Razgovor s korisnikom:Rjecina2/arhiva 1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hrvatski kraljevi[uredi kod]

Ne bi bilo loše malo dotjerati članke, dodati kakav infokvir o vladarima {{Infobox monarh}}, {{Infokutija kraljevska krv}} ili {{Monarh (HR)}}. --OC Ripper 11:12, 18 rujan-септембар 2009 (CEST)

Nemanjići[uredi kod]

Nije nikakav problem. Može i copy/paste, ali uz dotjerivanje (konvertirati s ćirilice imenske prostore ("Slika:", "Kategorija:"), magične riječi i sl. --OC Ripper 11:14, 19 rujan-септембар 2009 (CEST)

Takvi se problemi najbrže rješavaju s "redirectom" ukoliko već postoji članak na latinici. --OC Ripper 12:05, 19 rujan-септембар 2009 (CEST)

A još brže ako se cijeli tekst konvertira s ćirilice na latinicu. --OC Ripper 12:17, 19 rujan-септембар 2009 (CEST)

Ja imam nekakav add-in konverter ćirilice u latinicu u MS Wordu. Mislim da je to ono što ti treba. I napisala sam mali makro koji prebacuje "slika" u "image", poveznice u linkove i takve sitnice potrebne da se članak s hr.wiki prebaci na sh.wiki. Maria Sieglinda von Nudeldorf 12:29, 19 rujan-септембар 2009 (CEST)

Spisak alata za konverziju je ovdje. --OC Ripper 12:38, 19 rujan-септембар 2009 (CEST)

Stefan vs. Stjepan I Mađarski[uredi kod]

Možeš preusmjeriti na Stefana, s obzirom da je stariji naslov članka već postoji na interwikiju drugih wikipedija. Budem ga prebacio na latinicu tako da se olakša katerogiziranje i dodavanje novog teksta. --OC Ripper 12:03, 23 rujan-септембар 2009 (CEST)

Vasilije II Bugaroubica[uredi kod]

Mislim da je sada riješeno. --OC Ripper 11:58, 27 rujan-септембар 2009 (CEST)

Vasilij Kuznjecov[uredi kod]

Vidio sam sliku na ru.wiki i čini mi se da su oznake za copyright sumnjive. --OC Ripper 13:26, 27 rujan-септембар 2009 (CEST)

Hej :)[uredi kod]

A jbg tako je to...sad mjesto onih dvaju monstruma imamo nekoliko novih :) Sa ustašofilima kao adminima Tito će zasvagda biti portretiran kao "zločinac", a Luburić (pogledaj samo kakav ton prožima taj članak, i koliko je toga prešućeno) "neshvaćeni patriot". A tu je još za ne falit neoustaška mladež iz dijaspore, vjerski fundamentalisti...
Ja imam neke ideje za ovaj projekt (strojno prevođenje između bs/hr/sr standarda članaka uvezenih sa bs/hr/sr wiki i automatsko generiranje bs/hr/sr kartica), ali otom-potom.. --Ivan Štambuk 16:40, 27 rujan-септембар 2009 (CEST)

Ovaj je projekt uzaludan, no plemenit, i zato mu se pridružujem. Maria Sieglinda von Nudeldorf 18:57, 28 rujan-септембар 2009 (CEST)

Glavna stranica na 1028 x 768 px[uredi kod]

Problem je u sekciji "Wikimedijini sestrinski projekti"? --OC Ripper 21:57, 4 oktobar-листопад 2009 (CEST)

Šalila sam se[uredi kod]

Ja sam Diderotova kći. Da sam mislila ozbiljno, ne bih sad piskarala po wikipediji, već bih u privatnoj ambulanti gulila bogate pacijente. No potajno se nadam da će se u dogledno vrijeme sve tri južnoslavenske wikipedije ujediniti u jednu ozbiljnu. Ovako, svaka za sebe, privlače samo nacionaliste, a ne enciklopediste. Maria Sieglinda von Nudeldorf 22:45, 8 oktobar-листопад 2009 (CEST)

Spondilitis: pošalji mi više detalja na e-mail. Iako, u reumatskim i degenerativnim bolestima uvijek ista priča: fizikalna terapija, antireumatici, način života i aktivnost. I sama sam reumatičar. Maria Sieglinda von Nudeldorf 12:16, 9 oktobar-листопад 2009 (CEST)

Nemanjići-Karađorđevići[uredi kod]

Jao, izvini i oprosti što sam ti odgovorio na korisničkoj stranici; kad sam legao da spavam setio sam se da nešto nije u redu... Da ponovim, slažem se s tobom, ne pridajem ovome politički značaj, slobodno ispravi onako kako misliš da pojašnjava stvar, a takođe bi trebalo i numerisati generacije, npr. (1) Stefan Nemanja, (2) Stefan Prvovenčani .... (28) Petar Karađorđević, što bi takođe trebalo pojasniti porodične veze. Alekol 13:08, 9 oktobar-листопад 2009 (CEST)

Tablica za gubitke[uredi kod]

Na en wikipideji sam naletio na ovo. --OC Ripper 13:53, 2 studeni-новембар 2009 (CET)

hvala druže[uredi kod]

taj tekst sam u brzini preuzeo sa sr viki, a tamo ima puno takvih grešaka. thanx. --Mladifilozof 15:03, 2 studeni-новембар 2009 (CET)

zbilja intresantno. valjalo bi ubaciti i megalomanska licitiranja nacionalističkih autora, čisto radi uviđanja njihove neosnovanosti.--Mladifilozof 00:07, 7 studeni-новембар 2009 (CET)
hej, zaista prijatno iznenađenje. našao sam na gomilu korisnih podataka. thanx! --Mladifilozof 22:51, 9 studeni-новембар 2009 (CET)

Tablica[uredi kod]

Mislim da bi ih trebalo staviti, uz odgovarajući disclaimer (da su to podaci tadašnje zapadnonjemačke vlade). Inače, isto tako bi mogli poslužiti kao materijal za poseban članak Demografski gubici Jugoslavije u drugom svjetskom ratu. --OC Ripper 11:03, 6 studeni-новембар 2009 (CET)

pravo da ti kažem, ne znam o toj tematici mnogo, više laički pokušavam da napišem neki relativno uravnotežen članak na tu temu, jer nailazim uglavnom na preterivanja. svaki podaci su mi dobrodoši.--Mladifilozof 21:59, 10 studeni-новембар 2009 (CET)
pogledao sam podatke popis na bosanskoj viki (http://bs.wikipedia.org/wiki/Popis_stanovni%C5%A1tva_u_Bosni_i_Hercegovini_1948.) ali tu se navodi samo ukupan broj stanovništva (koji je skočio za 200.000) ali nema podataka o nacionalnosti.--Mladifilozof 00:22, 14 studeni-новембар 2009 (CET)

da. prvi ustav je odmah donešen nametanjem, protiv volje slovenaca i hrvata, a ne dogovorom. nažalost, to je i dan danas klasično za srpsku politiku prema albancima i svima drugima.--Mladifilozof 00:52, 14 studeni-новембар 2009 (CET)

nekako sam najviše kritičan prema svojima, ali mislim da su mi pružili dovoljno razloga za to:) nego, ne kontam ovo za predstavnike hrvatskih srba, kako su završili? --Mladifilozof 01:09, 14 studeni-новембар 2009 (CET)
razmišljanje je sasvim na mestu. nekadašnji predstavnik srba iz hrvatske pribićević je 1918 bio za unitarnu jugoslaviju, a pred kraj života je postao najogorčeniji protivnik beogradskog režima. beograd danas sličan uticaj vrši na srbe sa kosova.--Mladifilozof 01:32, 14 studeni-новембар 2009 (CET)

Lenjin & Staljin[uredi kod]

Lenjinu sam ostavio ono "Iljič", jer je pod tim imenom poznatiji u ex-YU komunističkoj literaturi. A, uostalom, i malog Carlosa su nazvali "Iljič". --OC Ripper 09:54, 15 studeni-новембар 2009 (CET)

Redirecti na druge wikipedije[uredi kod]

Meni to ponekad ide na živce, ali s druge strane, dobro dođe kao svojevrsni popis "muzičkih želja" ili "to do list". Najpametnije je u takvim slučajevima jednostavno kliknuti link, iskopirati i pejstati tekst i ne praviti prevelike drame. --OC Ripper 08:55, 17 studeni-новембар 2009 (CET)

Albanija[uredi kod]

Takve informacije mi uvek dobro dođu:) Nego, tek sad sam video da si ti pisao članak Podgorička skupština, koji sam još ranije čitao i saznao dosta novih informacija o tom događaju. --Mladifilozof 15:42, 17 studeni-новембар 2009 (CET)

Upravo sam pročitao tvoj članak rat u BiH, i moram priznati da je veoma kritičan prema Srbiji, iako se ja lično slažem sa takvim gledištem. Priča o građanskom ratu sviju protiv svih, u kojem se ubijalo na sve strane i gde su svi podjednako krivi, je najobičnija srpska ratna propaganda. Istina je da su Srbi hteli ocepiti veliki deo BiH i delimično su u tome uspeli stvaranjem tzv. Republike Srpske.
Inače, istina je da su svi činili zločine u prošlosti, ali je problem zato što Srbi svoje zločine veoma slabo pamte. Zato pišem o tome da se ne zaboravi i nikada ne ponovi.
Dobar ti je predlog da pišem malo i o srpskim ljudskim herojima, jer treba naglašavati i pozitivne vrednosti a ne samo kritikovati negativne. Na žalost, ne znam ko su dvojica pomenutih ljudi, ali ću saznati i posvetiti im dostojne članke. hvala.--Mladifilozof 14:14, 18 studeni-новембар 2009 (CET)
naravno da i takve informacije treba da stoje u tekstu, baš sam danas čitao taj članak u e-novinama. Inače, treba napomenuti da se pred kraj života jasno distancirao od velikosrpske ideologije sledećim rečima (mislim da je u pitanju intervju iz 2000 i neke):

A ja kažem: ako bi trebalo da se održi Velika Srbija zločinom, ja na to pristao ne bih nikada; neka nestane Velike Srbije, ali zločinom da se održava – ne. Ako bi bilo potrebno i nužno jedino da se održi Mala Srbija zločinom, ja i na to ne bih pristao. Neka nestane i Male Srbije ali zločinom da se održi – ne. I kad bi trebalo da se održi poslednji Srbin, ja da sam taj poslednji Srbin, a da se održi zločinom – ne pristajem, neka nas nestane ali da nestanemo kao ljudi, jer nećemo onda nestati, živi ćemo otići u ruke Boga Živoga.

