Ekstremna ljevica

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Radikalna ljevica)

Krajnja levica, ekstremna levica, radikalna levica ili ultra-levica su izrazi kojima se označavaju politički pokreti, partije i ideologije koji pripadaju levici, a koje karakteriše ukidanje svih formi društvene stratifikacije.[1] Pripadnici krajnje levice bore se za ukidanja svakog oblika hijerarhije, a osobito protiv nejednake raspodele bogatstva i moći.[1] Ekstremna levica zalaže se za uspostavu društva u kojemu bi svakome bile obezbeđene jednake društvene i ekonomske prilike, a niko ne bi imao preterano bogatstvo ili moć nad drugima.[1]

U savremenom svetu se pod ekstremnom levicom obično smatraju pokreti koji se ideološki svrstavaju uz anarhizam, komunizam, anarhokomunizam, boljševizam, staljinizam, trockizam, maoizam, kastroizam te, u manjoj meri, feminizam i zelenu politiku. Kao jedan od istorijskih primera radiklane levice se često navodi jakobinstvo u doba francuske revolucije.

Njihove aktivnosti su orijentisane u skladu ideološke orijentacije (revolucionarno-marksistički ili anarhistički) za uspostavu socijalističkog/komunističkog sistema ili društva bez centralizovane vlasti (anarhija).

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 Woshinsky, Oliver H., Explaining Politics: Culture, Institutions, and Political Behavior (Oxon, England, UK; New York, New York, USA: Routledge, 2008) pp. 145-149.

Vidi još[uredi - уреди | uredi izvor]