Pont du Gard

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Rimski akvadukt Pont du Gard
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Pont du gard by Vitek.jpg

 Francuska

Pont du Gard na karti Francuske
Pont du Gard
Pont du Gard
Lokacija Pont du Gard u Francuskoj
Registriran: 1985. (9. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, iii, iv
Ugroženost: ne
Referenca: UNESCO

Pont du Gard (fr. za Most preko rijeke Gard) je dio rimskog akvadukta koji je donosio vodu gradu Nimesu, Francuska. Nalazi se u Vers-Pont-du-Gard blizu Remoulinsa i od 1985. nalazi se na UNESCOvom popisu svjetske baštine. Sagrađen je 19. pr. Kr., dug je 269 metara i sastoji se od tri horizontalna pojasa lukova nejednake veličine, najveće visine od 48,8 m. On je najviši rimski akvedukt i pored onog u Segoviji (Španjolska), najbolje sačuvan.

Dva reda lukova čine veliki polukružni lukovi jednakog rasporeda, a treći manjeg, sitnijeg ritma, što stvara dojam ubrzanja. Luk koji na sredini premošćuje rijeku je nešto veći od ostalih, pa zaustavlja ritam arkada i lagano se približava blagim linijama pejzaža.

Pont du Gard je dio negdašnjeg 50 km dugog akvedukta koji je povezivao Uzès i Nîmes, u južnoj Francuskoj. Nekada je njime prolazilo 200 milijuna litara vode dnevno, a cijelom duljinom pad iznosi samo 17 m, dok je pad Pont du Garda samo 2,5 cm; što govori o velikoj preciznosti antičkih graditelja[1]. Najvjerojatnije je korišten sve do 9. stoljeća, dugo nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva. No, kako od 4. stoljeća nije održavan, talozi minerala i otpada su doveli do njegova zapušenja i naposlijetku napuštanja.

Njegova sekundarna funkcija je bila funkcija mosta, zbog čega je preživio srednji vijek. Naime, iako je neko kamenje s njega ukradeno, lokalni feudalci su ga održavali jer im je donosio prihode mostarine. Od 18. stoljeća je počeo privlačiti posjetitelje i slava o njegovoj ljepoti se pronijela svijetom. Danas je jedna od najvećih turističkih znamenitosti Francuske. God. 2000., na njemu je izvedena opsežna obnova prilikom koje je otvoren novi turistički centar, uklonjene su građevine s njega i promet je preusmjeren s mosta i njegove okolice.

Panoramski pogled na Pont du Gard

Veze[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. James Bromwich, Roman Remains of Southern France: A Guide Book. Routledge, 2006., str. 110. ISBN 978-0-415-14358-5.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]