Ona dvojica su zaista heroji. Napravimo sam članke o njima. Daj još neke predloge ako imaš.--Mladifilozof 19:51, 18 studeni-новембар 2009 (CET)

e super, dao si mi ideju čime bih mogao da se pozabavim narednih dana. --Mladifilozof 19:31, 25 studeni-новембар 2009 (CET)

Rimski carevi[uredi kod]

Budem konvertirao. --OC Ripper 13:22, 25 studeni-новембар 2009 (CET)

hrvatska = srpska vikipedija[uredi kod]

verujem, zbog takvih stvari sam ja dao ostavku na mesto admina na srpskoj viki... kolaboracionisti i fašisti iz drugog svetskog rata se kuju u nebesa, pljuje se po drugim nacijama, pišu se bajke o nacionalnoj prošlosti... a oni koji se ne slažu sa tim doživljavaju konstantno vređanje, brisanje tekstova, itd. pritom, svaka kritika nacionalističkih lidera se dočekuje na nož.--Mladifilozof 21:42, 4 decembar-просинац 2009 (CET)

ok ako tako misliš, mogu da promenim tematiku. međutim, na srpskoj vikipediji se ne spominju takve stvari, pa mi je ovo mesto gde mogu pisati o tome na maternjem jeziku. ja o lošim stvarima pišem da bi se pamtile, da se ne bi ponovile. ja se zalažem za bratsvo i jedinstvo, ali mislim da je politika potiskivanja loših stvari iz prošlosti dovela do erupcije nacionalizma 1990-ih. najbolje da ništa ne bude tajna, da se otvoreno o svemu govori, ali bez ikakve mržnje, zle namere i revanšizma. podsećanjem na sopstvena loša dela i iskrenim pokajanjem ih možemo prevazići.--Mladifilozof 22:00, 7 decembar-просинац 2009 (CET)
evo jednog afirmativnog teksta, da ne bude samo kritika: Antiratni protesti u Beogradu 1991.

Нисам нешто расположен, али не волим ни толико пов текстове као што Млади Филозоф пише. --SLAK 22:40, 7 decembar-просинац 2009 (CET)

možeš li verovati: http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakr_u_Baru&diff=prev&oldid=2904799 --Mladifilozof 01:21, 8 decembar-просинац 2009 (CET)

Datumi[uredi kod]

Pisanje po Vuku nije, IMHO, toliki problem sve dok god postoji redirect. A što se količine "važnih" ili "nevažnih" događaja tiče, tu se slažem da u pojedinim člancima o datumima dominiraju zbivanja u Srbiji od 1990. nadalje.

To je posljedica toga da su članci uglavnom preuzeti sa sr.wiki, a koja ih je, pak, uglavnom preuzimala iz rubrike "Na današnji dan" radija B92.

Trebalo bi ih po tom pitanju malo pročistiti i uravnotežiti - pogotovo kada tekst s B92 u nekoliko rečenica daje široki kontekst događaja i ličnosti, koji je za wiki-članak ovog tipa bolje udesiti jednostavnim internim linkom na odgovarajući članak. Inače, u načelu nisam za to da se događaji vezani za pojedini datum brišu - prije sam za to da se ubace novi koji su važni, a iz ovog ili onog razloga su izostavljeni. --OC Ripper 10:07, 9 decembar-просинац 2009 (CET)

kakva podudarnost. ti upravo sređuješ članak o raspadu a ja o nastanku jugoslavije... linkovaću čim ovo završim. --Mladifilozof 22:00, 15 decembar-просинац 2009 (CET)

Nemiri na Kosovu[uredi kod]

Zabunio sam se. 11, a ne 9. --OC Ripper 08:18, 16 decembar-просинац 2009 (CET)

ćirilica - latinica[uredi kod]

znaš li za ovaj transkriptor, ja ga redovno koristim:

http://www.speakeasy.org/~aleksa/vucko/jsvucko.html

što se tiče ovih članaka, upravo ih prebacujem.--Mladifilozof 21:19, 24 decembar-просинац 2009 (CET)

inače, tekstove uopšte ne moraš pisati na ćirilici, osim ako ne uređuješ već započet ćirilični tekst. ja sam prebacio ove članke na latinici i jekavicom, samo sam prilagodio neke reči srpskom standardu (opće-opšte i sl.). po tom pitanju, srpska vikipedija je veoma striktna. vec sam ti slao link kada su zbog dva slova (regrutirala umesto regrutovala) stavili šablon da članak nije preveden sa hrvatskog: http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=Masakr_u_Baru&diff=prev&oldid=2904799

Izabrani članak za 2010. godinu[uredi kod]

Skloniji sam da to u siječnju bude Dimitrije Tucović, tako da bi raspad SFRJ mogao čekati, odnosno biti dotjeran, najvjerojatnije za ožujak (da ne budu baš svi izabrani članci historijske, odnosno biografske tematike). --OC Ripper 09:18, 28 decembar-просинац 2009 (CET)

hvala, služimo narodu:)--Mladifilozof 19:44, 28 decembar-просинац 2009 (CET)

Raspad SFRJ[uredi kod]

Pogledat ću. Netko će reći da Mamula i nije najobjektivniji izvor, ali je, IMHO, daleko pouzdaniji od većine drugih generala koji se izjašnjavaju o tim pitanjima.

Što se samih uzroka, tu treba biti *izuzetno* oprezan, pošto sumnjam da će se o njima ikada pronaći ikakav suvisli konsenzus. Mogućnosti da se na taj članak sa svih mogućih strana navuku trolovi sa svojim "neupitnim istinama" je izuzetno velika. Ono što definitivno treba izbjeći jest korištenje bilo kakvog *službenog* državnog/partijskog, "patriotskog", "državotvornog" ili sličnog izvora koji potiče iz perioda 1987 - 1992. ili u čijem se naslovu nalaze riječi kao "Ministarstvo", "informativni centar" i sl.

Neki od mogućih problema s objektivnošću bi se mogli izbjeći ako se koristi izrazi "smatra se da je X odgovoran za Y", umjesto "X je odgovoran za Y". --OC Ripper 13:11, 4 siječanj-јануар 2010 (CET)

Imam jedno pitanje vezano za raspad SFRJ. U Srbiji, naime, vlada mit da su Slovenija i Hrvatska jednostrano proglasile nezavisnost ("secesiju") protivno važećem ustavu SFRJ koji je, navodno, dopuštao ocepljenje neke republike samo uz saglasnost svih. Pošto mi je ovo prilično nelogično i suprotno načelu samoopredeljenja, zanima me znaš li nešto o tome (neda mi se tražiti po starim ustavima)? --Mladifilozof 13:17, 5 siječanj-јануар 2010 (CET)
ma znam, tako i ja kontam, nego me baš zanimalo da li je i ovo za ustav bilo samo propaganda ili je takav član zaista postojao... na kraju krajeva je i nebitno. --Mladifilozof 13:46, 5 siječanj-јануар 2010 (CET)
to je stvarno hvatanje za slamku. taj član nigde i ne pominje razdruživanje niti otcepljenje, već samo izmenu granica, što može biti podložno različitim tumačenjima (u smislu izmene spoljnih granica). kad samo pomislim koliko je licemerne medijske priče u srbiji bilo oko toga (tipa: mi smo cvećke, oni su prekršili ustav).--Mladifilozof 14:33, 5 siječanj-јануар 2010 (CET)
Pardon. Nije mi pri ruci taj Ustav, ali čini mi se da je takav član zaista postojao. Dakle, po tom članu Ustava, proglašenje nezavisnosti Slovenije i Hrvatske je bilo neustavno i nezakonito. A zašto je to čudno? Nema tog ustava, bilo koje zemlje, koji će u nekom svom članu dopustiti mogućnost da ta zemlja - nestane. A jasno je, čini mi se, da ako se jedan deo, ili možda veći deo, odvoji od matične države, ta država prestaje da postoji (ili, barem, to nije više ona država koja je dotad bila). Je li to protivno pravu na otcepljenje - drugo je pitanje. Čisto pravno, formalno, akt secesije je bio neustavan. Da su Hrvatska i Slovenija htele da stvar izvedu na legalan način, onda je trebalo da najpre insistiraju na promeni Ustava. E sada, ja ne mislim da su Srbi bili cveće u svemu tome... Srbi su napravili takođe grube faulove.--Доситеј 22:00, 5 siječanj-јануар 2010 (CET)

Pozdrav[uredi kod]

Moraces se strpiti jer hr.wiki za sad nema CU. Tek kad se ovo zavrsi. --WizardOfOz 14:16, 4 siječanj-јануар 2010 (CET)

I jesi nasao? :) --WizardOfOz 14:52, 4 siječanj-јануар 2010 (CET)
Koliko znam nismo si jos "naletili" na putu. Sto se tice User:Ceha to ne bi komentirao :). Inace sam jedan od admina na bs wiki. --WizardOfOz 15:24, 4 siječanj-јануар 2010 (CET)
Znam cime se Ceha bavio kao i Mostarac. predivne su mape kada nigdje nije naveden izvor nego osobne procjene :). Pogledacu, pa ti dam komentar. --WizardOfOz 15:51, 4 siječanj-јануар 2010 (CET)
U principu mi se clanak svidja. Naveo si Pakrac a zaboravio Plitvice. Osim toga, iako je prilicno neutralan, mislim da bi Belirac ili Mladifilozof mogao dodati poglede iz Srbije. Time bi se, sve u svemu, sveo na jedan od najobjektivnijih clanaka na sve cetiri regionalne Wikipedije. Mozda jos dodati malo vise o BiH, iako je to tema za sebe, i o Makedoniji. --WizardOfOz 16:03, 4 siječanj-јануар 2010 (CET)

Moj pogled je malo drugaciji ali nije objektivan: Srbija je iskoristavala resurse drugih republika. Osim toga, nacionalizam je u Srbiji bio normalnost od 1945. Tu ni Tito nije mogao nista uciniti, dok su drugi zavrsavali na Golom Otoku (btw. http://www.goli-otok.com , stranica jednog prijatelja) . Sto se tice povoda raspada, tu se moze vijekovima diskutirati: od tvog primjera, sve do mogucnosti zapadnih intriga. Clanak je za sebe interesantan, a ako se pocne pisati o svim mogucnostima, onda se bojim da ce postati esej. --WizardOfOz 16:42, 4 siječanj-јануар 2010 (CET)

