Nezaboravna 1919. godina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Незабываемый 1919 год
RežijaMiheil Čiaureli
ProducentViktor Tsirgiladze
ScenarioVsevolod Višnjevski
Aleksandar Filmonov
Miheil Čiaureli
PredložakNezaboravna 1919. godina; autor:
Vsevolod Višnjnevski
UlogeBoris Andrejev
Miheil Gelovani
Pavel Molčanov
MuzikaDmitrij Šostakovič
FotografijaLeonid Kosmatov
Vitalij Nikolajev
MontažaTatjana Lihačeva
StudioMosfiljm
Datum(i) premijere
1951 (1951)
Trajanje108 min.
156 min. (rana verzija, 2 dijela)
Zemlja Sovjetski Savezž
Jezikruski
Budžet10,936.000 rubalja[1]

Nezaboravna 1919. godina (rus. Незабываемый 1919 год) je sovjetski historijski film snimljen 1951. u režiji Miheila Čiaurelija, poznat kao jedno od najskupljih i najspektakularnijih ostvarenja sovjetske kinematografije, ali i posljednjih u kojima se kroz film gradio kult ličnosti Josifa Staljina.

Temelji se na istoimenoj drami Vselovoda Višnjevskog, napisanoj u čast Staljinovog 70. rođendana, i godine 1950. nagrađenoj Staljinovom nagradom. Radnja je smještena u jesen 1919. godine, u najdramatičnije trenutke ruskog građanskog rata i prikazuje kako kontrarevolucionarne bjelogardejske snage namjeravaju uz pomoć petokolonaša, zauzeti Petrograd, čiji je Vrhovni sovjet demoraliziran i razmišlja o evakuaciji. Nominalni protagonist, čiji lik tumači Boris Andrejev, je pripadnik odreda mornara Baltičke flote iz tvrđave Krasnaja Gorka koji je došao obraniti grad.

Nezaboravna 1919. godina je bila napravljena u propagandne svrhe, i za nju je bilo karakteristično, da je radi veličanja Staljina žrtvovala historijske činjenice, pa se tako njegov lik, koga tumači Miheil Gelovani, uzima aktivno učešće, odnosno ima ključnu ulogu u obrani Petrograda. Na sadržaj filma je značajno uticao i Hladni rat, te se kao likovi pojavljuju vodeći zapadni političari, uključujući Winstona Churchilla, koji je u vrijeme snimanja filma bio britanski premijer. Usprkos toga, kao i Kristalnog globusa osvojenog na Festivalu u Karlovim Varyma, sam Staljin nije bio zadovoljan svojim prikazom.

Već sljedeće godine je Centralni komitet KPSS javno kritizirao film, a nakon Staljinove smrti je povučen iz distribucije. Na XX kongresu KPSS 1956. je Nikita Hruščov Nezaboravnu 1919. godinu u svom Tajnom referatu naveo kao jedan od negativnih primjera Staljinovog kulta ličnosti. Ponovno prikazivanje filma je, pak, bilo jedan od zahtjeva sudionika nasilno ugušenih demonstracija u Tbilisiju iste godine. U Rusiji je ponovno prikazan tek 1993. godine, nakon raspada SSSR.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]