Ramazanski bajram

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ramazanski Bajram je Islamski praznik koji slave Muslimani kojim se obilježava kraj mjeseca posta Ramazana. Bajram se kod Bosanskih Muslimana obično čestita: Bajram šerif mubarek olsun. U prevodu: "Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen." Odgovara se: Allah razi olsun, u prevodu: "Neka je Bog zadovoljan." U toku mjeseca Ramazana, muslimani koji poste, odriču se svih tjelesnih zadovoljstava, u kojem se broje pušenje, piće, hrana, i spolnih odnosi. Odreka kreće tokom dana od Sehra do Iftara, to jest od izlaska sunca pa do njegovog zalaska. Svako jutro i svaku večer se pomjeri vrijeme Sehra i Iftara po jednu minutu i produžuje vrijeme posta.

Sehri je ranojutarnji obrok koji se ne broji kao doručak. Za sehri se može jesti bilo kakva vrsta hrane, ne samo doručna hrana, i obično se jede prije 5 sati u jutru.

Iftar je prvi obrok nakon dnevnog posta, to jest kasnovečerni obrok. Za iftar, takodjer, se jede hrana koja se tokom dana sprema. 3 glavna pića za Iftar su limunada, voda, i/ili čaj sa kojim se počinje Iftar.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]