Ja u iznošenju uzroka ne bih išao ab ovo, tj. ne bih spominjao 1918. i Vidovdanski ustav, jer ako se ide tako daleko, zašto se ne bi moglo ići još dalje u prošlost te spominjati i balkanski ratovi, Berlinski kongres, Požarevački mir, boj na Kosovu, Velika šizma i podjela Rimskog Carstva na Zapadno i Istočno? Mislim da bi bilo adekvatnije cijelu stvar ograničiti na konkretne ekonomske, političke i druge prilike u SFRJ i ostatku svijeta 1970-ih i 1980-ih. I naslov pod-sekcije bi trebao prije biti "Tumačenja uzroka raspada Jugoslavije" umjesto "Uzroci raspada Jugoslavije", jer bi se time naglasilo da je riječ o temi o kojoj *ne postoji* konsenzus, pa bi samim time članak bio očišćen od svega što miriše na POV. --OC Ripper 21:19, 4 siječanj-јануар 2010 (CET)
Ovdje se slazem sa OC Ripper, trebalo bi promjeniti podnaslov. Sto se ostalog tice, premalo sam tu da bi mogao nesto pametovati a mislim da nemam objektivan pogled na to razdoblje. Zato uzivam i citam clanak kada bude gotov :) --WizardOfOz 23:30, 4 siječanj-јануар 2010 (CET)

ja sam ga (cini mi se) odblokirao jer je poslije nekoliko diskusija poceo slusati sta mu se govori. Isti clanak koji je postavio na hr.wiki je pokusao postaviti i kod nas, ali sam ga obrisao. Ako pocne opet sa politickim glupostima, bice opet blokiran. Vrlo jednostavno :) --WizardOfOz 13:10, 5 siječanj-јануар 2010 (CET)

Srbi i Srbija[uredi kod]

O kolonizaciji Bosne zaista ništa ne znam, uglavnom sam posvećen događajima u vezi srspko-albanskog sukoba. Što se tiče moje kritike, ona nikako nije usmerena na srpski narod, kojem i sam pripadam, već na srpsku političku elitu (što bi rekao Tucović srpsku buržoaziju), čija je loša politika i gramzivost upropastila i druge narode ali najviše upravo moj srpski narod.--Mladifilozof 17:04, 21 siječanj-јануар 2010 (CET)

zvanično srpsko stajalište je na agrarnu reformu tokom perioda kraljevine gledalo kao na oslobađanje zavisnih seljaka od kmetskih odnosa, ukidanje zaostalog feudalizma, socijalnu politiku uzimanja od bogatih veleposednika i davanja siromašnima. rečju, oslobađanje od turskog ropstva. tako je srbija pravdala takve mere preduzete u sandžaku, kosovu i makedoniji, verujem da je slično i sa bosnom.--Mladifilozof 17:42, 21 siječanj-јануар 2010 (CET)
zanima me veoma, to je period srpske istorije o kojem najviše pišem. daj sve linkova što imaš:)--Mladifilozof 21:22, 25 siječanj-јануар 2010 (CET)

Nisam vidio da se na hrvatskom Kafiću mnogo o tome priča, ali i ako dođe do toga, teško da će predstavljati neki straobalan presedan. Tako je srpska Wikipedija, između ostalog, postala izuzetno bogat izvor statističkih podataka o najmanjem francusku selu. Sh.wiki je, pak, puna članaka o iranskim okruzima - koji su, pak, svi manje-više problematični zbog toga što su automatski prevedeni s tadžičke Wikipedije, odnosno, AFAIK, koriste tadžički izgovor koji jne nešto drukčiji od perzijskog. Botovi su uvijek dvosjekli mač - znaju bitno olakšati posao, ali i otežati ga ako se ne koriste kako treba. --OC Ripper 11:16, 28 siječanj-јануар 2010 (CET)

znam, već to si mi već onomad rekao, a ja ti odgovorio na stranici za razgovor članka.--Mladifilozof 14:40, 6 februar-вељача 2010 (CET)

Поздрав[uredi kod]

Хвала на поздраву. С једне стране мора се рећи да иако ми волимо да називамо свој језик језиком властитог народа, ипак се међусобно скоро савршено разумијемо. То је дефиниција једног језика. Са пар дијалеката.

Овдје у Канади сам имао прилике видјети како титлују шкотске, ирске, па и енглеске филмове и серије на енглеском језику. Ваљда зато што им Амери и Канађани не разумију нагласак :)

Ја сам дефинитивни бранилац ћирилице за писање српског језика. Твоја примједба да је Хрвати, па и Муслимани више не разумију је додуше на мјесту. Нисам сигуран како том проблему приступити. Једно рјешење би било опционо пребацивање ћир-лат, као на ср вики.

Што се тиче Младог Филозофа, он је изузетно плодан писац. На ср вики га критикују због неуравнотеженог приступа темама. Ја сам био међу критичарима. Међутим, захтијева изузетно пуно времена да се човјек ухвати у коштац са тим осјетљивим чланцима на правилан начин. Због тога не бих хтио да улазим у то овдје. На ср вики да, али овдје нека пише што жели, ако има било какве референце.

Ја сам иначе мишљења да се свака теза може референцирати. Примјерице, „Хитлер је био сјајан чова“(реф-Зато што је запослио милионе њемачких радника послије велике кризе, тртмрт књига, тртмрт аутора-реф). Овдје на западу постоје идиотске књиге о свакој теми. Нпр. тврде да је Тесла ванземаљац итд.

Зашто сам дошао на сх вики? У задњих годину дана на ср вики сам се специјализирао за масовне ботовске уносе из разних подручја. Заједно са другима, урадили смо око 30 000 чланака. Теме су биле: астероиди, звјездани објекти (маглине, звијезде...), умјетни сателити, и почео сам са животињским и биљним врстама. На ср вики ми успоравају или онемогућују рад са сталним одуговлачењима и завлачењима око мањих грешака које такви уноси скоро увијек повлаче. Грешке су ипак знатно мање од обичних људских. Тако да желим да наставим овдје.

Мој циљ за ср вики је био 300-400 хиљада чланака из разних области, што би дало покривеност свих важнијих тема. Рецимо авиони, аутомобили, биографије, астрономски објекти, биљне и животињске врсте, болести, језици, итд итд.

Погледаћу твој текст па ћу ти јавити.--Мирослав Ћика 20:14, 6 februar-вељача 2010 (CET)

Распад СФРЈ[uredi kod]

Врло добро написано, и прилично неутрално. Неке мање правописне грешке сам исправио. Примјетио сам да датуме пишеш спојено и одвојено, мјесеце и дане спојено а године одвојено. Мислим да би то требало или спојено све или одвојено све, али како желиш.

Од већих ствари које ћеш можда критиковати: промијенио сам „гласали су за рат“ у „гласали су за интервенцију ЈНА“. Лично не вјерујем да су очекивали веће борбе, и да ће се све развући на 4 године. То нико није очекивао тада, бар мислим.--Мирослав Ћика 21:14, 6 februar-вељача 2010 (CET)

Да[uredi kod]

Што се тиче распада СФРЈ, не би било лоше можда убацити ствари типа: говор у Лисинском, и узроке зашто су Срби у Хрватској (и Босни) реагирали тако како јесу. Уз то можда и шта је нагнало Сл и Хр (посебно Сл) да прогласе независност у тако исхитреном процесу, итд, итд. Међутим како знаш, томе никад не би било краја.

Засад нисам радио програме за пренос чланака са страних википедија, већ само оне које су правили нове чланке, базиране на постојећим подацима. Ово је страна мог бота на ср вики: [1]. Од ствари које су завршене, поменуо бих унос астероида (5000, примјер овдје, види историју чланка да видиш ко је оригинални аутор) и космичких објеката (око 14000, примјер овдје, види историју чланка). Најрадије бих овдје почео са тим, јер то имам већ све спремно. Па ако људи буду задовољни, могу прећи и на друге задатке.

Ја сам овдје зато што сам исто под негативним притиском на ср вики :) Рецимо, мој план за ср вики је да догурамо до 300-400 хиљада чланака. Како нас има релативно мало, а нисам спреман да чекам до своје смрти да бисмо имали добру енциклопедију, кренуо сам са масовним уносима послије писања око 600 чланака ручно. Међутим, успоравања, одуговлачења и бацање клипова у точкове све више постају пракса. Јако сам уморан од непрекидних борби ради онога што би требало бити потпуно јасно - унос више чланака. Руку на срце, то јесу клице, али добра клица побјеђује одсуство текста свакога дана у седмици.

Видио сам твоју верзију битке за Зрин, и изгледа ми прилично неутрално. Познато је да су усташе чиниле масовна звјерства над цивилима, па ме нимало не изненађује да су партизани све заробљене усташе убили. То што су убили и неке цивиле, ни то ме изненађује превише. Црно-бијела слика никада није потпуно истинита.

Трећина свих Срба на подручју Хр и БиХ је убијена или умрла у Другом свјетском рату. Устанак су дигли људи који су били већ толико очајни, да су нападали вилама и сјекирама војнике са пушкама. Мој дјед је убијен као цивил већ у мају 1941. на Вељуну, а други је једва избјегао ту судбину у Ивановић Јарку потом. То је прави разлог зашто је побуна дигнута 1991. Кад ти неко каже да је НДХ израз повијесних ... а већ си једном побјегао од ножа, све ти је драже него да те поново кољу. Да се то узело у обзир у хр. влади, до рата не би ни дошло. НДХ су рецимо Срби примили прилично мирно, и није дигнут устанак све док се није морало, због горе наведених покоља. --Мирослав Ћика 15:39, 10 februar-вељача 2010 (CET)

Размишљања[uredi kod]

Слободан Милошевић се показао идиотом космичких пропорција. Ту се слажемо. Не тврдим да су Хрвати, Муслимани и Словенци најкривљи за распад СФРЈ 1991. Сви су криви.

Срби у Хрватској су испали жртве, свакако и у сваком добу. Погледај: прво ратуј и гини за Аустрију по Европи. Онда, буди са ХСС-ом против српских радикала у Кр. Југ., за што су „награђени“ 1941. Затим под вођством хрватских комуниста добију пирову „побједу“ 1945. У тој „побједи“ већина културних и свјетовних богатстава народа је уништена. И трећина популације. При повлачењу ЈНА из Хрватске и доласка УН 1992., добију обећање заштите од Милошевића и УН. То 1995. нико ни не спомиње, кад нам је помоћ најпотребнија.

Ја цијеним своје жртве. Ради тога и коначног утврђивања истине, волио бих кад би се знао прави број убијених, на свим странама у Другом свјетском рату. Ништа ми није драже од тога.

Ако ће на крају испасти, независним истраживањем, да је мањи број Срба убијен, тим боље. Ја сам за попис и истину. Али, сигурно ће отпасти и Туђманове небулозе о 10 000 убијених у Јасеновцу.

Што се тиче броја убијених Срба у Хрватској у Другом СР, мислим да сам негдје видио да су прије рата чинили 20 или 25% становништва (мислим у Бановини). Заборавио сам гдје то видјех. 1991. како знаш, број је опао на половину или мање. Што се тиче БиХ, нисам сигуран да ли су Муслимани послије рата смјели да се упишу као Муслимани. Можда само С/Х. Ако је тако то би објаснило што-шта.

