Robin Shou

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Robin Shou
glumac
Biografske informacije
Rođenje17. srpnja 1960.
Hong Kong
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac

Shou Wan Por (kin. 仇雲波) (Hong Kong, 17. srpnja 1960.)[1] poznatiji kao Robin Shou je honkonški glumac. Pojavio se u mnogim borilačkim filmovima a najpoznatiji je kao Liu Kang u filmu Mortal Kombat te kao Gobei u Nindži s Beverly Hillsa gdje je glumio s pokojnim Chrisom Farleyjom.

Počeci[uredi | uredi kod]

Robin Shou je rođen u Hong Kongu a s obitelji se 1971. preselio u SAD. U Los Angelesu je stanovao u dvosobnom stanu u četvrti poznatoj kao Koreatown. U South Centralu je pohađao Fremont High School.

Shou je počeo trenirati borilačke vještine tek s 19 godina. Na California State University je učio karate ali je shvatio da ta vještina nije za njega pa ju je prestao trenirati. Nakon godinu i pol vidio je demonstraciju vještine Wu Shu koju su prikazali praktičari te vještine iz Pekinga. Tada je navodno rekao: "To je kinesko!". Bio je toliko inspiriran treniranjem Wu Shua da je prije početka nove akademske godine na Sveučilištu prodao vlastiti automobil te prikupio novac za odlazak u kinu gdje bi trenirao Wu Shu. Robinovi roditelji nisu znali gdje im je sin sve do im rođak s majčine strane nije poslao pismo u kojem je napisao da im je sin u Nanjingu.

Shu se kasnije vratio na California State University gdje je diplomirao građevinarstvo. Godinu i pol dana je radio u struci nakon čega je odlučio da želi promijeniti karijeru. Rad na računalu mu je postao dosadan. Bio je nezadovoljan te su ga jedino veselile borilačke vještine.

Uskoro je otišao u Hong Kong na odmor. Ubrzo nakon dolaska dobio je priliku da bude kaskader u jednom filmu. Prihvatio je tu ponudu te je tijekom prve dvije godine u Hong Kongu dobivao manje uloge u akcijskim filmovima. Tada je živio u malom suterenu čiji je najam plačao 250 USD mjesečno.

Filmska karijera[uredi | uredi kod]

Shou je prvu ozbiljniju filmsku ulogu dobio u TV filmu Zaboravljene noći iz 1990. gdje je glumio sa Melissom Gilbert. To je ujedno bio i jjegov debi na američkom filmu. Međutim, Shou se vratio u Hong Kong te nastavio raditi na tamošnjim filmovima. U to vrijeme je pažljivo odabirao uloge koje tumačiti u filmu. Tražio je druge uloge osim tjelohranitelja ili kaskadera.

1994. Robin Shou se vratio u Los Angeles te se počeo baviti uvozno / izvoznim poslovima. Tada je dobio poziv od svog agenta o "perfektnoj ulozi" za njega u filmu Mortal Kombat. Shou je bio nezainteresiran zbog pretpostavke da će glumiti negativca koji će na kraju biti ubijen. Agent ga je molio da se javi na audiciju te mu je nakon sedme audicije ponuđena uloga Liu Kanga (redovnika koji traži osvetu za smrt mlađeg brata) koja je prvotno dodijeljena Jasonu Scottu Leeju.

Shou je imao ulogu i u filmskoj adaptaciji video igre DOA: Dead or Alive u produkciji redatelja Paula W. S. Andersona. Od novijih filmova tu je uloga Gena u filmu Street Fighter: Legenda o Chun-Li. Robin Shou je trenirao Millu Jovovich za potrebe filma Resident Evil kao i peti nastavak istoimene filmske franšize.[2]

Filmografija[uredi | uredi kod]

Filmografija
Godina Film Hrv. prijevod Uloga Bilješke
1988 City War Rat u gradu Ubojica
1989 Death Cage Kavez smrti Lan Si Han
1990 Tiger Cage 2 Tigrov kavez 2 Waise Chow
Forbidden Nights Zaboravljene noći Liang Hong TV film
1991 Eastern Heroes ??? Hawk
1992 Black Cat 2 Crna mačka 2 Robin
Interpol Connection ???
Soldier Soldier ??? novinar Feng TV serija
1994 The Most Wanted Najtraženiji Vođa bande
1995 Mortal Kombat Mortal Kombat Liu Kang
1997 Mortal Kombat: Annihilation Mortal Kombat: Istrebljenje Liu Kang
Beverly Hills Ninja Nindža s Beverly Hillsa Gobei
1998 The Outer Limits ??? pukovnik Ronald Neguchi TV serija
2003 Red Trousers - The Life of the Hong Kong Stuntmen ??? Evan / pripovjedač / sam sebe R. Shou je u filmu glumac i redatelj
2006 18 Fingers of Death! 18 prstiju smrti Jackie Chong
DOA: Dead or Alive ??? Vođa pirata
2008 Death Race ??? 14K
2009 Street Fighter: The Legend of Chun-Li Street Fighter: Legenda o Chun-Li Gen
Cold Case Zaboravljeni slučaj Bo-Lin Chen '83 TV serija
2011 Death Race 2 ??? 14K
Pirate Brothers Piratska braća Sunny
2013 Mortal Kombat: Devastation Mortal Kombat: Uništenje Liu Kang

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Profil glumca na IMDB.com
  2. „Streetfighter.craveonline.com”. Arhivirano iz originala na datum 2011-11-28. Pristupljeno 2016-08-09.