ali ustanovi kako je podatak što ga je tražio uklonjen. Kada pokušava otići, Hopkins ga uhapsi.

Provalnik je John Hopley Neligan, što odgovara inicijalima, sin davno nestalog, propalog bankara. Neligan objašnjava kako je u kolibu provalio kako bi pronašao dokaze za svoju teoriju. Naime, kada je posao njegova oca propao, on se ukrcao na jednu jahtu za Norvešku s kutijom punom vrijednosnih papira. Neligan vjeruje kako je oluja njegova oca odvela do Sjevernog mora, gdje se mogao susresti s brodom Sea Unicorn, čiji je kapetan bio Carey. Uspješvi povezati neke davno izgubljene papire s Careyjem, Neligan je vjerovao kako je pomorac znao nešto o smrti njegova oca, a moguće da ju je čak i uzrokovao.

Iako se Neligan zaklinje kako nema veze s ubojstvom, Hopkins ga odvodi u stanicu. Holmes, pak, vjeruje Neliganu, smatrajući kako čovjek njegove konstrukcije ne bi mogao izvesti takvo ubojstvo. Također, za ovakav napad bila je potrebna osoba koja zna rukovati s harpunom.

Po povratku u 221B Baker Street, Holmes izda oglas kako traži profesionalnog mornara koji zna rukovati harpunom. Jave mu se trojica muškaraca, među njima i Patrick Cairns, Careyjev ubojica. Njemu je pripadala tabakera s inicijalima P. C., a ne Careyju, kako su neki sugerirali. Holmes uspije Cairnsu staviti lisičine, ali ovaj glasno odbija optužbe, tvrdeći kako je djelovao u samoobrani. Holmes saznaje kako je Cairns od Careyja tražio novac kako ovaj ne bi otkrio svima da je Carey ubio Neliganova oca bacivši ga s broda. Carey, naravno, nije bio sklon takvom raspletu te je izvukao nož, nakon čega je Cairns djelovao kako je djelovao.

Bilo kako bilo, Holmes je uspio riješiti slučaj i spasiti Neligana, kojemu su preostali vrijednosni papiri njegova oca.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]