Visokogradnja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Gradilište Kuće svjetskog grada P&C u Kelnu (Njemačka); Arhitekta: Renco Pijano (ital. Renzo Piano); Završeno u septembru 2005. godine

Visokogradnja je dio građevinarstva koji se bavi planiranjem i izgradnjom objekata koji se nalaze iznad i na površini zemlje. (npr. kuća, soliter ili spomenik)

Planiranje takvih objekata spada u nadležnost arhitekata koji obično na sebe preuzimaju odgovornost izvršavanja građevinskih poslova, koordinacije svih subjekata na gradilištu kao i nadgledanje i upoređivanje izvršenih radova sa projektnom dokumentacijom. Za te poslove su pored arhitekata, ovlašteni i građevinski inženjeri.

Pri izvođenju radova iz specijalnih oblasti (npr. pri rastauraciji objekata, radovima na spomenicima, radovima na trustnim terenima, izgradnji nebodera, zgrada na vodi i sl.), uključeni su inženjeri i savjetnici iz struka u vezi (npr. geolozi, umjetnici, inženjeri zaštite na radu, inženjeri građevinskih materijala i sl.).

Građevinski inženjeri su pored izrade statičkog proračuna građevinskog objekta, obično su zaduženi i za proračun, održavanje i kontrolu protivpožarnih i izolacionih standarda.

Posebnu inženjersku grupu na jednom gradilištu čine i inženjeri zaduženi za unutrašnje uređenje (namještaj, izbor materijala, akustika i sl.), opremu (grijanje, struja, sanitarije i sl.) i spoljašnje uređenje građevinskog objekta (fasade, vrata, prozori, okoliš i sl.). Inženjeri iz oblasti geostatike objekata, planiranja svjetla, klima uređaja kao i održavanja urbanističkih, protivpožarnih i drugih zahtjeva, na gradilištu imaju obično savjetodavni i kasnije kontrolni karakter.


Vidi još

[uredi | uredi kod]