Provincije Madagaskara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Madagaskar je bio administrativno podjeljen na šest autonomnih provincija (malagaški: Faritani mizakatena):

  1. Provincija Antananarivo
  2. Provincija Antsiranana
  3. Provincija Fianarantsoa
  4. Provincija Mahajanga
  5. Provincija Toamasina
  6. Provincija Toliara

Provincije su raspuštene, nakon ustavnog referenduma 2007., a njihovu dotadašnju ulogu trebale su prezeti Regije, ali je ostavljen prijelazni rok do oktobra 2009. za prilagođavanje. Međutim, u modificiranom Malagaškom Ustavu iz 2010. ponovno se spominju autonomne provincije.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Podjelu Madagaskara na pet provincija, uvela je francuska kolonijalna vlast 1946. godine, a šesta provincija Diego Suarez (Antsiranana) oformljena je prije izbora 1957.[2] Tu teritorijalnu podjelu Madagaskar je zadržao i nakon stjecanja nezavisnosti 1960.

Novi malagaški Ustav iz 1992., predvidio je decentraliziranu administrativnu podjelu zemlje, bez ulaženja u detalje. Zakonskim aktima iz 1994, definirana je administrativna podjela zemlje u tri nivoa: regije, departmani i općine, provincije uopće nisu spomenute.

Nakon što je dotadašnji premjer Didier Ratsiraka, ponovno izabran 1997., on je 1998. izašao s novim prijedlogom ustava, u kojem su spomenute i dotašnje provincije, koje su nazvane autonomne provincije. Autonomne provincije su ozakonjene 2000. s ciljem da doprinesu decentralizaciji zemlje. Kritičari te reforme govorili su da je stvarni cilj, bio osiguranje vlasti Didiera Ratsiraka i njegove partije AREMA.

Nakon što je na predsjedničkim izborima 2001., pobijedio opozicijski kandidat Marc Ravalomanana, došlo je do svojevrsnog dvovlašća u zemlji, jer je pet tadašnjih Provincijskih guvernera, bilo iz partije AREMA bivšeg predsjednika Didiera Ratsiraka, oni su sebe proglasili potpuno nezavisnim od centralne vlasti.

Kad se novi predsjednik Ravalomanana, učvrstio na vlasti, smjenio je dotadašnje guvernere, i na njihovo mjesto postavio svoje ljude, to je bio formalni kraj autonomnih provincija, iako su one nastavile živjeti jer su bile ustavna kategorija. Nakon referenduma održanog 4. aprila 2007. usvojen je novi Ustav, u kojem nema više provincija, već su regije postale najviši nivo administrativne podjele vlasti.

Za vrijeme Druge Malagaške republike (1975.-1991.), Madagaskar je administrativno bio podjeljen na četiri nivoa vlasti:

  1. Provincije (malagaški: faritani)
  2. Distrikte (malagaški: fivondronana ili fivondronampokontani)
  3. Kantone (malagaški: firaisana ili firaisampokontani)
  4. Sela i mjesne zajednice (malagaški: fokontani ili fokonolona)

Danas egzistira pet nivoa administrativne podjele:

  1. Autonomne provincije (malagaški: faritani mizakatena) (6)
  2. Regije (malagaški: faritra) (22)
  3. Distrikte (malagaški: fivondronana) (116)
  4. općine (malagaški: kaominina) (1 548)
  5. Sela i mjesne zajednice (malagaški: fokontani) (16 969)

Povezano[uredi | uredi kod]

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Član 5. Malagaškog Ustava
  2. Deschamps: Histoire de Madagascar, Pariz 1960., str: 268-274.