Шта мислиш о идеји да се списак свих жртава Другог СР убаци на википедију? Помишљао сам о томе већ раније. --Мирослав Ћика 21:25, 10 februar-вељача 2010 (CET)

Izabrani članci[uredi kod]

Ipak je u međuvremenu bio i geografski članak. A i članak o bitci se doima kao osvježenje nakon tri biografska članka zaredom. Volio bi da sljedeći članak bude nešto što nema veze s društvenim naukama - neki pojam iz fizike, matematike, astronomije, medicine i sl. --OC Ripper 09:50, 3 ožujak-март 2010 (CET)

Članak je dobar, ali bi, IMHO, mogao biti još bolji. Mislim da bih ga mogao napraviti neke sitnije prepravke i sl. ako uhvatim vremena. --OC Ripper 11:00, 13 ožujak-март 2010 (CET)

Kosovski rat[uredi kod]

Na kakve, točno, pogreške misliš? Autonomija Kosova je u formalnom smislu prvo ograničena amandmanima na Ustav SR Srbije 1989. godine, a dokrajčena novim Ustavom Srbije 1990. godine. Meni je članak loš prije svega zbog niza gramatičkih, tipografskih, ali još više faktografskih pogrešaka - npr. godine 1998/99. JNA više nije postojala i sl. Segment koji opisuje antibirokratsku revoluciju sam izbacio, odnosno skratio, jer za to već postoje koliko-toliko relevantni članci (a i ovako je tekst predug). Nova verzija teksta, IMHO, bi više trebao ići u smjeru davanja ekonomskog i političkog konteksta tih događaja, kao i njihove dugoročne posljedice, kako po samu Srbiju, tako i svijet u cjelini. --OC Ripper 10:16, 25 ožujak-март 2010 (CET)

Misliš na tipfelere ili na različita tumačenja pojma "autonomija"? Tekst objašnjava što se pod pojmom "autonomija" podrazumijevalo pod Miloševićem. --OC Ripper 11:15, 25 ožujak-март 2010 (CET)

Godišnji članci[uredi kod]

Ja već neko vreme popunjavam članke o godinama (2010, 2009, itd. unazad, završio sam 1988. i nastavljam dok mi ne dosadi). Pošto vidim da se i ti baviš raspadom SFRJ, ako imaš vremena, možda bi mogao da baciš pogled na odgovarajuće godine, da vidiš da li su pohvatani najvažniji momenti, da li su datumi tačni, da li je ton neutralan (npr. je li neko mesto "oslobođeno" ili "zauzeto" - za Vozuću 1995 je u bs W. pisalo da je oslobođena, ali s obzirom na izmenu etničke strukture pre će biti ono drugo), linkovi na pojedinačne događaje (nažalost masakre) itd..

Verovatno da je navedeno mnogo više događaja iz Srbije nego Hrvatske (naročito iza 2000.), iz Crne Gore vrlo malo (valjda sa 600.000 stanovnika i ne mogu da proizvode mnogo istorije?). Problem bi mogla biti proverljivost, jer sam beležio samo neke generalnije izvore u Literaturi. Kako budem išao u prošlost, neke podatke ću tražiti u Microsoft Encarta 2004 koja ima Collier's Year Book - ja to imam na disku, ali koliko sam video, ta enciklopedija je ukinuta na netu. Pozdrav - Alekol 21:00, 6 april-травањ 2010 (CEST) 1em PS. Obratio bih ti pažnju na jedan biser sa sr W.: pod 21. maj 2006. su stavljena dva događaja prilično nejednakog istorijskog značaja - referendum o nezavisnosti Crne Gore i najava suzbijanja komaraca na teritoriji Beograda...

Nešto sam već imao pa sam, uzgred, i dopunjavao: koji su procenat dobili DEMOS i HDZ (blagotvoran uticaj većinskog sistema); koje su općine bile u zajednici S. Dalmacije i Like (sa sajta o hronologiji RSK); ranije sam zabeležio 17. maj kao datum razoružanja TO HR, SLO i BIH (sutradan po dolasku DEMOS-ove vlade u Slov. ?), iz tvog podatka bi se reklo da je to ipak bio duži proces (počevši ubrzo nakon prvog kruga izbora u Hrv.); dopisao sam da je po Ustavu iz 1990. Hrvatska država Hrvata i drugih narodnosti koji u njoj žive (što liči na srpski ustav iz 2006: "Republika Srbija je država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive", za razliku od Miloševićevog građanskijeg: "Republika Srbija je demokratska država svih građana koji u njoj žive"). Što se tiče monetarnog udara, ja sam ranije našao da je to bilo 28.12. i da su "jamili" 1,4 mrd $ (zanimljiv dvodelni članak Srđe Popovića "Raspad Jugoslavije" na Peščaniku, možda će ti se svideti). Hvala. -- Alekol 16:46, 7 april-травањ 2010 (CEST)
Aha, taj članak sam prekjuče video, ima ga, kao, i na hr. Wiki. ali samo sa nekoliko događaja. Već sam ga stavio u članak za 1988 pod "Takođe pogledati", ali zasad je crven. Znači trebalo bi ga prevesti, neke događaje preneti pod godišnje članke (uf, baš se i ne veselim povratku u olovne godine). -- Alekol 17:55, 8 april-травањ 2010 (CEST)
Stranci možda nisu shvatali ili hteli da shvate šta se dešava negde na brdovitom Balkanu. A ja ne znam gde pre da udarim. Ugazio sam u 1986. i otkrio predmiloševićevska okupljanja kosovskih Srba (Covek koji je "polozio ispit" tj. Milošević 1987, za razliku od Stambolića te '86.), pa sam naleteo i na neki izveštaj o ljudskim pravima (Violations of the Helsinki accords, Yugoslavia u Google Books, iz 1986.), pa bi i to trebalo da iščitam (hapšenje u aprilu '84., Beogradska šestorica). Nema direktne veze sa ratom, osim što je (samo)kompromitovanjem komunističkog režima otvoren put njegovim protivnicima, među kojima je izgleda bilo previše ludaka (u izveštaju se pominju neka poznata imena). Kronologija raspada SFRJ će morati da se prevede, ali malo je obimnije, pa ne znam kad ću. -- Alekol 12:59, 11 april-травањ 2010 (CEST)
Valjda su pokušavali da budu/izgledaju nepristrasni. Npr. jeste Milošević agresivan, ali, vidiš, i ovi u Hrvatskoj veličaju ustaše... A u Bosni, auu, pa jeste li čitali Andrića (npr. "Travničku hroniku"), njima je to u genima da se periodično ubijaju, ko će tu da razvrsta krive i nevine. Hoću da kažem da su stranci tako možda razmišljali u početku. Posle operacije Deliberate Force 1995. su valjda zaključili da je to prava stvar pa su Srbiji zapretili bombardovanjem čim je počeo rat na Kosovu 1998. A posle je Srbija platila Kosovom. Naišao sam u nekom članku na tumačenje da su zapadne diplomate i novinari bile spremne da gledaju Miloševiću kroz prste jer su bili stacionirani u Beogradu i verovali su u gledište da je Srbiji i Srbima nanesena nepravda u drugoj Jugoslaviji i da ovi imaju pravo da to isprave, a da su sporo shvatali da Milošević hoće i nešto više od toga. Pa su onda i preterivali. -- Alekol 14:12, 11 april-травањ 2010 (CEST)

Članci o Ukrajini[uredi kod]

Svjestan sam da je hr.wiki po tim pitanjima malo problematična, pa sam stavio redirecte i alternativne nazive u nekoliko slučajeva. --OC Ripper 10:28, 11 april-травањ 2010 (CEST)

Paravojne vs. vojne formacije vs. milicije[uredi kod]

Bs.wiki i sr.wiki SS definiraju kao "paravojnu formaciju". Mislim da bi se isti izraz mogao koristiti i za Ustašku vojnicu.--OC Ripper 13:07, 11 april-травањ 2010 (CEST)

Što se mene tiče, može, ali da se isto tako malo pripazi da pri tome ne bi uletilo previše POV-a. --OC Ripper 13:16, 11 april-травањ 2010 (CEST)

Broj i kvaliteta članaka[uredi kod]

Što se "prestizanja" bs.wiki, a i svake druge Wikipedije tiče, mislim da tu ključna stvar nije sam broj članaka koliko njihova kvaliteta. Sh.wiki može postati "popularna" prije svega ako bude ispunjavala svoju primarnu svrhu - kao koliko-toliko pouzdani izvor relevantnih informacija. A to se, IMHO, može prije svega postići "pokrivanjem" tema koje bi po nekim objektivnim ili zdravorazumskim kriterijima trebale biti pokrivene, ali koje to na bs, hr, sr ili bilo kojoj drugoj wiki nisu. Mislim da bi kao jedan skromni primjer mogle poslužiti Revolucije 1989.

Inače, sh.wiki je 2007. godine, AFAIK, uspjela prestići mk.wiki, ali je mk.wiki nakon mjesec-dva "nabiflala" veliki broj članaka te tako sada ima oko 25 % više od sh.wiki. Pri tome se, barem po površnom dojmu koji sam stekao, pazilo i na kvalitetu i pokrivenost tema, te mk.wiki ponekad prilično sliči na ono što bi sh.wiki trebala biti. --OC Ripper 10:14, 12 april-травањ 2010 (CEST)

Hronologija raspada[uredi kod]

Postavio sam začetak članka Hronologija raspada SFRJ, zaključno sa 1986. Dve primedbe: član 133 (tzv. "verbalni delikt", a u stvari "širenje neprijateljske propagande" i "neistinito prikazivanje stanja" u zemlji) čije su ukidanje tražili još 1980, bio je iz Krivičnog zakona a ne Ustava; a Milošević je postao predsednik SKS 28. maja ali 1986 a ne 1985. Pozdrav, Alekol 12:01, 12 april-травањ 2010 (CEST)

