Prefektura Fokida

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Prefektura Fokida
Νομός Φωκίδα
Položaj Prefekture Fokida u Grčkoj
 
Periferija Središnja Grčka
Sedište Amfisa
Stanovništvo 49.576 (2005.)
na 47. mestu
Površina 2.120,6 km² na 32. mestu
Gustina naseljenosti 23,4/km²
Broj provincija 2
Broj opština 12
Broj naselja
Poštanski fah 33x xx
Oblasna oznaka 226x0, 26340
Auto oznaka ΑΜ
ISO 3166-2 šifra GR-07
Veb stranica www.fokida.gr

Prefektura Fokida ili Fokis (gr: Νομός Φωκίδα - Nomos Fokída) je oblast u Periferiji Središnja Grčka. Prefektura Fokida, iako je blizu Atine, spada među slabije razvijene i retko naseljene grčke prefekture. Središte prefekture, grad Amfisa, spada u manja oblasna središta u Grčkoj.

Geografske odlike[uredi | uredi kod]

Prefektura Fokida na jugu izlazi na Korintski zaliv, deo Jonskog mora. Sa istoka se Fokida graniči sa sa prefekturom Beotijom, sa severa prefekturom Ftiotidom, sa zapada sa prefekturom Etolija Akarnija. Fokida spada u izrazito brdovite prefekture Grčke sa vrhovima i preko 2000 m (poznata planina Parnas). Ova prefektura ima u severnom delu i planinsku klimu, veoma oštrom za grčke uslove. Južni deo je primorski sa sredozemnom klimom.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Celokupno stanovništvo Fokide su etnički Grci. Demografski uslovi u Evritaniji su zbog nepovoljnih prirodnih uslova i lošeg položaja prefekture izrazito nepovoljni - veliki pad stanovništva decenijama, staro i mahom neobrazovano stanovništvo, veliki udeo stanovnika u jako malim zabitim selima, naročito na sevru i istoku prefekture. Glavni grad je Amfisa u unutrašnjosti prefekture, dok se grad Itea nalazi u promorju Fokide.

Istorija[uredi | uredi kod]

Fokida je naseljena još u vreme Antike. Tokom razdoblja stare Grčke Fokida je bila jedna od važnijih starogrčkih državica, ali je zbog relativne blizine Atine i Sparte bila u njihovoj senci. Starogrčko svetilište Delfi nalazi se na ovom području. Samouprava Fokide postepeno je ukidana tokom helenističkog i starorimskog razdoblja zaključno sa merama Trajana.

Kasnije je ovaj prostor bio u okviru Vizantije i Otomanskog carstva. Posle osnivanja savremene Grčke i naglog razvoja privrede u njenim glavnim središtima, počelo je iseljavanje stanovništva iz ovog siromašnog kraja. Osipanje mesnog stanovništva je bilo dodatno potpomugnuto Drugim svetskim ratom i Grčkim građanskim ratom, a nisu ga sprečile ni brojne mere poboljšanja (električna struja, TV, savremeni putevi, danas internet) života poslednjih decenija.

Vidi još[uredi | uredi kod]