Provincija Antsiranana

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Provincija Antsiranana
Položaj Provincije Antsiranana u Madagaskaru
Položaj Provincije Antsiranana u Madagaskaru
Položaj Provincije Antsiranana u Madagaskaru
Država  Madagaskar
Površina
 - Ukupna 43406
Stanovništvo (2001.)
 - ' 1 188 425
Glavni grad Antsiranana

Antsiranana je jedna od bivših provincija Madagaskara sa površinom od 43 406 km2, sa 1 188 425 (po popisu iz jula 2001.). Glavni grad provincije je Antsiranana.

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Teritorij Provincije Antsiranana se prostire od velikog Zaljeva Antsiranana, drugog po veličini na svijetu, preko 156 km obale koju karakteriziraju mala ribarska sela, puste plaže i more bogato ribama. Sa zapada granica provincije je Mozambički kanal, a sa istoka Indijski ocean. Sa juga Provincija Antsiranana graniči sa provincijama Toamasina (jugoistok) i Mahajanga (jugozapad).

U unutrašnjosti provincije, prostiru se dva planinska masiva; vulkanski Masiv Ambohitra (1475 m) i Masiv Tsaratanana (2874) m), sa najvišim vrhom u Madagaskaru - Maromokotro (2874 m).

Provincije Antsiranana je vrlo popularna turistička destinacija zbog brojnih Nacionalnih parkova (Nacionalni park Ambohitra, Rezervat Ankarana) i popularnih balnearnih destinacija, kao što je otok Nosi Be

Klimatske karakteristike[uredi | uredi kod]

Regija Antsiranana ima tropsku klimu, sa sušnim razdobljem koje traje od maja do decembra, sa pasatnim jugoistočnim vjetrom Varatraza, i kišnim razdobljem, koje traje ostatak godine, i obično donosi količinu oborina iznad 900 mm. Planinski masivi Masiv Ambohitra i Masiv Tsaratanana štite provinciju od oceanskih uragana (posljednji se dogodio 1984.). Planinski masivi imaju vlastitu mikro klimu, s većom količinom oborinama tokom cijele godine, koje su naglašenije u januaru i februaru.

Privreda[uredi | uredi kod]

Poljoprivreda je glavna privredna djelatnost, koja ne samo da zadovoljava lokalne potrebe, već radi i za izvoz, preko najveće luke u provinciji Antsiranana. Najviše se proizvodi; kukuruz, šećerna trska vanilija, biber, kava i kakao. Provincija je bogata šumama, solju i kromom.

Aministrativna podjela[uredi | uredi kod]

Provincija Antsiranana administrativno je podjeljena na dvije regije (faritra):

Regija Glavni grad Stanovnika[1] Površina (km²)
Diana Antsiranana 485 800 19 266
Sava Sambava 805 300 25 518
Distrikti (fivondronana) Provincije Antsiranana

Regija Diana podjeljena je na slijedeće distrikte (fivondronana):

Regija Sava podjeljena je na dva distrikta

Bilješke[uredi | uredi kod]