Ako se članak zove Kronologija raspada SFRJ, to se dogodilo negde od oktobra '91 (proglašenje nezavisnosti Hrvatske i Slovenije posle Brionskog moratorijuma, što je prepoznato i sadašnjim Danom državnosti Hrvatske) do marta '92 (proglašenje nezavisnosti BiH, ili aprila, ako gledamo međunarodno priznanje); najdalje moguće do proglašenja SRJ. Posle toga više nema SFRJ koja bi se raspadala, nego SRJ, DZ SCG, Srbija, apstraktni jugo-prostor, šta već... Ne znam da li Srđa Popović u gornjem linku kaže nešto o tome. -- Alekol 12:22, 15 april-травањ 2010 (CEST)
Još jedna mala upadica: dinarske novčanice izdate tokom 1991. su imale grb SFRJ na licu, ali im je pozadi pisalo samo JUGOSLAVIJA, bez SFR (link). Ne piše koji je tačan datum emisije, ali to svedoči o nekakvom konfuznom intermecu. Pozdrav, Alekol 21:49, 16 april-травањ 2010 (CEST)
Preveo sam Hronologija raspada SFRJ, dodao sam i odeljak Epilog gde sam ukratko opisao šta je bilo sa državama posle 1992. Prevodio sam prema kopiji izvornog koda od 8. aprila, možeš proveriti da li je sve u redu. Npr. pod 16.3. #1989 se kaže da je Milošević odbio položaj saveznog premijera, što zvuči kao da je on bio kandidat, a meni se čini da je to bio Bora Jović? (pa sam upisao da je kandidat bio i Jović). Pozdrav, Alekol 18:14, 30 april-травањ 2010 (CEST)

Dodao sam odeljak "Prolog" Hronologiji raspada, s nekim događajima od pre 1980. a za koje mislim da su značajni u smislu uspostavljanja tendencija ili oblikovanja javnog mnenja ili načina razmišljanja intelektualaca. Proveri da li to valja, treba li šta dodati ili oduzeti i da li mu je tu mesto. Uglavnom sam iščitavao iz izveštaja pomenutog u referenci (dobija se tako što u "search" ukucaš http://hague.bard.edu/reports/hr_budding-ptX.pdf, gde je X broj od 1 do 6; ceo 6. deo i polovina petog su fusnote). Pozdrav, Alekol 13:23, 31 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Tačno je da postoji opasnost da se kreće "od jajeta", zato je to nazvano "Prolog" - ono što je oblikovalo mišljenje javnosti, intelektualaca i političke klase, a što je Titovom smrću moglo da izbije na površinu. Npr. akcije i reakcije: Hrvati dobiju Banovinu, SKK poteže srpsko pitanje; Hrvati izdaju Deklaraciju o jeziku, Srbi kažu - ne za Srbe u Hrvatskoj; u Hrvatskoj "proljeće", u Srbiji poneko već misli o granicama. Sve to nekako nalikuje na događaje s kraja '80-tih, s tom razlikom što će ovo kasnije biti deo zvanične politike (npr. Miloševićeva izjava iz juna '90 da je pitanje granica otvoreno) i što će reakcija doći iz Hrvatske. Tu su i nezadovoljstvo srpskog rukovodstva statusom pokrajina već '70-tih. Ćosićeva aktivnost koju njegovi poštovaoci smatraju "proročanskom". Cilj ovog odeljka bi bio da ukaže na duge korene (procese dugog trajanja?) onoga što se na kraju desilo (ali ne i da se Jugoslavija raspadala od početka!). Ovde je izneseno samo ono što je "ružno", u nekoj drugačijoj vrsti hronologije bili bi navedeni primeri saradnje - npr. zahtev Majske skupštine 1848 za savez sa Trojednom kraljevinom, srpsko-hrvatska koalicija itd. Ovde nisam naveo čak ni Demonstracije '68, jer nisam bio siguran koliko su one doprinele raspadu Jug.. Ove stvari bi negde trebale biti popisane; ako ne ovde - šta predlažeš? -- Alekol 12:11, 2 jun-липањ 2010 (CEST)

Ovako: u odeljak Prolog je stavljen šablon "Prebaciti", a poslednja 4 komentara (2 moja i 2 tvoja) o tome sam prekopirao u Talk:Hronologija raspada SFRJ. A kad ću pisati Jugoslavensku hronologiju, ne znam (ali moglo bi). Pozdrav, Alekol 20:59, 2 jun-липањ 2010 (CEST)

Postavio sam članak na tematiku koju si mi predlagao (protivljenje ratu, dezerteri u srbiji, itd.), pa ako imaš još nekih informacija kojima bi članak mogao biti dopunjen javi. Pozdrav! --Mladifilozof 16:36, 16 april-травањ 2010 (CEST)

ta izjava je za članak bs:Bošnjačko-hrvatski sukob, samo što ga još uvek nemamo ovde. --Mladifilozof 19:24, 17 april-травањ 2010 (CEST)

Gradovi u Srbiji[uredi kod]

Bojim se da treba prepraviti spiskove i redirecte za pojedine članke, jer npr. Valjevo i Grad Valjevo nisu jedno te isto. Prvo je naselje kao takvo, drugo je administrativna jedinica koja je zamijenila dotadašnje opštine. V. sr:Valjevo i sr:Grad Valjevo. --OC Ripper 13:06, 25 april-травањ 2010 (CEST)

Slike[uredi kod]

Zasad važi ovo, ako treba nešto mijenjati valja prvo potegnuti raspravu na Pijaci. --OC Ripper 08:55, 29 april-травањ 2010 (CEST)

nacionalni mitovi[uredi kod]

Hvala Rjecina, od tebe stalno dobijam zanimljive informacije.

Ovo o NDH ni sam nisam znao. U Srbiji nas već godinama uče da su SVI HRVATI jedva dočekali i prigrlili osnivanje NDH i služenje Hitleru. Što se tiče srpske kolaboracije sa nacistima, ona se sistematski prećutkuje. Poslednjih godina je u trendu slavljenje "četničkog antifašizma". Šta reći?

Što se tiče Srema, u Srbiji se uči da je on nekad bio u okviru srednjevekovne srpske države kralja Dragutina, da je nakon toga bio u sastavu Vojne Krajine, zatim u sastavu "Srpske Vojvodine" i konačno u sastavu Srbije. Hrvatska se, jednostavno, nigde ne spominje. Na tome su oni odrasli i moraš ih shvatiti.

Inače, nedavno sam naleteo na tvoj veoma zanimljiv i nadasve koristan članak Srpska mitologija tijekom jugoslavenskih ratova, koji govori o sličnoj tematici. Zašto on nije na Wikipediji već na tvojoj ličnoj stranici, šta je konkretno bio problem sa njim? Mislim da bi trebali da ga objavimo ovde.--Mladifilozof 16:26, 6 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Svi generali jugoslavenske kraljevske vojske *nisu* bili Srbi. Jedan od najvažnijih je bio Leon Rupnik, koji je kasnije postao glavni kvisling u Sloveniji. A što se Hrvata u travanjskom ratu tiče, recimo da su bili podijeljeni - kapetan Luetić je za vrijeme povlaćenja pred Italijanima likvidirao štab Dinarske divizije prije nego što je sam ubijen; nekako u isto vrijeme je Nikola Pleiweiss, komandant tamošnje pomorske baze, svrgnuo jednodnevnu NDH-vlast u Selcima i usput likvidirao Kvaternikovog brata. Jednom davno sam gledao TV-emisiju u kojoj se spominje da je jedan od generala kraljevske vojske bio unuk Ivana Mažuranića koji je rađe izvršio samoubojstvo nego da se preda Nijemcima i Italijanima. Inače, NDH nije smatrala hrvatske kadrove iz bivše kraljevske vojske previše pouzdanima, pa je najvažnija mjesta u Domobranstvu napunila umirovljenima KuK kadrovima. --OC Ripper 09:39, 12 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Stari Rim[uredi kod]

Ne bih rekao da je u pitanju nekakva specijalizacija, koliko "blagodati klasičnog obrazovanja". Rim je zanimljiv prije svega zato što je u mnogo čemu sličan suvremenom zapadnom svijetu, a opet nekako nema podloge za ideološke ili nacionalne sukobe koji bi mogli izazvati uređivačke ratove i sl. Ipak, najvažnija stvar zbog kojih pišem članke o Starom Rimu jest to što ih inače nema. --OC Ripper 15:53, 12 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Mislim da bi se taj tekst još mogao doraditi (skratiti tekst što opisuje antibirokratsku revoluciju pošto ona već ima posebni članak, dodati sastanke šest predsjednika, opisati izbore u BiH i Makedoniji i, naravno, priče oko Karađorđeva) ali ako ti i Mladifilozof mislite da je OK i ako ne uleti ništa drugo, priklonit ću se mišljenju većine. --OC Ripper 18:56, 12 maj 2010 (CEST)[odgovori]
da, karađorđevo i turneje šestočlanog predsedništva bi definitivno trebalo pomenuti. već imamo kraći članak Sastanak u Karađorđevu pa je potrebno samo ubaciti par rečenica odatle. usput, pogledao sam en članak o draži, izgleda mi sasvim na mestu.--Mladifilozof 16:13, 13 maj 2010 (CEST)[odgovori]
ona informacija o 19.6. 1942. je sjajna. štaviše, veoma mi je zanimljivo da čitam o NDH neostrašćen članak.--Mladifilozof 20:22, 13 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Imas mail[uredi kod]

Ne znam jesi li vidjeo. Poz --WizardOfOz talk 20:53, 16 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Istinito da kazem nisam gledao tvoj razgovor. Osim toga sam poziv ne znaci da nekog treba da predstavljas, nego sam mislio ako imas kakvih ideja da ubacis. Sto se tice hr.wiki, tamo sam blokiran i ne mogu postaviti upit da li neko zeli saradjivati, ali sam siguran da se moje izmjene i rad prate kako na wiki tako i na FB pa ako neko ima zelju, valjda ce sam reagirati. Bilo bi fino da se napokon pocne pisati isto a ne tri varijante iste stvari ili dogadjaja. --WizardOfOz talk 21:10, 16 maj 2010 (CEST)[odgovori]
PS ako hoces prevedem ti [2]? --WizardOfOz talk 21:13, 16 maj 2010 (CEST)[odgovori]
Mogu ali to radim samo u iznimnim situacijama kad me se nesto direktno tice, ali se onda potpisem. Drugi nick nemam niti ga zelim imati jer sam i sam zagovornik samo jednog racuna pa bih se i sam blokirao ako bi ga imao :) a ako je neko sa istih proksija koje sam koristio mozda i registrirao nick, nisam ja niti me se tice. Jos uvijek imam toliko cisto lice da se potpisem ispod onog sto pisem. Vidio sam da ti je u clanku ndh crven a ne postoji ni na bswiki pa bi ga postavio tamo i ovdje. --WizardOfOz talk 21:35, 16 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Tekući događaji[uredi kod]

Kada se već govori o Kirgistanu, ne bi bilo loše spomenuti ni krizu u Tajlandu, kao ni napad slovenskih studenata na Državni zbor. --OC Ripper 09:24, 20 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Budem vidio za Tajland, ako uhvatim vremena. --OC Ripper 09:43, 20 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Blokada vandala[uredi kod]

