Savremena umetnost

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Savremena umjetnost)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Pod savremenom umetnošću, pre svega pod slikarstvom, podrazumevamo, umetnost koju stvaraju savremenici i onu umetnost koja se percipira od strane savremenikâ i kako ne postoji čvrsti okvir za savremeno, tako ne postoji pravilo za njenu prisutnost i vremensku ograničenost.

Slična zanačenja u ovom kontekstu imaju i pojam aktuelne umetnosti i engleski pojam contemporary art.

Ovaj pojam se upoterebljava da bi se izbegao izraz moderna umetnost. U svakodnevnom govoru pod pojmom moderno, pa i pomodno podrazumevamo ono što se trenutno većini ljudi može dopasti, a što može da se zameni izrazom savremeno. Ovi izrazi predstavljaju ono što donosi vreme u kojem živimo. Stručno, u kontekstu umetnosti i istorije umetnosti izraz modèrna spaja se sa određenom epohom u istoriji umetnosti, ali bez vremenskog zaključenja. Posebno u pojmu postmodèrna više se ne javlja zanačenje primereno vremenu.

Pod pojmom savremene umetnosti i savremenosti ne podrazumeva se neki određeni umetnički stil koji bi imao određene karakteristike, trajanje i koji se spaja sa formom u umetnosti ili pak određenim tehnikama. Savremena umetnost može biti slikarstvo koje se odomaćilo u poslednjim godinama ili decenijama, ali pod tim pojmom možemo podrazumevati i video-umetnost, konceptualnu umetnost ili kompjutersku umetnost. Savremena umetnost nije obeležje samo nekog umetničkog dela već i teško razgraničivog kulturnog i ekonomskog sistema u umetničkoj proizvodnji koji su orjentisani na preduzetništvo i umetničko tržište. Mnogi muzeji i umetničke galerije danas predstavljaju umetnička izložbena mesta za savremenu umetnost. Što se tiče pojmova savremene i aktuelne umetnosti, aktuelno ne znači delo koje je nastalo juče — ono mora da ima današnji značaj.

Neka od kretanja u istoriji savremene umetnosti[uredi | uredi kod]

Šezdesete godine dvadesetog veka[uredi | uredi kod]

Sedamdesete godine dvadesetog veka[uredi | uredi kod]

Osamdesete godine dvadesetog veka[uredi | uredi kod]

Devedesete godine dvadesetog veka[uredi | uredi kod]

Prva decenija dvadeset prvog veka[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]