Regija Sava

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Regija Sava
Položaj Regije Sava u Madagaskaru
Položaj Regije Sava u Madagaskaru
Država  Madagaskar
Površina
 - Ukupna 25 518 km² [1]
Stanovništvo (2004.)
 - Gustoća 31,6/km
 - ' 805 300[1]
Glavni grad Sambava

Regija Sava je jedna od 22 dvije regije Madagaskara, sa Sambavom kao glavnim gradom. Sve do 2009. Sava je spadala pod Provinciju Antsiranana, a od tada je postala samostalna administrativna jedinica.

Geografske i klimatske karakteristike[uredi - уреди | uredi izvor]

Regija Sava nalazi se na sjeveroistoku Madagaskara, sa sjevera graniči sa Regijom Diana, sa zapada sa Regijom Sofia i sa juga sa Regijom Analanjirofo. Broj stanovnika procjenjen je 2004. na 805 300, a ukupna površina na 25 518 km².[1] U Regiji Sava postoje još predjeli netaknute divljine kao što je Nacionalni park Marojeji. Regija Sava podjeljena je na četiri distrikta:

Ime regije je akronim od inicijalnih slova četiri grada, sjedišta distrikta; Sambava, Antalaha, Vohemar i Andapa. Svaki od ta četiri grada tvrdi da je Svjetska prijestolnica vanilije[2], mirodije koja se u ovoj regiji najviše uzgaja, a Madagaskar je najveći proizvođač na svijetu. Regija Sava ima tipičnu tropsku klimu sa čestim kišama i visokim temperaturama tokom čitave godine. Najviše kiši od januara do marta, a najugodnije je u septembru i oktobru kad je klima najugodnija, tad je prosječna temperatura od 21-23 °C.

Značenje vanilije na lokalnu ekonomiju, je izuzetno, tako je cesta koja povezuje glavne gradove distrinta, nakon rekonstrukcije 2005. - nazvana - Put vanilije. Ipak nije sve tako bajno sa vanilijom i njenim uzgajivačima, zbog čestih padova cijena, kao i zbog šteta koje ovoj regiji nanose cikloni sa Indijskog oceana. Tako da su mnogi seljaci, koji uzgajaju vaniliju, pravi siromasi, zbog tog idu u ilegalnu siječu šuma, osobito skupocjene ebanovina i palisandra da nekako prežive.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 Ralison, Eliane; Goossens, Frans. "Madagascar: Profil des marchés pour les évaluations d’urgence de la sécurité alimentaire" (francuski) (Page white acrobat.png (PDF)). Programme Alimentaire Mondial, Service de l’Evaluation des besoins d’urgence (ODAN). http://documents.wfp.org/stellent/groups/public/documents/ena/wfp086538.pdf. pristupljeno 14. 10 . 2011.. 
  2. "Antalaha - Hotels à Antalaha, capitale de la vanille, Madagascar". madadecouverte. 2010. http://www.madadecouverte.com/antalaha-madagascar/index.htm. pristupljeno 8. 10. 2011. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]