Obavljeno. --OC Ripper 10:10, 20 maj 2010 (CEST)[odgovori]

tek sad sam vidio koliko si proširio članak. izgleda da će ovo postati dobar članak, pogotovo što je tema osetljiva, a katastrofalno loše je obrađena na hr i sr wiki. kad uhvatim vremena pomoćiću. pozz! --Mladifilozof 16:26, 20 maj 2010 (CEST)[odgovori]

zaista ne znam o kakvom je suđenju reč? --Mladifilozof 17:16, 21 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Nije loš. Bolji je od trenutne verzije, iako mu se možda može dodati par stvari. --OC Ripper 22:52, 29 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Izabrani članci[uredi kod]

Stavljen je kao prijedlog, iako mu u ovakvom obliku trebaju određene preinake (nešto u stilu kako je promijenjena Antibirokratska revolucija). --OC Ripper 20:20, 1 jun-липањ 2010 (CEST)

amnestija[uredi kod]

ono o amnestiji i prelasku četnika u partizane nakon kraljevog poziva i nije toliko nepoznato... --Mladifilozof 19:03, 2 jun-липањ 2010 (CEST)

problem je što se više zna šta je falsifikat a šta istina. na primer: ova knjiga i ova slika se često koriste kao dokazni materijal u raspravama o srpskosti bosne. meni je, iskreno, ova slika krajnje sumnjiva i pokušao sam da je osporim na njenoj stranici za razgovor ali mi nije pošlo za rukom. --Mladifilozof 02:58, 3 jun-липањ 2010 (CEST)
izgleda da smo imali slična iskustva sa panonianovim mapama na commonsu. ja sam takođe pokušao da izdejstvujem brisanje ili bar ispravljanje mape srbija1918 ali nikako nisam uspeo. izgleda da tamo zaista može da postavlja ko šta hoće. problem je što sam pročitao mnoge istorijske knjige i atlase o srbiji i nikada ranije nisam video tu mapu, dok je dotični korisnik nije inventovao. sada je postala najrabljenija mapa u svim člancima vezanim za srbiju i srpsku istoriju.--Mladifilozof 03:32, 3 jun-липањ 2010 (CEST)
što se tiče bosne i crkvi problem je sledeći: postojala je starohrišćanska dijaceza u bosni, a pošto je to bilo pre crkvenog raskola onda se i pravoslavni i katolici pozivaju na to.--Mladifilozof 03:32, 3 jun-липањ 2010 (CEST)

Jugo-hronologija[uredi kod]

To će dobro doći za buduću Jugo-hronologiju uz događaje iz Prologa o kome smo raspravljali (a koji nisu prava ju-hronologija, jer prate samo jedan aspekt). -- Alekol 16:08, 5 jun-липањ 2010 (CEST)

Za ovaj Naputak zbilja ne znam da li sam čuo. Evo šta kaže Ćorović o prostoj većini: Hrvati su odbijali da priznaju Vidovdanski Ustav ne samo s toga što nije bio donesen po njihovoj želji, nego i što je bio izglasan prostom, a ne kvalifikovanom većinom, kako je pridviđao Krfski pakt. Srbi su s pravom naglašavali dvoje: 1) da je Konstituanta bila u tom pogledu nevezana, i 2) da sami Hrvati u mnogo pitanja nisu poštovali odredbe tog sporazuma. Radić se nije osećao obaveznim da izvršuje ono, što je ugovorio Jugoslovenski Odbor sa A. Trumbićem. Zašto bi se onda samo Srbi držali doslovno svega? -- Dakle, izgleda nije važno šta je u međuvremenu reklo N. V. (da parafraziram Staljina "Koliko divizija ima Narodno Vijeće?" - a Italijani na vratima). Srbi su bili neka vrsta pobednika u ratu ("neka vrsta" jer žrtve su bile ogromne), a hrvatski federalizam i naročito republikanstvo su gledali podozrivo jer "Dotle, Hrvati su bili najodaniji elemenat habzburške kuće" pa su ga tumačili kao "otpor protiv dinastije koja je srpska" (u istom poglavlju Ćorovića). Znači, postoji neka doza nepoverenja i nadmenosti. -- Alekol 19:03, 5 jun-липањ 2010 (CEST)

vau, čoveče odakle ti samo ti silni podaci? izgleda da je cia baratala prilično preciznim informacijama... --Mladifilozof 15:38, 7 jun-липањ 2010 (CEST)

Zašto si obrisao moje izmene u razgovoru članka NDH ?--Antidiskriminator 15:58, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

Nije bilo u pitanju nikakvo trolovanje, već konkretni komentari teksta članka. Molim te da vratiš moje komentare u razgovor. --Antidiskriminator 16:07, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

Nemoj me ucenjivati već vrati moje izmene na stranici za razgovor NDH.--Antidiskriminator 16:27, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

Na osnovu kojeg pravila si sebi dodelio pravo da određuješ u koliko podnaslova ću da pišem komentare o tekstovima, da uklanjaš moje komentare sa stranice za razgovor i da ti odlučiš kada ćeš da ih vratiš i u kojoj formi?--Antidiskriminator 16:53, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

Samo da upišem nešto o nazivu članka Kosovo, pa ću iščitati NDH (do uveče?) --- Alekol 18:28, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

Na prvi pogled, mislim da je članak dobar. Evo nekih mojih prvih impresija:

  • Brojni odnos Srba i Hrvata među ustanicima bi mogao biti na meti srpskih čitalaca, možda bi se hrvatsko učešće moglo nekako teritorijalno kvantifikovati, tj. verovatno je bilo više dalmatinskih partizana nego onih iz BiH (valjda zbog Rimskih sporazuma i četničke pretnje?).
Podela Hrvata? Sigurno je bilo više partizana među prekodrinskim Srbima, nego u Srbiji. Radi se o različitim regionalnim okolnostima.
  • "dovodi prvi put do nacionalne mržnje između Hrvata i Srba" u Kraljevini. Sad će Srbi reći "A Frankovci i antisrpski neredi u Zagrebu još 1905 [?]" ili tako nešto. I ovo bi moglo biti stvar kvantifikacije, stepena uticaja Frankovaca (pre toga se zaista kaže da je "stvaranje Jugoslavije bilo toplo pozdravljeno od većine Hrvata").
U srpskom članku o Josipu Franku piše da su neredi bili 1-3.9. 1902 (pardon); na hrvatskoj ne piše ništa. Mislim da sam negde pročitao, ne sećam se gde, da je "povod" za nerede bio članak u nekim beogradskim novinama u kojem se tvrdilo da su Hrvati u stvari Srbi? (govorim iz sećanja).
  • Tehnički: u odeljku Stanovništvo pored broja pripadnika naroda, mogli bi biti i procenti.
  • Pitanje hrvatske izdaje - još jedna omiljena tema srpskih nacionalista, tu te neće pustiti tako lako! Pominje se pobuna u Bjelovaru, ali tu su i neki "vojnici lojalni NDH" kod Čapljine (vojnici Kraljevske vojske?). To sugeriše da je problem bio raširen. Možda se i tu radi o malom procentu?
  • Tehnički: još 19 logora pored Jasenovca - bio bi zgodan njihov spisak (može kao poseban članak sa linkom ovde).
  • Moglo bi se reći nešto o pretenzijama NDH na Sandžak? U prvim mesecima okupacije nekakve formacije NDH (ustaše, šta li?) su čak i zaposedale neka zapadnija mesta u Polimlju (Novi Pazar i Tutin su uzeli Albanci). (Neki) tamošnji muslimani su želeli da budu celina sa Bosnom, umesto Srbijom ili Velikom Albanijom.
  • Odeljak Četnici bi mogao biti malo dorađen. Onaj vojvoda se zove Dobroslav Jevđević. Može li se nešto iskoristiti iz ovog članka Slobodne Dalmacije ili sa HPT-a?
Jesi li umro od smeha jer je netačno ili zato što je zabavno videti "braću" na okupu? Ja mislim da bi to i danas mogao biti primer za ugled - kako je moguće da sarađujemo i pod najtežim okolnostima :). Mogući izvori ovaj forum i naročito zbornik dokumenata V.I.I. na znaci.net (kucaj F3 pa NDH ili domobran itd.) - mada će to osporavati jer je prikupljeno od strane partizana.
  • Da li je NDH bila država? Mislim da sam negde čuo da Ženevske konvencije (?) zabranjuju promenu unutrašnjeg uređenja okupiranih država, pa bi i po tom osnovu nove tvorevine bile ništavne.
  • Tehnički: mogle bi se prečistiti slovne i stilske greške.

Sa komplimentima za uloženi rad: Alekol 19:52, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

Stav pro-ravnogorskog istoričara. Naišao sam na kritiku projekta Četiri istorijske čitanke (koje se mogu naći ovde). Evo šta se, između ostalog, kaže: "Govori se o saradnji ustaša i četnika u Bosni, koja je postojala na nivou pojedinačnih slučajeva. Cilj srpskih četnika u Bosni bio je zaštita srpskog naroda od ustaša. Ne postoji ni jedan autentični izvor prvog reda o zajedničkoj borbi četnika i ustaša protiv partizana, ali se zna da su partizani i ustaše napali četnike kod Han Pijeska i Vlasenice (1942), kao što se zna i za pregovore između partizana i Nemaca. Odmazde partizana na kraju rata bile su najveće nad četnicima, a znatno manje nad ustašama i balistima, ali je i to prećutano.". Ja nisam istoričar po obrazovanju i ne mogu da raspravljam s ovim, ali je ovo sigurno vrlo zastupljeno gledište kod Srba. -- Alekol 16:24, 4 srpanj-јул 2010 (CEST)

Izabran u Austrougarskoj 1911 a odlučuje 1918 kada Austrougarske nema[uredi kod]

Deo poslanika koji su 1911. izabrani na izborima za parlament Austrougarske nisu imali nikakvo pravo da odlučuju o sudbini dela Austrougarske posle njenog nestanka 1918. To bi bilo isto kao kada bi deo poslanika koji su se po nacionalnoj pripadnosti deklarisali kao Muslimani iz saziva neke recimo prve Skupštine Srbije iz 1990. donese danas odluku da deo teritorije Srbije pripadne na primer Bosni i Hercegovini. Nisu bivši poslanici Austrougarske imali nikakvo pravo da donose odluke o teritorijalnoj pripadnosti delova nepostojeće države.--Antidiskriminator 17:46, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

Idem sad. Nastaviću dalje kasnije. --Antidiskriminator 17:47, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

Ajde da čujem zašto izabrani poslanici Kraljevine Hrvatska-Slavonija i izabrani poslanici Kraljevine Dalmacije (pošto govorimo o Hrvatskoj) nemaju pravo da donose odluke o budućnosti Kraljevine Hrvatska-Slavonija to jest Kraljevine Dalmacije?

