Salt of the Earth

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Salt of the Earth
RežijaHerbert J. Biberman
ProducentPaul Jarrico
ScenarioMichael Wilson
UlogeRosaura Revueltas
Will Geer
David Wolfe
Mervin Williams
David Sarvis
Ernesto Velázquez
Juan Chacón
Henrietta Williams
MuzikaSol Kaplan
FotografijaStanley Meredith
Leonard Stark
MontažaJoan Laird
Ed Spiegel
Datum(i) premijere
14. 3. 1954 (1954-03-14) (New York)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
španski
Budžet250.000 $

Salt of the Earth (sh. Sol zemlje) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1954. u režiji Herberta J. Bibermana, poznat kao jedno od rijetkih američkih filmskih ostvarenja tadašnjeg doba u kome se otvoreno propagirao socijalizam, sindikalna borba i druge ljevičarske ideje.

Radnja je inspirirana stvarnim događajima koji su se 1951. godine zbili u Okrugu Grant u američkoj državi Novi Meksiko gdje je radikalno lijevi Međunarodni sindikat rudara, mlinara i livaca organizirao veliki štrajk protiv rudarske kompanije Empire Zinc Company. U filmu, smještenom u fiktivni "Zinctown", se prikazuje kako pretežno hispanoamerički rudari nastoje izboriti jednakost sa svojim Anglo kolegama, ali i kako moraju prevladati vlastite seksističke predrasude i dozvoliti suprugama da im pomognu u štrajku.

Film je nastao u jeku Hladnog rata, odnosno antikomunističke histerije tokom koje su brojni hollywoodski ljevičari završili na crnoj listi. Među njima se, kao član znamenite Hollywoodske desetke, našao i Biberman, koji je zbog odbijanja svjedočenja pred kongresnim odborom na neko vrijeme završio u zatvoru, i neko vrijeme morao režirati pomoću pisanih instrukcija iz zatvora. Salt of the Earth je sniman u nezavisnoj produkciji, a gotovo svi glumci i profesionalni sudionici su bili na listi. Zbog toga je bio bojkotiran od službenog Hollywooda, te prikazan u samo 12 kino-dvorana u SAD; dan-danas je relativno nepoznat, osim u krugovima radikalne ljevice gdje uživa kult status.

Kada je prikazan izvan SAD, imao je velikog uspjeha kod kritičara, a na festivalu u Karlovym Varyma u tada komunističkoj Čehoslovačkoj je osvojio Kristalni globus. Kritičari su hvalili inzistiranje na što većoj autentičnosti, angažiranje naturščika i stil temeljen na italijanskom neorealizmu.

Dramatične okolnosti snimanja filma su, između ostalog, dio zapleta filma One of the Hollywood Ten iz 2000. godine, gdje je Bibermana tumačio Jeff Goldblum.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]