Peta kolona

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Peta kolona (razvrstavanje).

Peta kolona je izraz koji se koristi za veliku grupu ljudi koja potajno, ali masovno, organizirano i koordinirano provodi subverzivne djelatnosti protiv neke države ili režima, lažno se predstavljajući kao njegovi lojalni podanici i građani, a zapravo podržavajući stranu opciju ili neprijatelja. Izraz se najčešće koristi u kontekstu oružanog sukoba, odnosno opisuje pojedince ili grupe koji pomažu neprijatelju bilo kroz dostavljanje obavještajnih podataka, bilo kroz sabotaže ili terorističke akte koji za cilj imaju izazivanje konfuzije i demoralizacije u redovima branitelja.

Izraz potiče sa početka španskog građanskog rata, kada je nacionalistički general Emilio Mola 1936. u radio-proglasu građanima Madrida objavio kako na glavni grad, tada pod kontrolom republikanaca, marširaju četiri nacionalističke kolone, ali da u gradu postoji i peta, odnosno nacionalistički simpatizeri koji će republikancima udariti u leđa. Ta se prijetnja nije materijalizirala, jer su republikanske vlasti bile provele temeljitu čistku svih sumnjivih kadrova, a Madrid ostao pod vlašću republikanaca sve do samog kraja rata. Izraz je, međutim, ušao u vokabular republikanaca, a preuzeo ga je i američki književnik i novinar Ernest Hemingway iskoristivši ga za naslov svoje drame Peta kolona. Zahvaljujući tome se brzo proširio izvan španskih granica, pogotovo među pristašama pro-republikanske ljevice.

Snažan poticaj korištenju izraza je dalo izbijanje drugog svjetskog rata, odnosno spektakularni uspjesi njemačke vojske na njenom početku, koji su vrlo često od savezničkih simpatizera i anti-osovinske propagande tumačeni kao posljedica podrivačke djelatnosti pete kolone. Kao meta sumnji u petokolonaštvo su najčešće uzimani pripadnici etničkih grupa povezanih sa Silama Osovine - Nijemci, Italijani, Japanci, Mađari, Bugari i dr. Te su sumnje često bile povod za pogrome (kao u Poljskoj 1939) ili protjerivanja (kao prisilna internacija japanskih Amerikanaca u koncentracione logore u SAD 1940-ih); navodno petokolonaštvo je u poratnoj Jugoslaviji poslužilo kao opravdanje za etničko čišćenje njemačkih folksdojčera i italijanskih esula.

Izraz peta kolona je u svoj vokabular nakon rata uzela i desnica što za primjer mogu poslužiti SAD gdje su se u makartističkoj eri svi lijevo orijentirani intelektualci smatrali petom kolonom SSSR-a. U Hrvatskoj se na početku rata izraz peta kolona koristio kao eufemizam za građane srpske nacionalnosti, odnosno njihovim korištenjem se poticao vigilantizam koji je u nekim slučajevima prerastao u djelovanje eskadrona smrti.

Povezano[uredi | uredi kod]