Koliko znam, a možda grešim, ne postoji pravni osnov da deo poslanika AU parlamenta izabranih na poslednjim izborima 1911. donose odluku o otcepljenju dela AU i njegovom pripajanju nekoj drugoj državi. ovu dilemu ćemo jednostavno otkloniti. Jednostavno navedi pravni osnov za odluku. Čak i da postoji pravni osnov za ovu odluku, ne može se na osnovu ove odluke tvrditi da je većina hrvata "toplo pozdravila" ujedinjenje teritorija na kojima žive sa Kraljevinom Srbijom. Često se dešava da parlament donese neku odluku a da većina stanovnika nije za to.--Antidiskriminator 19:30, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

Također moram reći da nisi odgovorio na pitanje zašto su neizabrani članovi u Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и осталих Словена у Банату, Бачкој и Барањи imali pravo da donesu odluku o spajanju s Srbijom ?

Nisam nigde napisao da su imali pravo. --Antidiskriminator 19:30, 13 jun-липањ 2010 (CEST)

NDH - u raspravu s hladnom glavom[uredi kod]

Zbog objektivnih okolnosti u zadnjih par dana nisam ovdje mogao biti aktivan, pa odgovornost za to što se cijela stvar s ovom "zanimljivom" temom zakuhala i krenula tamo gdje ova wiki ne bi trebala biti djelomično pripada i meni. S druge strane, tema je legitimna, kao i pokušaj da se ona obradi, kao i poziv na diskusiju i eventualnu procjenu dosadašnjeg teksta i primjedbe. Savjetovao bih maksimalni oprez prilikom odgovaranja na takve primjedbe i nastojanje da se izbjegne da ona preraste u još jednu manifestaciju Godwinovog zakona.

Savjetovao bih tebi i Antidiskriminatoru da pokušate pronaći teze/činjenice o kojima nemate nikakve razlike, odnosno minimum minimuma o čemu se slažete o ovoj temi. --OC Ripper 18:09, 14 jun-липањ 2010 (CEST)

ma i mene zaboli glava od tih nacionalističkih naklapanja... pazi molim te "neslobodne" partizanske teritorije naspram "slobodnih" područja kojima haraju nacistički wehrmacht i musolinijevi fašisti. bez komentara. u svakom slučaju, ne treba uopšte ulaziti u rasprave tog tipa, već se držati pouzdanih izvora. kad ugrabim vremena dopuniću još malo članak, svaka čast na trudu. --Mladifilozof 18:10, 20 jun-липањ 2010 (CEST)

Windows NT[uredi kod]

Napravio sam jednu korekciju u šablonu, pa ako nešto još nije u redu, samo javi. --OC Ripper 12:01, 29 jun-липањ 2010 (CEST)

Kralj Arthur[uredi kod]

Zgodno, ali tek kao prilično nategnuta hipoteza. --OC Ripper 11:56, 7 srpanj-јул 2010 (CEST)

"Komandant vojske u Italiji" mi se čini najpreciznije. --OC Ripper 12:09, 7 srpanj-јул 2010 (CEST)

Hronologija[uredi kod]

Hvala na linkovima. S obzirom da su iz dnevnih novina, trebalo bi da je s njima brže raditi. Ali, čudo jedno kako vreme zna da proleti. Dok upišem "dogodilo se na današnji dan" unose, pa još ako su pre 1919. ponekad pokušavam da provalim iz "Srpskih novina" da li su po starom ili novom kalendaru, ili proveravam nešto iz predratne Politike... Ili danas iz 1924: Iz TIME-a vidim da Radić traži da se broj vojske prepolovi, što dovodi do pada vlade usled nezadovoljstva ministra vojnog, koji je zapravo kraljev čovek. Pa onda otvaraj Politike iz oktobra '24 da utvrdim kad je pala vlada, kad je ministar dao ostavku, kakve Radić tačno ima veze sa tim... Ili slučajno naiđem na nešto, kao na onog kačaka Mehmeda Konjuha i tvrdnje da je vojska palila žene i decu... Začudim se da je prošlo sat, sat i po, za samo nekoliko unosa, pa pomislim da bi ovim trebalo da se bavi neko kome je istorija profesija. Nadam se da te nisam udavio ovom jadikovkom. -- Alekol 22:39, 7 srpanj-јул 2010 (CEST)

(Izvor u 1903) Ja izvore (ako se setim) stavljam u Reference. Malo sam se bavio ludim dvadesetim: u 1925. Stjepan Radić je od državnog neprijatelja i saradnika Kominterne, u deset i kusur meseci postao ministar prosvete - da li je to baš normalno? Mislim, kada su bili u pravu - kada su ga hapsili, ili kada su ga uzeli u vladu (tu "bitangu i vucibatinu" - vidi 12.4. 1926)? Malopre čitam u Time-u da su 1927. u Skupštinu uveli golog isprebijanog čoveka da dokažu izborno nasilje. Pa mi smo danas dobri... -- Alekol 17:49, 24 srpanj-јул 2010 (CEST)

Imena stranih/naših vladara[uredi kod]

Mislim da bi se kao kriterij trebale koristiti specifične historijske okolnosti, odnosno jesu li ili nisu dotični vladari imali svoje podanike na ovim prostorima. Korištenje tog kriterija olakšava pronalaženje odgovarajućih referenci u SH literaturi. Tako npr. kada su u pitanju bizantski vladari, nekako mi se čini suvislijim da se koristi "istočna" varijanta, odnosno "Lav", "Jovan" i sl. Kada su u pitanju habsburški vladari i pape, suvislije mi zvuči "Franjo Josip I" i "Ivan XXII" nego "Franz Joseph I" i "Giovanni XXII". --OC Ripper 08:59, 9 srpanj-јул 2010 (CEST)

Mesta u srbiji[uredi kod]

Hvala! -Node ue 16:41, 9 srpanj-јул 2010 (CEST)

Galija vs. Rimska Galija[uredi kod]

Mislim da bi ipak treba poseban članak, jer je Galija od vremena galskih ratova uži pojam, odnosno Galija u širem smislu predstavlja područja koja su se s vremenom počela smatrati sjevernom Italijom. --OC Ripper 08:15, 11 srpanj-јул 2010 (CEST)

"Krađa"[uredi kod]

Hrvati su svašta preturili preko glave tokom istorije, valjda će i tvoj rečnik... :) -- Alekol 11:48, 31 srpanj-јул 2010 (CEST)

Diskusija[uredi kod]

Očito bi bilo poželjno reći što wikipedija nije:
  • Wikipedija je enciklopedija,a ne novine to jest u njoj se ne pišu novinski tekstovi o svakom malenom događaju to jest općenito nepoznatom događaju gdje je ubijenim maleni (ili nepoznat) broj žrtava (Pokolj u Kuljanima).

To se slažem s vama, ima malo izvora o tome. Što ne znači da se nije dogodio.


  • Osnovni stup wikipedija je neutralan način pisanja što se kod Vas ne može naći to jest kada pišete o hrvatskim zločinima onda ih objašnjavate osvetom, a kada pišete o srpskim onda se oni "podrazumjevaju" (to je samo jedan primer). Moje lično mišljenje je da samo zločinac može izvršiti ili narediti pokolj, masakr nenaoružanih civila, ali to je moje mišljenje, a ne wiki pravilo.

Gdje točno piše "da se hrvatski zločini objašnjavaju osvetom, a srpski se podrazumijevaju"? Molim da mi ukažete na točan članak da to ispravim. Uostalom, za pokolj u Voćinu nisam prešutio da je jedan Srbin izgubio život pokušavajući da zaštiti svoje hrvatske susjede. Ni da su rezervisti JNA protestirali nakon Škabrnje.

Vaša lično mišljenje o načelu zločinca nije samo vaše, i ja ga dijelim.


  • za kraj bi još želio dodati da sh wiki nije hr wiki gdje se razne "gluposti" (forumi, blogovi i sl.) koje su zabranjene osnovnim wiki pravilima mogu koristiti kao izvori.

Također vas molim da mi ukažete u kojem članku imaju vanjske poveznice na neki blog ili forum. Hvala.--Tolerantnost 09:50, 8 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Ovo ne ide u dobrom pravcu. Ne sviđa mi se ton tipičan za hr.wiki: pozivanje na vrhunski autoritet wikipravila, kao niti zaklanjanje vlastite arogancije iza tog autoriteta. Ako svaki trećeligaški malonogometni i travnatohokejaški papuanski klub može imati članak na wikipediji, onda može i mesarenje u Kuljanima. Wikipedist Tolerantnost dosad nije učinio nikakvu nacionalističku eskapadu, a učini li je, ja ću ga prva blokirati, i to sve do plus beskonačnosti. Maria Sieglinda von Nudeldorf 11:09, 8 avgust-коловоз 2010 (CEST)
Preradila sam Kuljane. Sačekajmo Ripperov pravorijek. Maria Sieglinda von Nudeldorf 11:33, 8 avgust-коловоз 2010 (CEST)
"...tu bi dodao i stranice raznih udruga hrvatskih veterana rata pošto su po samoj definiciji one POV. Ako se u vanjskim linkovima ili kao izvor koriste hrvatske udruge veterana (i invalida) onda bi se morale i one od srpskih veterana zbog NPOV pravila iako je moje lično mišljenje da niti jedni nemaju što tražiti kao izvor za enciklopediju."
Slažem se. Takve udruge nisu mjesto za najneutralnije izvore. Niste bili prestrogi u kritikama, mislim da argumenti stoje.--Tolerantnost 16:10, 8 avgust-коловоз 2010 (CEST)

poslao sam ti komentar na temi o ndh[uredi kod]

aj molim te procitaj i odgovori tamo ako imas vremena ... zanimalo bi me da procitam odgovor na ona dva tri pitanja ... nije mi namjera da se svadjam nego samo da malo o tome procitam ... pozdrav ...

Demografski gubici Jugoslavije u DSR[uredi kod]

Možda će ti ovo poslužiti za dopunu članka [3]. --109.93.195.107 20:50, 13 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Za početak ti se moram zahvaliti zbog onog na hr wiki pošto pretpostavljam da je ono bio tvoj revert.
Po pitanju ovog izvora moram priznati da mi nije jasna izjava:
"The 1931 census contained the question on nationality, but it did not provide a true picture of the ethnic structure as all the Yugoslav nationalities were declared as one "Yugoslav"
Jer u današnje doba na internetu nije problem naći popis stanovništva iz 1931 s podacima koliko je bilo osoba koje nacionalnosti ?
Podaci su po očekivanju, a taj link ispadne prvoklasan izvor za budući članak Demografska istorija Srbije.
Hvala :)--Rjecina2 21:05, 13 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Da, taj sam. Nisam ti dirao stranicu za razgvor jer nisam bio siguran da li je dotična korisnica ili neki spammer bio u pitanju.
„Na popisu nisu bile uračunate narodnosti, ali nije mogla da se dobije prava slika etničke strukture pošto su svi južnoslovenski narodi bili proglašeni Jugoslovenima.“ Radi se o diktatoru Saši i njegovoj zamilsi o troimenom narodu.
Na tom popisu nisu uključene narodnosti. Glavna stvar sa popisa je bio maternji jezik.
Možda je koristan za dotični članak, ali mislio da ti posluži za demografske gubitke na području Srbije u okviru članka DGJuDSR.

