Menabe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Menabe
Položaj regije Menabe u Madagaskaru
Položaj regije Menabe u Madagaskaru
Položaj regije Menabe u Madagaskaru
Država  Madagaskar
Površina
 - Ukupna 38.852 km²[1]
Stanovništvo (2004)
 - Gustoća 10,1 st/km²
 - Ukupno 390.800[1]
Glavni grad Morondava

Regija Menabe je jedna od 22 regije Madagaskara, smještena u provinciji Toliari. Administrativni centar regije je grad Morondava. Menabe je bio dio provicije Toliare za vrijeme francuske kolonijalne uprave koja je trajala do 1960. godine, no 2004. postao je regija. Ovaj kraj geografski odgovara nekadašnjem Kraljevstvu Menabe. Ime Menabe na malagaškom znači "puno crvenog", a to se prvenstveno odnosi na boju zemlje u okolici grada.

Geografija

[uredi | uredi kod]

Regija Menabe se nalazi na zapadu Madagaskara, na sjeverozapadu graniči s regijom Melaki, na jugu s regijom Atsimo-Andrefanom, a na istoku s regijama Amoron'i Manijom i Vakinankaratrom. Broj stanovnika regije 2004. procjenjen je na 390.800, a ukupna površina na 46.121 km².[1] Većinsko stanovništvo ove regije je malgaški narod Sakalava.

Administrativna podjela

[uredi | uredi kod]

Regija Menabe podjeljena je na pet distrikata:

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. 1,0 1,1 1,2 Eliane Ralison; Frans Goossens. Madagascar: Profil des marchés pour les évaluations d’urgence de la sécurité alimentaire (francuski) ( (PDF)). Programme Alimentaire Mondial, Service de l’Evaluation des besoins d’urgence (ODAN). Pristupljeno 14. 10. 2011. 

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]