Ramazanski bajram

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ramazanski Bajram je Islamski praznik koji slave Muslimani kojim se obilježava kraj mjeseca posta Ramazana. Bajram se kod Bosanskih Muslimana obično čestita: Bajram Šerif Mubarek Olsun. U prevodu: "Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen." Odgovara se: Allah Razi Olsun, u prevodu: "Neka je Bog zadovoljan." U toku mjeseca Ramazana, muslimani koji poste, odriču se svih tjelesnih zadovoljstava, u kojem se broje pušenje, piće, hrana, i spolnih odnosi. Odreka kreće tokom dana od Sehura do Iftara, to jest od izlaska sunca pa do njegovog zalaska. Svako jutro i svaku večer se pomjeri vrijeme Sehura i Iftara i produžuje vrijeme posta.

Sehur je ranojutarnji obrok koji se ne broji kao doručak. Za sehur se može jesti bilo kakva vrsta hrane, ne samo doručna hrana, i obično se jede prije 5 sati u jutru.

Iftar je prvi obrok nakon dnevnog posta, to jest kasnovečerni obrok. Za iftar, takodjer, se jede hrana koja se tokom dana sprema. Običaj je da se post prekine, tj. da se omrsi hurmom (datulom) ili vodom.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]