Antalaha

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Antalaha
Plaža u Antalahi
Plaža u Antalahi
Plaža u Antalahi
Koordinate: 15°52′S 50°16′E / 15.867°S 50.267°E / -15.867; 50.267
Država  Madagaskar
Provincija Antsiranana
Regija Sava
Visina 88
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 32 496[1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Antalaha na mapi Madagaskara
Antalaha
Antalaha
Antalaha na karti Madagaskara

Antalaha je grad od 32.496 stanovnika[1] na sjeveroistoku Madagaskara, u Provinciji Antsiranana - Regija Sava, administrativni centar istoimenog Distrikta Antalaha.

Antalaha je poznata kao svjetska prijestolnica vanilije i polazna točka turista za Nacionalni park Masoala na poluotoku Masoala južno od grada. Većinsko stanovništvo ove ruralne općine (kaomina) su pripadnici malagaških naroda Betsimisaraka, Sakalava i Tsimiheti. Ime grada na malagaškom znači mjesto gdje ima puno vode.

Historija

[uredi | uredi kod]

Antalaha je u 18. vijeku bila malo ribarsko selo pod kontrolom Kraljevstva Betsimisaraka.[2] Za vrijeme francuske kolonijalne uprave 1899., Antalaha je bila dio Pokrajine Vohemar. Tad se počela razvijati kao grad, 1905. donešena je vanilija iz Reuniona i osnovane su prve plantaže, tad je izgrađena i luka. Od 1939 Antalaha je postala samostalna općina, od 1939 do 1959., gradom je upravljao gradonačelnik - administrator, a od 29. maja 1959. postala je glavni grad istoimene prefekture.[2] Prvi urbanistički plan grad je dobio 1936. a 1944. izvedbeni, po kojem je izgrađen, kao jedan od najšarmantnijih gradova madagaskarske istočne obale.[2] Antalahu danas zovu prijestolnica vanilije[3], jer se od sredine 20. vijeka u Antalahi i okolici proizvodilo preko 50% svjetske proizvodnje vanilije. Na plantažama i laboratorijima pored grada je francuski institut ORSTOM (Institut Français de Recherche Scientifique pour le Développement en Coopération) 1970., ekspemerimentirao sa proizvodnjom sintetičke vanilije.

Današnji razvoj koncentriran je na razvoj turizma, u kojeg se polažu velike nade zbog velikih pješčanih plaža u gradu i okolici, i obližnjeg Nacionalnog parka Masoala jednog od 6 parkova iz kompleksa Kišne šume Atsinanana, koji je na UNESCO-voj listi Svjetske baštine, do kojeg je moguće doći jedino terenskim vozilima. Antalaha je sjedište okružnog suda, veliki obrazovni centar, sa brojnim osnovnim i srednjim školama i sjedište lokalne radio - televizijske stanice RNA. [4]

Geografija i klima

[uredi | uredi kod]

Antalaha se nalazi na sjeveroistočnoj obali Madagaskara, pored estuarija rijeke Ankavanana u Indijski ocean, na manjoj uzvisini od 88 m, udaljena oko 537 km južno od provincijskog središta Antsiranane i oko 1449 km od glavnog grada Antananarivo. Antalaha ima tipičnu tropsku klimu sa čestim kišama i visokim temperaturama tokom čitave godine. Najviše kiši od januara do marta, a najugodnije je u septembru i oktobru kad je klima najugodnija, tad je prosječna temperatura od 21-23 °C.

Tropski cikloni ugrožavaju Antalahu i cijelu sjeveroistočnu obalu Madagaskara gotovo svake godine. Antalaha je 2000. bila strašno razorena, snažan ciklon Indlala razorio je Antalahu sredinom marta 2007., a u aprilu iste godine i ciklon Jaya, tad je poginulo najmanje 90 ljudi i oštećeno oko 90% zgrada Antalahe. [5][6]

Transport i privreda

[uredi | uredi kod]

Do Antalahe vodi nacionalna cesta br. 53 uz obalu Indijskog oceana. Grad ima skromnu morsku luku, sa dva gata, i mali Aerodrom Antalaha-Antsirabato (IATA: ANM, ICAO: FMNH), koji se nalazi 15 km jugoistočno od grada kod mjesta Antsirabato iz kojeg postoje redovne linije za Antananarivo, Antsirananu i Mahajangu koje održava domaća kompanija Air Madagaskar.[7]

Većina stanovnika (40 %), bavi se poljoprivredom, u industriji radi 30 % a u turizmu i uslugama radi 29.9 %, ribarstvom se bavi 0.02 % stanovnika. Oko grada postoje brojne plantaže; vanilije, klinčića, kave, kakaovca, papra, cimeta i ličija. Antalaha je i regionalni centar je brodogradnje tradicionalnih drvenih šambeka.

Izvori

[uredi | uredi kod]

Povezano

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]