Razgovor:Hronologija raspada SFR Jugoslavije

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Razgovor:Hronologija raspada SFRJ)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Hronologija raspada SFR Jugoslavije.
Rad na člancima


1989 vs. 1990[uredi kod]

Nisam 100 % siguran, ali imam dojam kako je netko - najvjerojatnije na en.wiki gdje takve pogreške nisu rijetkost - pobrkao kronologiju za 1989. i 1990. godinu. Mislim tu prije svega na 31.12. 1989. odnosno Miloševićev prekid isporuke električne energije Hrvatskoj, odnosno de Michelisovu izjavu da Slovenija i Hrvatska nikada neće steći nezavisnost. Nekako mi se čini da ovi unosi imaju više smisla, odnosno izgledaju uvjerljiviji u kontekstu situacije na kraju 1990. godine nego kraju 1989. godine.

Također valja provjeriti podatke o tome da li je Hrvatska zabranila "mitingašima istine" pristup do Ljubljane (sjećam se da je Ante Nobilo, tadašnji okružni tužitelj u Zagrebu, kasnije imao PR problema vezanih uz navodnu podršku, odnosno nesuprotstavljanje mitingu).

Isto tako i činjenica da je Račan izabran protiv volje JNA valja potkrijepiti citatima koji potiču od samih vodećih članova JNA u to vrijeme. --OC Ripper 10:29, 16 april-травањ 2010 (CEST)

Pošto je original moj tekst....
Za izjave gdje nema izvora na engleskoj wiki koristio sam ovo gdje piše o na primjer Račanu da je JNA podržavala izbor Ive Družića--Rjecina2 10:50, 16 april-травањ 2010 (CEST)

Račan vs. Družić[uredi kod]

Koliko mi je poznato, Družić i Račan su imali identične političke platforme, a Družić je tek mnogo godina kasnije proglašen eksponentom nekakve konzervativne, anti-reformske pro-JNA frakcije. Kongres SKH na kome je Račan izabran je mnogo važniji po tome što je na njemu donesena formalna odluka da se u Hrvatsku amandmanima na tadašnji Ustav SRH uvede višestranačje, odnosno ide na izbore u proljeće 1990. godine. --OC Ripper 11:25, 16 april-травањ 2010 (CEST)

Budimo realni ja nemam pojma tko je Družić ili za što se on zalagao....--Rjecina2 11:37, 16 april-травањ 2010 (CEST)
Možda je bolje da se za unos o Račanu i Družiću stavi da se SKH odlučila za ustavne promjene? To je konkretna činjenica koja se ne može naknadno tumačiti na ovaj ili onaj način. --OC Ripper 11:46, 16 april-травањ 2010 (CEST)

Pravilni nazivi[uredi kod]

Treba stavljati "Savez komunista" umjesto "Komunistička partija"; "sekretar za odranu" umjesto "ministar obrane". Također, vidio sam da se negdje koristi zakon umjesto ustav.

Valja stavljati linkove na članke o prvim demokratskim izborima i sl. --OC Ripper 05:39, 21 april-травањ 2010 (CEST)

Bošnjaci vs. Muslimani[uredi kod]

Izraz "Bošnjaci" je u službenu upotrebu ušao tek nakon Drugog bošnjačkog sabora u Sarajevu 1993. godine. Prije toga se koristio izraz "Muslimani". --OC Ripper 06:12, 21 april-травањ 2010 (CEST)

Prve žrtve[uredi kod]

Goran Alavanja - hrvatski policajac srpske nacionalnosti - ubijen je 22.11. 1990. a ne na Plitvicama.

Također bi trebalo navesti miting ispred splitske Banovine gdje je stradao Saško Geškovski, prvi vojnik JNA. --OC Ripper 23:53, 30 april-травањ 2010 (CEST)

Prolog[uredi kod]

Prva četiri komentara su prekopirana iz razgovora korisnika:

Dodao sam odeljak "Prolog" Hronologiji raspada, s nekim događajima od pre 1980. a za koje mislim da su značajni u smislu uspostavljanja tendencija ili oblikovanja javnog mnenja ili načina razmišljanja intelektualaca. Proveri da li to valja, treba li šta dodati ili oduzeti i da li mu je tu mesto. Uglavnom sam iščitavao iz izveštaja pomenutog u referenci (dobija se tako što u "search" ukucaš http://hague.bard.edu/reports/hr_budding-ptX.pdf, gde je X broj od 1 do 6; ceo 6. deo i polovina petog su fusnote). Pozdrav, Alekol 13:23, 31 maj 2010 (CEST)[odgovori]

Ti si dodao kratku historiju Jugoslavije što je potpuno nevažno, a da još ne spominjem neobično važne "sitnice" koje si potpuno promašio (zaboravio)-- Rjecina2 19:53, 1 jun-липањ 2010 (CEST)

Tačno je da postoji opasnost da se kreće "od jajeta", zato je to nazvano "Prolog" - ono što je oblikovalo mišljenje javnosti, intelektualaca i političke klase, a što je Titovom smrću moglo da izbije na površinu. Npr. akcije i reakcije: Hrvati dobiju Banovinu, SKK poteže srpsko pitanje; Hrvati izdaju Deklaraciju o jeziku, Srbi kažu - ne za Srbe u Hrvatskoj; u Hrvatskoj "proljeće", u Srbiji poneko već misli o granicama. Sve to nekako nalikuje na događaje s kraja '80-tih, s tom razlikom što će ovo kasnije biti deo zvanične politike (npr. Miloševićeva izjava iz juna '90 da je pitanje granica otvoreno) i što će reakcija doći iz Hrvatske. Tu su i nezadovoljstvo srpskog rukovodstva statusom pokrajina već '70-tih. Ćosićeva aktivnost koju njegovi poštovaoci smatraju "proročanskom". Cilj ovog odeljka bi bio da ukaže na duge korene (procese dugog trajanja?) onoga što se na kraju desilo (ali ne i da se Jugoslavija raspadala od početka!). Ovde je izneseno samo ono što je "ružno", u nekoj drugačijoj vrsti hronologije bili bi navedeni primeri saradnje - npr. zahtev Majske skupštine 1848 za savez sa Trojednom kraljevinom, srpsko-hrvatska koalicija itd. Ovde nisam naveo čak ni Demonstracije '68, jer nisam bio siguran koliko su one doprinele raspadu Jug..

Ove stvari bi negde trebale biti popisane; ako ne ovde - šta predlažeš? -- Alekol 12:11, 2 jun-липањ 2010 (CEST)

Počni tekst Jugoslavenska hronologija i stavi u tekst Kronologija raspada Jugoslavije link za taj tekst.
Ako gledamo iz današnje perspektive neupitna činjenica glasi da je Jugoslavija umrla pri porodu. Pošto sada pitaš kako, zašto odgovor glasi: Vidovdanski ustav je donesen protivno dogovoru države SHS i Kraljevine Srbije o nastanku Jugoslavije. Svi kasniji događaji (nezadovoljstvo Hrvata, državni teror, Ustaše) su povezani s tom nepobitnom činjenicom.--Rjecina2 19:21, 2 jun-липањ 2010 (CEST)

U skladu sa gornjom diskusijom, u odeljak Prolog postavljen šablon "Prebaciti". BTW, možda bi tekst u tom šablonu trebalo da glasi "Predloženo je da se sadržaj ovog članka ili dela članka prebaci u članak..." ili tako nešto (ima i greška: piše "članaka" umesto "članka"). -- Alekol 20:52, 2 jun-липањ 2010 (CEST)