--109.93.195.107 21:31, 13 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Ja mislim da je ideja Saše bila OK, ali je ostao crkveni problem kojeg ne možeš rešiti. Također smatram kako je jedina nada za opstanak Jugoslavije bila "ukidanje" hrvatskog, srpskog naroda i stvaranje jugoslavenskog naroda. Kao istoričar mogu reći da je za to potrebna 70godišnja diktatura, ali Jugoslavija nije imala toliko vremena (zbog drugog svetskog rata)....
pošto pretpostavljam da će ponovno "divljati" na hr wiki zbog ovog komentara moram naglasiti da je po meni sveta dužnost baš svakog šefa države (znači i Saše i Tita) da se bori kako bi država po gotovo svaku cenu preživjela--Rjecina2 21:49, 13 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Letnja lektira[uredi kod]

Ne znam da li te to zanima, a ne znam ni da li mu se može verovati, ali naišao sam na neki feljton o Dragom Jovanoviću. Priča o "crvenima" (tu mi neke stvari nisu jasne), međuratnoj vlasti i saradnji sa Dražom M. Međuratni deo je sapunastiji od sapunica i žući od tabloida. Srećno na izboru za administratora! -- Alekol 18:34, 16 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Ukrajinske teme[uredi kod]

Nema problema. Imat ću to u vidu. --OC Ripper 09:41, 17 avgust-коловоз 2010 (CEST)

odsustvo[uredi kod]

ja sam trenutno u fazi selidbe, pa nemam internet kući neć neko vreme. zato ne nema ovde, ali nadam se da će se ubrzo i to rešiti pa se vraćam svakodnevnim aktivnostima na netu. pozdrav!--Mladifilozof 11:34, 17 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Čestitka i jedan prijedlog[uredi kod]

Prvo da ti čestitam na imenovanju za sysopa, ali isto tako ponovno upozorim da tako dobivene ovlasti moraš koristiti savjesno i pažljivo.

Pored toga imam jedan prijedlog. S obzirom da si napisao članak Civilization, bi li se malo njime pozabavio, odnosno proširio ga u sljedećih par dana tako da imamo izabrani članak za sljedeći mjesec? S obzirom da uskoro izlazi Civilization V, tema je aktualna. --OC Ripper 10:25, 21 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Ima {{Infokutija video igra}}, ali je nedovršena. Vidjet ću ako mogu njoj nešto dodati. --OC Ripper 10:33, 23 avgust-коловоз 2010 (CEST)


Ako te zanima[uredi kod]

ako te zanima otidji na srpsku wikipediju i procitaj clanak o progonu bogumila u srednjovjekovnoj srbiji koji je pisao mladifilozof i koji sam ispravio ... i objasnio izmjene jer je moderator tako trazio ... --77.78.196.80 14:56, 23 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Pogledati ću.
Čisto za informaciju ja sam protiv pisanja tekstova u masakrima i pokoljima jer ih smatram neumjesnim i sredstvom novog širenja mržnje. Po meni ako ti tekstovi moraju biti na wiki oni bi morali biti pisani samo o većim masakrima i pokoljima s jednostavnom pričom u stilu ta i ta vojska je tu izvršila pokolj tih i tih civila. Pisanje o detaljima pokolja je po meni morbidno.--Rjecina2 15:16, 23 avgust-коловоз 2010 (CEST)
Ovaj tekst u progonu "nevjernika" u srednjovjekovnoj Srbiji je "nezgodan" i po meni predugačak, ali vjerovatno je glavni dio priče istinit.
Nemanja kao i sve druge osobe koje su stvorile državu je bio "neugodna" sigurna u sebe osoba (to kažem kao istoričar). O njegovom razmišljanju po pitanju vjere možeš naći mnogo u tekstovima, knjigama iz istorije Crne Gore u 12 veku. Nadam se da nisam nikog uvredio s ovim komentarom o Nemanji .....--Rjecina2 15:41, 23 avgust-коловоз 2010 (CEST)

ma znam da je to bilo praksa u to doba , u cijeloj evropi su vrsili progone i to su bile prije svega feudalne drzave gdje su obican narod bili obicni kmetovi ... mislio sam reci da pogledas koje sam izmjene napravio u clanku jer prije mog sredjivanja clanka , clanak je bio jos gori . npr. izbrisao sam da su bogumili bili prigovaraci savjesti , da su goranci i torbesi potomci bogumila koji su pobjegli iz raske i slicne stvari iz bosnjacke mitologije koje je mladifilozof preuzeo nekriticki ... mislim ti ako oces mozes i od cara dusana napraviti tiranina gored od sadama jer se u njegovom zakoniku otkidala ruka za kradju itd. ali tada je to bila praksa u cijeloj evropi , ali se to moze izvuci iz koneksta i napraviti od njega diktatora goreg od musolinija i slicno ... znam ja da su i oni medjusobno ratovali jedan protiv drugog i borili se za prevlast i svasta ... --77.78.196.80 22:18, 23 avgust-коловоз 2010 (CEST)

evo ti link pa pogledaj razlike izmedju sadasnje verzije i verzije mladogfilozofa , kao i izvore koje je koristio http://sr.wikipedia.org/w/index.php?title=%D0%91%D0%BE%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%B8_%D1%83_%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%98_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8&diff=cur&oldid=3523641 ... a ako kazes da si istoricar mozes li mi reci tvoje misljenje o stechcima , da li su oni zlouptrijebljeni i pretvoreni u nesto bosnjacko ? cak je i mladifilozof stavio sliku stecka u staroj raskoj , i to je kao ostatak od bogumila citaj muslimana bosnjaka , usred stare raske srca srpske drzavnosti , ili kako je neki danas nazivaju sandzak . moje misljenje je da su stechci bili nadgrobni spomenici koji su se rasirili kod slovena , ili vode porijeklo cak i od starosjedioca , i koji nisu bili vezani za nijedan narod ili vjeru ... kako drugacije objasniti da se mogu naci i u staroj raskoj , i crnoj gori , i hercegovini , i bosni i dalmaciji ? a bosnjaci to povezuju sa teritorijom bosne za vrijeme kralja tvrtka , da su oni to kobajagi prosirili ... malo mi je cudno da neka drzava prosiruje nadgrobne spomenike , ako se siri athitektura onda se valjda napravi neka crkva , zaduzbina ili grad . i zaboravljaju da zahumlje i nije bilo pod bosnom sve do 14tog vijeka ... a koliko sam cuo oni stechci u radimlji kod stoca su bili groblje pravoslavne vlastelinske porodice ... inace moje je misljenje je da nije bilo turaka koji su rasirili vjerski razdor da bi se svi ti krajevi vremenom ujedinili u neki oblik jugoslavije , bilo u obliku da jedna drzava osvoji sve druge , ili bas da prave savez kao jugoslavija ... --77.78.196.80 22:32, 23 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Još jučer sam gledao tvoje promene i mogu reći da su bile OK. Najbolji primer za to je micanje bloga
Što se tiče ostalog ako pažljivo čitamo tekst mogu samo dodati da su bila 2 razlog za progon bogumila.
Prvi razlog je bio vjera, a drugi su bile pare. Na žalost tekst poprilični zaobilazi ovaj drugi deo. Budimo realni i priznajmo da iz historijske perspektivne je najlakše "udariti" pa nacionalno ili verski manjinskoj skupini, ali također imamo mudre vođe koje te nacionalističke "gluposti" ne zanimaju. Te mudre vođe zanima funkcioniranje države i one će udariti po osobama koje "sabotiraju državu" to jest ne plaćaju poreze.
Ako uzmemo moje slabašno znanje srpske historije mogu s sigurnošću reći da je Nemanja bio vjerski vladar i on je zbog toga napao bogumile. S druge strane siguran sam da je Srbija imala vladare koji su imali birokratske sposobnosti. Oni su napali bogumile jer su ovi odbijali platiti porez. Pretpostavljam da ćemo se složiti kako je većina napada bila vjerska, ali ne smijemo zaboraviti da je i dobar dio njih bio motiviran parama (na primer Srbiji su bile potrebne pare za vojsku, a bogumili su odbili platiti porez. Nije teško zamisliti državnu reakciju ?).
O stećcima ti mogu samo reći da moraš naći izvor. Ja sam ti po pitanju bogumila 100 % amater pošto je moja specijalnost Rim (753 pr.n.e - 1479), a još me mnogo zanima politička historija. U vjerskoj ili kulturnoj ja sam amater --Rjecina2 08:45, 24 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Kvadi[uredi kod]

Pruzeto s hr.wiki. A i činilo mi se da tamošnji članak ne izgleda previše "ispeglan". --OC Ripper 12:19, 24 avgust-коловоз 2010 (CEST)

Zdravo. I tu sam ja sada. (LAz17 22:14, 27 avgust-коловоз 2010 (CEST)).

Pa, nisam ja nesto mnogo bio za ove kontroverzne teme. Ali moram da priznam da sam stavio prste u necija oka par puta, hehe. Mada je bilo iz dobre namere, i pomoglo je clancima na kraj kraja. :) Ko su glavni ljudi koji su na ovoj vikipediji? Dal su oni koji su pobegli sa drugi vikija, ili sta? Dal imaju ovi drugi ljudi sa drugi vikipedija kao na primer direktor ili onaj ceha? (LAz17 23:49, 27 avgust-коловоз 2010 (CEST)).
Gde je administratorska tabla ovde? (LAz17 00:00, 28 avgust-коловоз 2010 (CEST)).
Gde moze da se vidu ovi zadni 500 izmena celog vikija? (LAz17 02:22, 29 avgust-коловоз 2010 (CEST)).

pozdrav[uredi kod]

da li ti je problem da pogledas izmjene koje sam napravio u clanku srpska okupacija albanije i istraga poturica , ja mislim da su razlozi za izmjenu bili ok . evo sad sam pogledao hrvatski clanak je desrt puta neutralniji i bolje napisan od onog clanka . --77.78.196.80 17:18, 28 avgust-коловоз 2010 (CEST)

odgovorio sam na stranicama za razgovor nekoliko tekstova--Rjecina2 20:06, 28 avgust-коловоз 2010 (CEST)