Ebanovina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ebanovina
Drvorez slonova od cejlonske ebanovine

Ebanovina je opći naziv za vrlo gusto i crno drvo[1]. U strogom smislu dobiva se od nekoliko vrsta drva iz roda Diospyros[2], no i drvo dobiveno iz nekoliko drugih crnih ili tamnih stabala (potpuno rodno nepovezanih) ponekad se naziva ebanovinom. Raste u suptropskim i tropskim krajevima, a najpoznatija ebanovina dobiva se od roda Diospyros ebenum koj obiluje u južnoj Indiji i na Šri Lanki. Ovo drvo naziva se cejlonskom ebanovinom.

Ebanovina se vrlo cijeni kao ukrasno drvo, budući kako je riječ o jednom od najcrnijih poznatih vrsta drva, koje se lako obrađuje te ima finu teksturu i veliku gustoću zbog koje tone u vodi. Pojedine vrste drva iz roda Diospyros daju posebni prugastu ebanovinu koja nije u potpunosti crna, već se sastoji od svijetlijih i tamnijih pruga.

Zbog karakteristične crne boje, ebanovina se koristila u magičnim obredima, a koristili su je i masoni. Prema legendama, kralj podzemnog svijeta Pluton imao je prijestolje od ebanovine. Najpoznatije vjerovanje tvrdi da ebanovina štiti od straha zbog čega su se dugo vremena od ovog drveta pravile kolijevke[3].

Galerija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Ebanovina (Encarta enciklopedija)”. Arhivirano iz originala na datum 2005-11-09. Pristupljeno 2010-04-30. 
  2. Ebanovina (Britannica enciklopedija)
  3. Ebanovina

Vanjske veze[uredi | uredi kod]